Poster Pearl Harbor

Review Pearl Harbor (2001)

Het is niet voor het eerst dat een waargebeurde ramp als inspiratie dient voor een geromantiseerd drama. Titanic (1997) is hier een goed voorbeeld van. Op de ramp zelf en een aantal details na, is de film verder volledig fictief. Dat geldt ook voor Pearl Harbor van Michael Bay. Het is een romantisch en bij vlagen spectaculair verhaal dat zich afspeelt voor, tijdens en na de aanval op de militaire haven in Hawaï.

Lees verder
Poster Invasie 2nd

Review Invasie (2024)

Nederlandse films. Ik vermijd ze vaak, zoals ik ook de tandarts al jaren probeer te ontlopen. Toch was ik enorm nieuwsgierig naar Invasie. Een Nederlandse oorlogsfilm, maar dan niet van het kaliber Soldaat van Oranje of Zwartboek. Nee, een actiefilm met een enorm hoog tempo waarin een aantal nieuwe rekruten de Nederlandse ambassadeur van Curaçao in veiligheid moet brengen. 

Lees verder
Poster Grenzeloos Verraad

Review Grenzeloos Verraad (2023)

Wat maakt een oorlogsdrama een goed oorlogsdrama? Dat is een goede vraag waar ook niet een eenduidig antwoord op te geven is. Doorgaans zijn de gebeurtenissen in de films zo aangrijpend en afschuwelijk dat je eigenlijk al niet meer over ‘mooi’ of ‘goed’ kunt spreken. Dan is indrukwekkend een passende term die bijvoorbeeld van toepassing is op films, als Schindler’s List en The Pianist. Van Nederlandse bodem denk ik dan al snel aan films, zoals Zwartboek, De Aanslag en natuurlijk Soldaat van Oranje. Grenzeloos Verraad is ook een oorlogsdrama van Nederlandse bodem, maar hoe goed is de film van regisseurs Dennis Bots en Thomas Nauw?

Lees verder
Poster Midway

Review Midway (2019)

Roland Emmerich heeft al een aantal visuele spektakels achter zijn naam staan. De regisseur was eerder verantwoordelijk voor kaskrakers, zoals Independence Day (1996), The Day After Tomorrow (2004) en 2012 (2009). Ondanks dat zijn films in de regel fel bekritiseerd worden, hebben deze naar mijn mening een hoog entertainmentgehalte. Vermakelijk en spectaculair van het begin tot het einde. De oorlogsfilm Midway, een langgekoesterd project van de filmmaker, is daar geen uitzondering op.

Lees verder
Poster Overlord

Review Overlord (2018)

Vaak weet je het al als je de trailer ziet. Het pakt je of het pakt je niet. Maar soms zijn er ook momenten van twijfel. Dan is de trailer stiekem toch interessant genoeg om een film een eerlijke kans te geven. Ondanks dat je toch het idee hebt dat het geen topper is. Dat gevoel had ik heel sterk bij Overlord. Ondanks dat het idee mij aansprak en de trailer enigszins uitnodigend was, had ik niet echt de drang om zo snel mogelijk de bioscoopzaal op te zoeken. Maar de nieuwsgierigheid nam toe en inmiddels heb ik de door Julius Avery geregisseerde mix van een oorlogs- en horrorfilm gezien.

Lees verder
Poster The Zookeeper's Wife

Review The Zookeeper’s Wife (2017)

Een aantal oorlogsdrama’s laten een blijvende indruk achter. Zoals het gerenommeerde Schindler’s List (1993) van Steven Spielberg en het aangrijpende oorlogsdrama The Pianist (2002) van Roman Polanski. Evenals deze indrukwekkende films is The Zookeeper’s Wife een aangrijpend oorlogsdrama. Gebaseerd op de dagboeken van Antonina Zabinska. In de film vertolkt door Jessica Chastain. En meer dan uitstekend in beeld gebracht door regisseur Niki Caro.

