Veboli; Een handige tool voor filmliefhebbers

Als je graag films en series kijkt heb je toch vaak een dilemma, want welke film of serie moet je kijken? Wellicht heb je een overvolle kast met DVD’s en Blu-ray Discs en zie je door de bomen het bos niet meer. Of misschien is het aanbod op Netflix veel te groot en heb je echt geen flauw idee welke film je moet selecteren. Ook in de bioscoop word je als bezoeker overspoeld met informatie over nieuwe films en welke keuze moet je dan maken. Veboli helpt haar bezoekers in het maken van die keuzes!

Bedenker Thomas van Wageningen zag een probleem en hij begon met het bouwen van Veboli om filmliefhebbers een handje te helpen. Wat als de juiste film de kijker kiest in plaats van andersom? Een interessante vraag hoewel er natuurlijk al veel oplossingen en websites zijn die op basis van aanbevelingen de gebruiker helpt om nieuwe films en series te ontdekken. De meest bekende filmsite IMDB.com doet dat natuurlijk al jaren!

Veboli doet dan ook de belofte dat het een persoonlijk filmadvies geeft. Het enige dat je als gebruiker hoeft te doen is om aan te geven welke films je al hebt gezien en welke score je deze geeft. Op basis van deze gegevens en het geavanceerde algoritme komt de website met een advies. Hierin heb je veel opties om het juiste genre te selecteren of om een advies van films uit een bepaalde periode te ontvangen. En het werkt! Het is dan ook grappig om te zien dat mijn lijstje van films die ik nog moet zien in Excel grotendeels overeenkomt met het advies dat Veboli geeft.

En dan nu de hamvraag. Hoe vaak ga ik Veboli gebruiken? Als fanatieke filmliefhebber die meer dan 300 films per jaar kijk heb ik inmiddels wel methoden gevonden om kennis te maken met nieuwe films en films die ik echt nog nooit heb gezien. Ik denk dat Veboli dan ook meer geschikt is voor gebruikers die nog zeer onervaren zijn in het kiezen van films en juist geïnspireerd willen worden door gebruikers die ervaren zijn. De website zou er goed aan doen om ook externe reviews te indexeren zoals het eerdergenoemde IMDB.com en FilmVandaag.nl dat doen.

De website is makkelijk in gebruik en het abonnement is gratis. De database is rijk en het ziet er allemaal zeer gelikt uit. Naar mijn mening iets te gelikt voor een website die over films gaat, want dat mag best wel een beetje druk zijn. Niettemin is alles prima te vinden en je hoeft geen ervaren gebruiker te zijn om alle functies te kunnen gebruiken. Het enige minpuntje is wel dat het even duurt voordat je een advies op maat krijgt. Je moet veel films van een score voorzien om het systeem zijn werk te laten doen en de grote vraag is dan ook of iedereen daar zin in heeft. De keerzijde is wel dat het systeem prima werkt als je er een beetje tijd in stopt.