US_INTL_DGTL_1_SHT_NED.indd

Us (2019) recensie

US_INTL_DGTL_1_SHT_NED.inddNa de release van Jordan Peele’s Us verschenen er talrijke verklaringen online, want de thriller van de Get Out-regisseur is een hersenkraker. Een film die je bij de strot beetpakt en de bovenkamer eens flink aan het werk zet. Terwijl er genoeg spanning aanwezig is om de kijker op het puntje van zijn of haar stoel te houden. Ik vond het ook heerlijk om na afloop een aantal zaken uit te zoeken en het verhaal te doorgronden. Het mooie is wellicht dat het verhaal vrij voor interpretatie is. Is dat wat Us dan ook zo uniek maakt?

Samenvatting van het verhaal
De familie Wilson is een normaal gezin. Adelaide (Lupita Nyong’o) en Gabe (Wilson Duke) zijn zorgzame ouders terwijl hun kinderen Zora (Shahadi Wright Joseph) en Jason (Evan Alex) eigenzinnig en soms opstandig zijn. Wanneer Gabe besluit om zijn gezin mee te nemen naar de kust heeft Adelaide door een traumatische ervaring in haar jeugd het gevoel dat er een donkere wolk boven haar hoofd hangt. Haar gevoelens worden bevestigd wanneer er op een avond een gezin op de oprit staat. Als Gabe hen confronteert en verzoekt om de oprit te verlaten, komt hij tot de ontdekking dat de leden van het gezin hun dubbelgangers met kwade bedoelingen zijn.

Acteerwerk
Het acteerwerk is enorm goed, want de hoofdrolspelers spelen allen een dubbelrol. Enerzijds het normale Amerikaanse gezin dat van een welverdiende vakantie probeert te genieten en anderzijds de maniakale dubbelgangers die er alles aan doen om hen te vermoorden. Zowel in de rol van het slachtoffer als van de dader slagen zij één voor één om te overtuigen. Terwijl het spannende verhaal zeer onderhoudend is en er wel een aantal angstaanjagende en bloederige momenten zijn. Toch is het net iets te mild om Us te bestempelen als een horrorfilm, maar een sterke psychologische thriller is het des te meer.

Hersenkraker
Zoals geschreven is Us een hersenkraker en zeker een tweede of zelfs een derde kijkbeurt waard om een aantal zaken te kunnen doorgronden. Veel vragen blijven onbeantwoord en het lijkt erop dat Peele het publiek graag zelf laat uitzoeken hoe de vork in de steel zit. Nu geeft hij wel genoeg handvatten en hint hij veelvuldig naar het einde van de wereld. Maar misschien heeft hij ook een maatschappelijke boodschap in zijn film gestopt. Ik doe er verder geen uitspraken over, want het is een puzzel die je zelf mag oplossen. En dat is goed mogelijk nu Us op een kwalitatief uitstekende Blu-ray Disc verkrijgbaar is.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.