Geen afbeelding

Sfeerverslag van Comic Con Amsterdam 2016 – Teleurstellend

Comic Con AmsterdamDit weekend was in de RAI Amsterdam de Comic Con! De conventie waar veel liefhebbers van films, televisieseries, fantasy, horror, comics, cosplay en games naar uitkeken. Uiteraard was Filmliefhebber hierbij aanwezig! In de afgelopen maanden kon je bijna niet om de Comic Con heen. Vooral op Facebook werd de komst van de ene na de andere beroemde ster bekendgemaakt en de line-up is op z’n zachts uitgedrukt indrukwekkend. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen! Zeker gezien het feit dat Showmasters – de organisatie met meer dan 15 jaar ervaring in het organiseren van evenementen – de Comic Con Amsterdam heeft georganiseerd.

Ik kon zaterdagochtend lekker rustig aan doen, want na het contact met de organisatie mocht ik mij om 11:00 melden bij de persbalie. Op dat moment staat er al een behoorlijke rij buiten terwijl er een groot aantal beursgangers al op de vloer rondlopen. De zogenaamde early birds mochten voor een behoorlijke meerprijs 2 uur eerder naar binnen. De sfeer was goed, maar het was ook duidelijk te merken dat mensen graag naar binnen willen. Op dat moment let ik ook even op de details, want het valt op dat er helemaal geen toffe spandoeken hangen of dat er op een andere manier duidelijk wordt gemaakt dat er een Comic Con aan de gang is! Zowel bij de entree als bij binnenkomst is de aankleding karig hoewel we wel even een fotootje kunnen maken van de DeLorean uit Back to the Future. Tegelijkertijd was het een kleine teleurstelling om te ontdekken dat dit het enige herkenbare voertuig uit een film is die op de beurs staat.

Oké, het is tijd om naar de eerste hal te gaan of beter gezegd, naar de enige hal te gaan! Alle stands, het podium voor de cosplayers, artiesten en acteurs en actrices zijn in één hal gepropt terwijl de tweede hal is gevuld met een paar eettentjes en tafeltjes waar de bezoekers iets kunnen eten en drinken. Na 2 uurtjes rustig te hebben rondgelopen neemt de drukte toe en de paden worden smaller en smaller. Cosplayers in toffe, maar grote outfits – zoals de onwijs gave Bumblebee van Midland Cosplay Creations – hebben moeite om overeind te blijven en om door de paden te wandelen. De cosplayers van Pandemonicus Cosplay die zich hebben verkleed als de horrorfiguren uit Silent Hill hadden het beter bekeken en bleven vooral buiten en in de lobby om het publiek te vermaken.

Ik probeerde nog om de merchandise te bekijken, maar het aanbod viel erg tegen. Ook de stands van de handelaren waren klein en laag en in alle drukte was het op den duur ook niet meer goed te zien wat zij allemaal aanbieden. In ieder geval zag ik wel dat vooral de Funko! Pop weer in overvloed aanwezig is en dat het exclusieve spul steeds minder en minder wordt. Zelfs een verkoper als Gator Merchandise had een zeer beperkt assortiment bij zich en ik vond dat erg jammer. The A Factor Shop kreeg in ieder geval nog een mooie positie in de zaal en zij hadden ook een mooi assortiment van kleding en accessoires bij zich. Giganten Netflix en FOX kregen ongeveer een kwart van de zaal en de grote stands dienden vooral ter promotie van nieuwe series en goedlopende series zoals The Walking Dead. Tof, maar tegelijkertijd niet de meest interessante stands als je naar de beurs komt voor je favoriete acteur of actrice of om speciale merchandise te scoren.

Op dat moment is de eerste indruk niet geweldig en ik hoor ook om mij heen uitspraken zoals “de beurs in Utrecht was groter en gezelliger” en “is dit alles”. Pijnlijk, maar ik moet de kritische bezoeker wel een beetje gelijk geven. Afijn, een rondje langs de tafels waar de acteurs en actrices zitten zal vast een hoop goed maken. Maar de eerste keren dat ik er langsliep waren veel sterren van hun plaats af voor een photoshoot of Q&A. Margot Kidder was zeker aanwezig, maar ik heb de actrice geen moment aan haar tafeltje gezien en Lance Henriksen heb ik pas rond 15:00 gezien en gesproken. Dat was wel een prachtige ervaring, want de acteur uit films zoals The Terminator, Aliens en Hard Target is enorm vriendelijk en hij neemt uitgebreid de tijd voor zijn fans. Ondanks dat je geen foto’s mocht maken in dit gebied vond hij het geen probleem om even te poseren. Top!

