War for the Planet of the Apes

War For the Planet of the Apes (2017) recensie

War for the Planet of the ApesWar For the Planet of the Apes is het slotdeel van een drieluik. Een franchise die begon met het ijzersterke Rise of the Planet of the Apes en opgevolgd werd door het spectaculaire Dawn of the Planet of the Apes. Regisseur Matt Reeves keert terug om de trilogie af te sluiten met een film waarin er een goede balans is tussen het drama en de actiemomenten. Op een moment dat de oorlog tussen de mensheid en de apen onder leiding van de uiterst intelligente Caesar (Andy Serkis) op zijn hoogtepunt is.

Terwijl de apen zich klaarstomen om te verhuizen naar een nieuw onderkomen, worden zij aangevallen door het leger van een meedogenloze kolonel (Woody Harrelson) die in de strijd Caesar’s vrouw en kind om het leven brengt. Daarop besluit hij om samen met zijn trouwe volgers Maurice (Karin Konoval) en Luca (Michael Adamthwaite) de jacht te openen op de kolonel en zijn leger. Maar als zij eenmaal bij het kamp van de mensen zijn aangekomen, ontdekken zij een gruwelijke waarheid. Caesar komt dan ook voor de lastige keuze te staan. Kiest hij ervoor om zijn soortgenoten te redden of wil hij hoe dan ook wraak nemen.

War For the Planet of the Apes is dan ook meer een goed drama dan een spectaculaire actiefilm. In alle eerlijkheid verwacht je van een film met ‘war’ in de titel wel iets meer strijd, maar dat maakt War For the Planet of the Apes zeker geen mindere film. Met behulp van weergaloze visuele effecten en capture motion animaties zijn apen zoals Caesar, Maurice en Luca zorgvuldig op het scherm getoverd en de bewegingen en mimiek van deze personages ogen zeer overtuigend. Toch zijn er ook wel een aantal fragmenten waarin de CGI iets teleurstelt. Zoals in de slotfase als de strijd tussen Caesar en de kolonel goed losbarst.

Woody Harrelson verdient ook een flink compliment voor de wijze waarop hij de meedogenloze kolonel speelt hoewel de schermtijd van de menselijke karakters tot een minimum beperkt blijven. De focus ligt overduidelijk op de herlokalisering van de apen, de onderlinge meningsverschillen en Caesar’s innerlijke strijd om zijn wraakgevoelens aan de kant te schuiven en zijn volk naar een beter onderkomen te leiden. War For the Planet of the Apes is dan ook een uitstekend slot van een prachtige trilogie. De film is vanaf nu verkrijgbaar op een kwalitatief uitstekende Blu-ray Disc die naast een prachtige beeld- en geluidskwaliteit ook interessant bonusmateriaal bevat. Daaronder karakterprofielen, making of specials, verwijderde scènes en audiocommentaar.

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.