Sfeerverslag van Dutch X-mas Con 2016 – Comic Con in Kerstsferen

Na het teleurstellende nieuws dat de horror editie van de Dutch Comic Con werd geannuleerd konden de liefhebbers van het popcultuur evenement zich klaarstomen voor de eerste Kerst editie! Dit weekend vindt de Dutch X-mas Con plaats in de Jaarbeurs in Utrecht en uiteraard was Filmliefhebber.com aanwezig om de sfeer te proeven, foto’s te schieten en speciale gasten te spreken.

Het is 7 uur als het wekkertje gaat en na een heerlijke croissantje en een kopje koffie vertrekken we naar Utrecht. Deze keer is de ingang bij hal 9 waar de fanfare sfeervolle kerstliedjes speelt en de eerste fans zich verzamelen voor de eerste editie van de Dutch X-mas Con. Helaas kregen we net iets eerder te horen dat het vliegtuig van Jason Isaacs vertraagd is, maar de Harry Potter-acteur zou uiteindelijk nog om 4 uur arriveren om handtekeningen uit te delen en om met zijn fans op de foto te gaan.

Dutch X-Mas Con

Bij binnenkomst zien we dat de organisatie het Whoville dorp uit de Kerstfilm The Grinch heeft nagebouwd en het wordt ook al snel duidelijk dat hij vandaag nog even langskomt. De gezellige inwoners van het dorp strooien met cadeautjes, wensen iedereen bij binnenkomst een vrolijk Kerstfeest en doen verder wat Who’s altijd doen. Kerstfeest op een zo uitbundig mogelijke manier vieren. De sfeer zit er al goed in ondanks dat het nog erg rustig is in vergelijking met het evenement dat in maart plaatsvond.

Dutch X-Mas Con

Na de Who’s gaan we de eerste hal in en de Dutch X-mas Con is lekker ruim opgezet. Geen smalle paden die later op de dag overvol kunnen raken en het is eenvoudig om het overzicht te bewaren. Ondanks dat is het sfeervol ingericht. In de eerste hal ontmoeten we opnieuw de Ghostbusters van het Ghostcorps: Ghostbusters Dutch Division en Pretzl Cosplay is ook gespot! Het podium waar later op de dag de cosplay wedstrijden en de Q&A’s met onder andere Sibel Kekilli en James Cosmo van Game of Thrones plaatsvinden, is eveneens in deze hal te vinden en biedt voldoende ruimte voor de fans om bij één van deze activiteiten aanwezig te zijn.

Dutch X-Mas Con

Verder stond de eerste hal vooral in het teken van sfeer en get together. In de cozy corner kon je even lekker onderuit hangen terwijl je ook een rondje over de ijsbaan kon skaten. Daarnaast zagen we ook de artist alley waar gasten zoals Steven Willians, Lee Arenberg, James Cosmo, Sibel Kekilli, Samantha Ferris en Jason Isaacs zouden plaatsnemen, maar niemand zat nog op zijn of haar plekje. Van Jason wisten we inmiddels de reden waarom hij er nog niet was, maar de overige gasten lieten toch even op zich wachten. Gelukkig duurde het niet lang voordat de artist alley gevuld was.

In de middag begint het steeds drukker te worden en de sfeer is echt fenomenaal. Er is gezelligheid en iedereen krijgt voldoende kans om een handtekening van zijn favoriete acteur te vragen en ook bij de dealers in de tweede hal is er genoeg ruimte om even lekker te snuffelen. Dealers zoals The Movie Store, Movie Magic Store, Wild Toys en Vision Toys hadden flink uitgepakt terwijl in deze hal ook artiesten en illustratoren aanwezig waren. Zo heb ik even met Joel Chaim Holtzman gesproken over zijn werk dat grotendeels gebaseerd is op mythologie en fantasy. Iets verder zagen we een sfeervolle drukte in de games area waar het Fifa 17 toernooi in volle gang was en waar de fans op old school arcadekasten los konden gaan.

Dutch X-Mas Con

De middag gaat razendsnel voorbij en we ontmoeten nog collega’s van Be Cool, Sodapop, Mcurl, Movie Addicts, Filmhoek.nl en Mike’s Movie Review. Daarnaast zien we en ontmoeten we veel bijzondere cosplayers die zich hadden uitgedost. Uiteraard was het personage Harley Quinn uit het Batman universum weer goed vertegenwoordigd, maar ook Stormtroopers, Darth Vaders en Jokers liepen op de beurs rond. In de middag schieten we ook nog een paar leuke foto’s van de leukste Harley Quinn die ik heb ontmoet en van alle Batman schurken die zich bij de ingang van hal 9 hadden verzameld voor dit speciale fotomoment.

Dutch X-Mas Con

De middag wordt verder opgeslokt door de interviews met Steven Williams en Lee Arenberg. Ik had het voorrecht om deze heren te mogen spreken en het waren echt enorm leuke gesprekken met zowel The X Files acteur als de ster uit Pirates of the Caribbean. Uiteraard volgen de uitgewerkte interviews met deze heren later nog! Na het gesprek met Lee slaat de klok inmiddels 4 uur en het is dan ook tijd om afscheid te nemen van de eerste editie van de Dutch X-mas Con.

Dutch X-Mas Con

Een zeer geslaagd evenement dus! De sfeer was goed en er was genoeg te beleven. We gingen dan ook met een goed gevoel en 3 gigabyte aan foto’s terug naar huis en we kijken terug op een zeer geslaagde dag! Ik kan mij goed voorstellen dat de organisatie en de dealers hadden gehoopt op iets meer bezoekers, maar ik denk dat de opkomst voor een eerste keer zeker niet slecht was. Laten we hopen dat het voldoende is om meer tussentijdse edities van de Dutch Comic Con te mogen verwelkomen! Ik ben er dan in ieder geval bij. Nu eerst lekker nagenieten en natuurlijk kunnen we alweer uitkijken naar het grotere Dutch Comic Con dat in maart 2017 plaatsvindt. Hier volgt later meer informatie over!

Met dank aan Dutch Comic Con en TrianglePR voor toegang tot dit evenement.

Sta jij op een foto en wil jij een exemplaar? Stuur dan een mailtje naar paul.hauer@filmliefhebber.com.