Geen afbeelding

Sfeerverslag van de Dutch Comic Con 2016 – Geslaagd feestje

Dit weekend was in de Jaarbeurs in Utrecht de Dutch Comic Con! En Filmliefhebber.com was hierbij aanwezig. Het is voor de tweede keer dat de populaire conventie wordt georganiseerd en duizenden filmliefhebbers, comicfans en cosplayers kwamen dit weekend opnieuw samen in het hartje van Nederland. En het was naar mijn mening een zeer geslaagd evenement!

Het is zondagochtend 7 uur als het wekkertje gaat, maar dan is het eigenlijk 6 uur in verband met de zomertijd die in de nacht van zaterdag op zondag is ingegaan! Het is vroeg, maar ik ben van mening dat je er iets voor over moet hebben als je op tijd naar binnen wilt. We waren dan ook netjes op tijd en bij binnenkomst viel mijn oog direct op een aantal geweldige wagens die in verschillende films te zien zijn. Bumblebee en Barricade uit Transformers, General Lee uit The Dukes of Hazzard en de Batmobiel uit de klassieke Batmanfilm met Adam West staan bij binnenkomst direct op je te wachten. Maar de mooiste wagen is toch wel de ECTO-1 uit Ghostbusters die compleet met zwaailichten en de kenmerkende sirene alle aandacht opeist.

Oké, genoeg gekwijld. Het is tijd om een rondje te lopen en in de grote hal staan er genoeg stands vol met merchandise. Er is voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een tof beeld van een mooi filmpersonage, een vet T-shirt van Star Wars of een Blu-ray van een heerlijke splatter. Echt alles is aanwezig! Grotere webshops zoals The A Factor Shop, Gator Merchandise, The Movie Store en Galaxyshop hebben dit jaar flink uitgepakt! Maar het is overduidelijk dat de Pop! Funko dit jaar het populairst is. De leuke poppetjes van vinyl staan echt overal en op een dag als deze kun je als verzamelaar leuke deals scoren! Ik hoopte als verzamelaar van LEGO® Star Wars om een leuke set te scoren, maar die waren op een verdwaalde set na niet te vinden. Jammer, maar het is geen ramp!

Naast alle stands zijn er ook genoeg activiteiten waar je als bezoeker aan kunt deelnemen. Er werden verschillende wedstrijden georganiseerd voor de cosplayers die in de meest bizarre, maar mooie outfits naar de Jaarbeurs zijn gekomen. Maar ook de gamers onder ons konden zich vermaken met verschillende arcadekasten en met gamen op het grote scherm. Op het moment dat ik met moeite een plekje op het horecaplein heb weten te bemachtigen om een patatje te eten, begint de Q&A met The Walking Dead-acteur Seth Gilliam. Ik was de beste man al eerder tegen het lijf gelopen in de artists area, maar hij droeg een pet en een zonnebril en daarom was hij ook lastig te herkennen. Naar mijn mening was het licht niet zo fel, maar misschien dacht hij daar anders over.

Een rondje door de artists area levert leuke momenten op. Doug Jones was even van zijn plek af, maar Tommy Walker uit Daredevil had er zin in! Hij nam dan ook even de tijd voor een fotootje. Ook Paul Blake was enorm enthousiast dat ik hem herkende. Als Star Wars-fan kun je niet om deze man heen, want hij speelde in Star Wars Episode IV: A New Hope de rol van premiejager Greedo! Hij vond het zo leuk dat ik hem herkende dat hij wel even een handje wilde schudden en hij vond het ook helemaal niet erg om op de foto te gaan. In tegenstelling tot zijn collega Billy Dee Williams die naast hem zat. De beveiliger vroeg mij dan ook vriendelijk (doch met klem) om geen foto’s van hem te maken.

Afijn, terug naar de beurs. We lopen nog even een rondje om een aantal cosplayers tackelen om op de foto te gaan. Het is erg gaaf om te zien dat mensen in de huid kruipen van hun favoriete personages en ik heb daar ook van genoten. Tijdens het schieten van plaatjes houd ik de tijd goed in de gaten, want ik wil zeker niet te laat komen voor mijn interview met Doug Jones. En ik zie dat het al bijna 3 uur is! Wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt. Ik werp nog een keer een blik in de hal voordat ik naar de ontmoetingsruimte word begeleid en een paar minuten later ontmoet ik de acteur die rollen heeft gespeeld in films, zoals Pan’s Labyrinth, Hellboy, Falling Skies en Crimson Peak. Het was echt een ontzettend leuk gesprek met deze sympathieke man, maar daar lees je meer over in het interview dat je hier kunt lezen.

De klok slaat inmiddels 4 uur en bepakt en bezakt en met een voldaan gevoel neem ik afscheid van de Dutch Comic Con die naar mijn mening enorm geslaagd is. Ik heb gave dingen gezien, leuke mensen ontmoet en ook nog eens goed gescoord! De filmkamer is weer een paar mooie items rijker en de portemonnee is weer ietsje leger. Missie geslaagd! Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, maar voordat het zover is ga ik eerst nog even lekker nagenieten van een zeer geslaagde dag.

16 reacties

 1. Ahh, waar is de tijd dat ik nog echt moeite moest doen om ‘iemand’ te zien te krijgen, of merchandise moest score, of … iemand tegen het lijf lopen aan wie ik niet hoefde uit te leggen dat er meer comics zijn dan Suske en Wiske. 😛 Ik vind ‘Comic’ con ook wel een beetje misnomer. Dit is gewoon een algemene fandom con. Toch?
  Er was overigens wel eens een groep die cons in Nederland organiseerden, maar dat was zo amateuristisch, dat ik daar na één keer mijn buik vol van had. Ik heb er nu wel iets meer vertrouwen in om een dergelijke convention te bezoeken, na jouw positieve ervaringen. Maar tegelijk ben ik ook een ouwe zeurpiet, die gewoon gewend is aan het eenzame nerd syndroom. Maar wie weet, volgend jaar. Als het weer in Utrecht is. Want Utrecht begint wel nerd central te worden 🙂
  Mogen er honden mee naar binnen?

  1. Fandomcon klinkt niet echt lekker 😉 Maar zonder gekheid, het is gewoon leuk als het je ding is. En ik heb wel honden zien lopen, maar ik vind het geen plaats voor die arme beestjes. Die ik heb gezien liepen allemaal met de staart tussen de benen.

 2. Ziet er zeker uit als een geslaagde dag! Lees veel positieve reacties en tof van de organisatie dat ze ook daadwerkelijk iets gedaan hebben met de kritiek die vorig jaar duidelijk naar voren kwam (o.a. te warm).

  Afgaande op de foto’s van de stands kan ik concluderen dat de dealers heel professioneel zijn omgegaan met het opzetten ervan maar het leukste zijn volgens mij wel het interview met Doug Jones. De foto met hem is ook erg leuk!

  Goed verslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.