Robert Englund was toch wel de publiekstrekker, want er stond een grote groep mensen te wachten op een handtekening van de acteur die jarenlang de rol van Freddy Krueger speelde. Op dat moment wordt het opnieuw duidelijk dat er op het gebied van organisatie nog winst te behalen valt, want een duidelijk rij staat er niet en blijkbaar was er geen geld meer om genoeg afzetpaaltjes te regelen. Met als resultaat dat het enorm chaotisch werd en de drammende fan zich schuldig maakte aan het betere duw- en trekwerk. De irritatie bij de bezoeker was zo nu en dan ook goed zichtbaar. Misschien had dat ook wel te maken met het feit dat veel aangekondigde sterren zoals Carl Weathers, Kristanna Loken, Julie Benz en Michael Biehn hadden afgezegd.

Na een paar rondjes te hebben gelopen en foto’s te hebben gemaakt van bezoekers die de moeite hadden genomen om zich te verkleden als hun favoriete filmpersonage, was het toch wel tijd voor een hapje en een drankje. In de hal waar het kleine podium voor de Q&A’s staat en welgeteld 3 eettentjes staan zie ik al binnen een paar seconde dat dit het niet gaat worden. De rijen zijn krankzinnig lang en ik hoor alleen maar om mij heen dat de prijzen voor een burger, patatje en een drankje gigantisch zijn. Gelukkig zit er tegenover de RAI Amsterdam een supermarkt en wij kozen eieren voor ons geld. Een goede beslissing, want daar was het lekker rustig en het was ook beter voor de portemonnee.

Oké, terug naar de beurs, want ik heb nog een ticket op zak voor een photoshoot met Robert Englund. Er waren geen mogelijkheden om de sterren te interviewen, maar dat is ook begrijpelijk. Ze waren druk met signeren, Q&A’s en photoshoots. Maar de kans om de echte Freddy krueger te ontmoeten kon ik als fan niet aan mij voorbij laten gaan. Gezien zijn populariteit besloot ik samen met meerdere fans om op tijd in de rij te gaan staan en toen werd het pijnlijk duidelijk dat de organisatie slecht is. Fans die met James Masters op de foto wilden wisten niet in welke rij zij moesten gaan staan, er waren opnieuw geen afzetpaaltjes en de vriendelijkheid van de crew was ver te zoeken. De fans die al een uur op Englund stonden te wachten moesten maar vertrekken en de mensen zonder ticket waren al helemaal niet welkom in de bizar lange rij. Dat doet een hoop afbreuk aan het plezier, maar ook het moment zelf is niet bijzonder. Je staat welgeteld 2 seconde naast de acteur die wel zijn uiterste best deed om de bezoeker een leuke ervaring te geven. Begrijp mij niet verkeerd, want ik ben blij met de foto. Desalniettemin vind ik 30 euro een hoop geld voor zo’n ervaring terwijl je voor hetzelfde geld een handtekening, een praatje en een selfie met je favoriete acteur of actrice hebt.

Na de photoshoot is het dan ook tijd om de beurs te verlaten, want naar mijn mening heb ik alles gezien. Ik heb op de valreep nog 2 DVD’s kunnen scoren, want inmiddels was de drukte flink afgenomen en was er genoeg ruimte om toch nog even te snuffelen. Veel mensen waren inmiddels vertrokken of stonden buiten te genieten van het zonnetje. Op dat moment kon ik ook nog wat foto’s schieten, want daar had je de rest van de dag weinig kans voor. We rijden weg nadat we 17,50 euro hebben afgetikt voor een parkeerkaartje en ik rijd weg met gemengde gevoelens. Ja, de line-up is enorm goed, de ontmoeting met Lance Henriksen was geweldig en een foto met Robert “Freddy Krueger” Englund is toch een fantastisch item. Desalniettemin overheerst de teleurstelling. Zeker gezien het feit dat een bezoekje aan de Comic Con een dure onderneming is en dat de hoge verwachtingen simpelweg niet zijn waargemaakt.

13 reacties

  1. Was ook ontzettend graag gegaan, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor de formule 1 van afgelopen weekend in België. Als ik je verslag zo lees misschien wel de beste keuze.

  2. Wel een hele gave foto voor die 30 euro. Wel prijzig inderdaad allemaal. Kan mij voorstellen dat dat de pret wel iets drukt 🙁

    1. Je weet natuurlijk dat de prijzen pittig zijn en dat is ook helemaal niet erg. Zo’n ervaring met Lance Henriksen voor 25 euro of een foto met Englund voor 30 euro is het meer dan waard. Alleen door de kleine irritaties erom heen en hoe je in de rij behandeld werd door de crew van de organisatie voelt het een beetje ‘duur’ aan. Doet gewoon veel afbreuk aan het plezier.

  3. Ik kan mij heel goed inleven in jouw verhaal, zelfs ondanks dat ik geen handtekening of foto heb gekocht.

    Zonde dat je 17,50 hebt betaald om te parkeren. Ik had online alvast een parkeerticket gekocht en dat koste 8 euro. Deze tip stond echter alleen gemeld op de Facebook pagina, wat dan weer jammer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.