War of the Worlds

War of the Worlds; Drama gecombineerd met Science Fiction

Afgelopen zondag plaatste ik op Facebook en Instagram een video waarin ik een vreemd geluid hoor en op maandag plaatste ik een video op social media waarin vreemde lichtflitsen boven de Johan Cruijff ArenA te zien zijn. Een promotiestunt in het kader van War of the Worlds. Een nieuwe achtdelige serie die vanaf zondag 3 november op televisiezender FOX wordt uitgezonden. Als beloning mocht ik alvast de eerste afleveringen bekijken en ik ben zeker niet teleurgesteld.

Een stukje geschiedenis

War of the Worlds is gebaseerd op het bijna gelijknamige verhaal van Herbert George Wells. Hij schreef The War of the Worlds in 1898 dat in 1938 als hoorspel op de radio werd uitgezonden en inmiddels al meerdere keren is verfilmd. Misschien is de spannende Science Fiction film van Steven Spielberg en met Tom Cruise in de hoofdrol de adaptatie die bij menig filmliefhebber nog vers op het netvlies staat. De achtdelige serie is eveneens gebaseerd op het indrukwekkende verhaal hoewel het drastisch aangepast en gemoderniseerd is.

Het verhaal

Wanneer astronomen een vreemd geluidsfragment uit het heelal ontdekken, is het bewijs van het bestaan van buitenaardse intelligentie geleverd. In de volgende dagen wachten zij op het eerste contact, maar al snel blijken de intenties van de buitenaardse wezens allesbehalve vriendelijk te zijn. Binnen enkele minuten wordt een groot deel van de wereldbevolking uitgeroeid en een kleine groep van overlevenden blijft vol ongeloof en vragen achter. In een angstaanjagende en verlaten wereld moeten ze de handen ineenslaan om de buitenaardse invasie te overleven terwijl ze door de vijandelijke wezens worden opgejaagd.

Drama gecombineerd met Science Fiction

In de eerste afleveringen maken wij kennis met de hoofdpersonages die de eerste aanval overleven. De kijker wordt meegezogen in de verschillende verhaallijnen die aan elkaar parallel lopen. Uit het oogpunt van de uiteenlopende personages zien we hoe zij geconfronteerd worden met het einde van de wereld en hoe zij vol angst aan de buitenaardse wezens proberen te ontsnappen. Hoewel het een Science Fiction verhaal pur sang is, staat ook het menselijk drama centraal. De serie is vanaf de eerste minuut dan ook onderhoudend te noemen. Mede te danken aan het overtuigende acteerwerk van hoofdrolspelers zoals Gabriel Byrne, Stéphane Caillard, Léa Drucker en Adel Bencherif.

Vermakelijk

Na de eerste afleveringen van circa 50 minuten kijk ik nu al uit naar het vervolg, maar ik moet ook eerlijk zijn. Als je een aaneenschakeling van spannende momenten en bombastische actie verwacht, kom je een beetje bedrogen uit. Hoewel de wereld al in de eerste aflevering vergaat, is de opbouw over het algemeen traag. Er is veel aandacht gespendeerd aan het introduceren van de personages en ik moet bekennen dat niet ieder personage net zo interessant is dan het andere. Het mysterieuze komt voort uit het feit dat de buitenaardse wezens niet volledig in beeld komen en dat er zo nu en dan slechts een glimp van de vijand is op te vangen. Terwijl in de voorgaande films de reusachtige en kenmerkende tripods nog voor de nodige ellende zorgden. Enfin, dat is wellicht een beetje muggenziften, want onderaan de streep heb ik mij al prima vermaakt met de eerste afleveringen. En het kan in mijn opinie alleen maar beter worden.

Op 3 november om 21:00 zendt televisiezender FOX de eerste dubbelaflevering van War of the Worlds uit.

War of the Worlds

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.