“Ga je stoppen met Filmliefhebber.com?” vraag je jezelf misschien af als je de kop van het artikel leest en ik heb natuurlijk al eerder een pauze genomen en tijdelijk niet over films en series geschreven. Maar nee hoor, ik ga niet stoppen. In dit artikel wil ik even stilstaan bij de leukste films waarin de wereld vergaat of dreigt tot een einde te komen. Er zijn immers al zoveel films gemaakt waarin onze fragiele blauwe planeet bedreigd wordt. Maar welke zijn naar mijn mening nu echt de moeite waard?
Buitenaardse wezens vernietigen onze planeet in Independence Day

Gigantische ruimteschepen dalen neer op Aarde in Independence Day.
In 1996 werd een van de spectaculairste films uitgebracht. Regisseur Roland Emmerich regisseerde de spannende en bij vlagen komische spektakelfilm Independence Day (1996) waarin buitenaardse wezens met gigantische ruimteschepen op Aarde neerdalen en alles vernietigden. Natuurlijk zijn er ook mensen die de aanval overleven en dan ook de handen ineen slaan om de buitenaardse bedreiging tot een halt toe te roepen. Anno 2025 zijn de special effects gedateerd, maar Independence Day (1996) is nog steeds een van de leukste en spectaculairste films waarin de wereld vergaat.
‘Global killer’ in Armageddon

Dappere astronauten nemen het op tegen een meteoriet in Armageddon.
In 1998 werd de wereld bedreigd door een gigantische meteoriet. In de film Armageddon (1998) van regisseur Michael Bay wordt de zogenaamde ‘global killer’ ontdekt en er wordt natuurlijk ook een plan gesmeed om de mensheid te behoeden voor uitroeiing. Het levert een vermakelijke film op waarin acteurs als Bruce Willis, Ben Affleck, Billy Bob Thornton en Michael Clarke Duncan te zien zijn. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de spectaculairste spektakelfilms waarin de wereld dreigt te vergaan. Genregenoot Deep Impact (1998) heeft een vergelijkbaar verhaal en is eveneens een vermakelijke film. Ondanks dat de film van regisseur Mimi Leder minder spectaculair is.
Virusuitbraak in 28 Days Later

De verlaten straten van Londen in de horrorfilm 28 Days Later.
In de zenuwslopende horrorfilm 28 Days Later (2002) komt de wereld helaas aan haar einde wanneer er een uiterst besmettelijk virus uitbreekt. De samenleving, zoals we die kennen, bestaat niet meer en het virus transformeert de mens in een bloeddorstig en gewelddadig wezen. In de film volgen we een handjevol overlevenden dat de handen ineen slaat om een veilig onderkomen te vinden, terwijl ze continu worden opgejaagd door hordes zombies. Het vervolg 28 Weeks Later (2007) is ook ontzettend vermakelijk en bijna net zo sterk als de film van regisseur Danny Boyle.
Klassiek Science Fiction-verhaal in War of the Worlds

Indrukwekkende buitenaardse tripods in War of the Worlds.
War of the Worlds (2005) is een geweldige film van regisseur Steven Spielberg. Gebaseerd op het klassieke Science Fiction-verhaal van H.G. Wells dat ook al meerdere keren gebruikt is voor bijvoorbeeld hoorspelen, toneelstukken, films en series. Tom Cruise speelt de rol van Ray Ferrier, die samen met zijn kinderen op de vlucht slaat voor vijandige buitenaardse wezens die alle zeilen bijzetten om onze kleine planeet te veroveren. De film is niet alleen spectaculair, maar ook angstaanjagend. Vooral op de momenten als de gigantische tripods ten tonele verschijnen, die op de vluchtende menigte jagen.
Kritiek op de wetenschap in Rise of the Planet of the Apes