Lees verder
Poster Schindler's List

Review Schindler’s List (1993)

Het verhaal over de Duitse zakenman Oskar Schindler is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Het lid van de Nazi-partij kocht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een onteigende Joodse emailfabriek op en hij kwam op het idee om goedkope Joodse arbeiders in te zetten om in opdracht van het Duitse leger potten en pannen te produceren. Maar als getuige van de respectloze manier waarop de Joodse bevolking van Krakau werd behandeld en hoe onschuldige Joden werden vermoord, besloot hij om zijn fortuin en politieke invloeden te gebruiken om honderden gevangenen van een haast onvermijdelijke dood te redden.

Lees verder
Poster Oorlogswinter

Review Oorlogswinter (2008)

Rond april en mei kijk ik altijd naar oorlogsfilms. En dan vooral de films die over de Tweede Wereldoorlog gaan. Na Zwartboek (2006) en De Aanslag (1986), begon ik met het door Martin Koolhoven geregisseerde oorlogsdrama Oorlogswinter. Een solide film die niet zo goed is als de genoemde genregenoten, maar zeker indruk maakt. Met een glansrol voor de jonge Martijn Lakemeier die de rol van de tiener Michiel speelt. 

Lees verder
Poster Darkest Hour

Review Darkest Hour (2017)

Darkest Hour van regisseur Joe Wright is een indrukwekkend oorlogsdrama waarin de ommekeer tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staat. West-Europa staat aan de rand om te capituleren, terwijl de Duitse strijdkrachten van dictator Adolf Hitler de kust van de Noordzee bereiken. Het Verenigd Koninkrijk is het volgende doelwit van de Nazi’s. Terwijl de Britse regering wankelt, besluit premier Neville Chamberlain om af te treden. Met als gevolg dat niemand in de partij zich geroepen voelt om in zijn voetsporen te treden. Maar er is een man die de ondankbare doch gewenste taak wil uitvoeren.

Lees verder
Poster Dunkirk

Review Dunkirk (2017)

Er zijn veel verhalen te vertellen over hoe het eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkende films, als Schindler’s List, The Pianist en Valkyrie, zijn slechts enkele voorbeelden van (hoogstwaarschijnlijk) geromantiseerde oorlogsverhalen die een stukje geschiedenis in beeld brengen. Een van de beroemdste gebeurtenissen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Operatie Dynamo. De evacuatie van Britse, Belgische, Canadese en Franse troepen die op het strand van Duinkerke wachten op hun redding. In de film Dunkirk van Christopher Nolan staan deze gebeurtenissen centraal.

Lees verder
Poster The Wall

Review The Wall (2017)

Regisseur Doug Liman heeft het publiek al een aantal keren verrast met onderhoudende en zenuwslopende films. Zoals The Bourne Identity (2002) en Edge of Tomorrow (2014). Zelfs Jumper (2008) is qua actie een uitstekende film die een hoog entertainmentgehalte heeft. De oorlogsfilm The Wall, die zich aan het einde van de oorlog in Irak afspeelt, is daarentegen wat saai en zelfs voorspelbaar. Maar wat wil je ook met een scenario dat draait om slechts 3 personages en dat zich afspeelt op een woestijnvlakte waar alleen een krakkemikkig muurtje staat.

Lees verder
Poster Hacksaw Ridge

Review Hacksaw Ridge (2016)

Mel Gibson heeft een poosje weinig van zich laten zien, maar daar kwam in 2016 verandering in toen hij niet alleen verscheen in de sterke actie/thriller Blood Father (2016), maar ook de geprezen en de op waarheid gebaseerde oorlogsfilm Hacksaw Ridge heeft geregisseerd. Het was weer voor het eerst in 10 jaar tijd dat de Lethal Weapon (1987)-acteur de regie in handen nam en het resultaat mag er zeker wezen. Dat is niet alleen te danken aan de manier waarop Gibson het verhaal in beeld brengt, maar ook aan de zeer overtuigende special en make-up effects en het sterke acteerwerk van hoofdrolspeler Andrew Garfield.

Lees verder