War for the Planet of the Apes

War for the Planet of the Apes (2017) recensie

War for the Planet of the Apes
In 2011 werd de Planet of the Apes-franchise nieuw leven ingeblazen met het sterke Rise of the Planet of the Apes die een aantal jaren later uitstekend werd opgevolgd door Dawn of the Planet of the Apes. Een spectaculairdere film dan zijn voorganger, maar zeker niet beter of slechter. Om de trilogie netjes af te sluiten is onlangs War for the Planet of the Apes verschenen en ik keek enorm uit naar deze film. Want als deze ook maar enigszins in de buurt kan komen van zijn voorgangers, dan krijgen we opnieuw een topper te zien.

In Dawn of the Planet of the Apes ligt de focus veel meer op actie en spektakel terwijl in Rise of the Planet of the Apes meer drama aanwezig is. Regisseur Matt Reeves, die ook verantwoordelijk is voor het tweede deel, lijkt met War for the Planet of the Apes een film met een emotionele lading te maken. We zien hoe de intelligente chimpansee Caesar (Andy Serkis) als leider van de apen een niet te verkroppen haat voor de mens ontwikkelt als een meedogenloze kolonel (Woody Harrelson) zijn vrouw en kind om het leven brengt.

Terwijl de apen zich klaarstomen voor de grote verhuizing naar een prachtig en afgelegen gebied, besluit Caesar om de jacht te openen op de kolonel. Samen met Maurice (Karin Konoval) en Luca (Michael Adamthwaite) trotseert Caesar de gevaren om zijn bestemming te kunnen bereiken. Maar hij ontdekt een gruwelijke waarheid als hij het onderkomen van de kolonel en zijn leger ontdekt. Zijn wraak moet plaatsmaken voor een grootschalige reddingsoperatie om zijn soortgenoten te redden uit het strafkamp van zijn vijand.

Het spektakel laat dan ook lang zich wachten en in de slotfase gaat het dan ook flink los. Toch verwacht je van een film met ‘war’ in de titel iets meer spektakel. Dat maakt Reeves’ film niet slecht, maar deze voldeed ook niet helemaal aan de hoge verwachtingen. Desalniettemin is War for the Planet of the Apes wel een prachtig slot van een sterke trilogie waarin naast het sterke verhaal en de overtuigende acteerprestaties de verbluffende CGI-animaties voor enorm veel kijkplezier zorgen.

Waardering: 4 uit 5.

Eén reactie

  1. Ik vind de film weergaloos, net omdat de actie zo schaars is. Wat mij interesseert, zijn de personages en de interactie tussen Caesar en zijn vrienden is zo geloofwaardig. Bovendien gaat Caesar tegen wil en dank zo’n mooie ontwikkeling door, iets wat zelden gebeurt in Blockbusters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.