Apen nemen de wereld over in Rise of the Planet of the Apes.
De mens experimenteert al jaren op primaten en het gaat ongetwijfeld een keer verkeerd aflopen. In Rise of the Planet of the Apes (2011) zijn we ook getuige van het feit dat wetenschappelijke ontdekkingen niet altijd in ons voordeel werken. Het medicijn dat is ontwikkeld om ziektes, zoals Alzheimer, te genezen, muteert uiteindelijk in een dodelijk virus dat primaten slimmer maakt en de mensheid uitroeit. Als de wereld eenmaal vergaan is en de samenleving tot een einde is gekomen, nemen de apen onze planeet over.
Fouten herstellen in 12 Monkeys

Een giftige wereld in 12 Monkeys.
In 12 Monkeys (1995) is er eveneens een virus dat de wereldbevolking heeft uitgeroeid, maar ook deze keer zijn er overlevenden. Die willen graag ontdekken wanneer de wereld tot haar einde is gekomen. Daarom sturen ze gedetineerden naar het verleden om op onze giftige planeet informatie te verzamelen over het moment waarop het virus is uitgebroken. In de hoop een oplossing te vinden, zodat het leven op de Aarde weer mogelijk is. In tegenstelling tot de meeste films is 12 Monkeys (1995) misschien niet de spectaculairste, maar wel eentje waarin het spannende verhaal goed is uitgewerkt.
Contagion is misschien wel de engste film in het lijstje

Het einde van de beschaving in Contagion.
Contagion (2011) is misschien wel de engste film in het lijstje en dat heeft alles te maken met het feit dat het verhaal heel erg lijkt op de uitbraak van COVID-19. Waarbij we ook niet in staat waren om de verspreiding tot een halt toe te roepen. In de realistische thriller van regisseur Steven Soderbergh breekt ook een gevaarlijk en uiterst dodelijk virus uit dat de wereldbevolking voor een groot deel uitroeit. Overheden en organisaties zetten alle zeilen bij om de pandemie tot een halt toe te roepen, maar het is een race tegen de klok om een geschikt vaccin te vinden.
Komeet stormt op ons af in Greenland

Op de vlucht voor een komeet in Greenland.
Vergeet eventjes Armageddon (1998) en Deep Impact (1998) waarin het verhaal vooral draait om het stoppen van een meteoriet die op de Aarde afstormt. In Greenland is onze fragiele planeet eveneens het doelwit van een reusachtige komeet, maar de film van regisseur Ric Roman Waugh draait vooral om een zware overlevingstocht van een gezin dat er alles aan doet om aan het noodlot te ontsnappen. Greenland is realistisch, meeslepend en bij vlagen ontzettend spannend.
De planeet keert zich tegen ons in 2012

Natuurrampen in 2012.
Regisseur Roland Emmerich lijkt een patent te hebben op rampenfilms en hij lijkt er ook plezier in te hebben om de wereld telkens te laten vergaan. In tegenstelling tot Independence Day (1996) is de Aarde in 2012 (2009) geen doelwit van vijandige buitenaardse wezens, maar is de planeet zelf de boosdoener als de kern opwarmt en de korst lijkt te breken. Deze gebeurtenis zal ervoor zorgen dat de reset knop wordt ingedrukt en het leven op Aarde niet meer mogelijk is. Natuurlijk heeft de mensheid een plan om te overleven, maar het is een zenuwslopende race tegen de klok. Vooral als de ene na de andere natuurramp overleven haast onmogelijk maakt.
Een nieuw ijstijd in The Day After Tomorrow

Een nieuwe ijstijd in The Day After Tomorrow.
Ik blijf even in de hoek van Roland Emmerich, die ook de spectaculaire rampenfilm The Day After Tomorrow (2004) regisseerde. Deze keer vergaat de wereld niet door een opwarmende kern, een buitenaardse invasie of een dodelijk virus dat uitbreekt, maar door ingrijpende klimaatveranderingen die voor een nieuwe ijstijd zorgen. De film is bij vlagen spectaculair en ontzettend spannend, terwijl wetenschappers wanhopige pogingen ondernemen om het tij te doen keren. Maar of ze ook op tijd zijn om onze planeet te redden, is natuurlijk de grote vraag.