Toy-story-4-NL-_ps_1_jpg_sd-low_©2019-Disney-Pixar-All-Rights-Reserved

Toy Story 4 (2019) recensie

Toy-story-4-NL-_ps_1_jpg_sd-low_©2019-Disney-Pixar-All-Rights-ReservedVanochtend ging de langverwachte Disney Pixar Toy Story 4 in première bij Kinepolis Jaarbeurs Utrecht. De bioscoopketen had de welkomsthal sierlijk aangekleed en bekende Nederlanders en genodigden verzamelden zich boven voor een versnapering. Voor de kinderen waren er zelfs een kleine kermis en knutseltafels aanwezig om de tijd te doden totdat de film zou starten. En om iets over 11:00 was het dan zover. Bekende personages zoals Woody, Buzz en hun vriendjes keren op het zilveren scherm terug voor een gloednieuw avontuur.

Samenvatting van het verhaal
Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) en hun speelgoedvriendjes zijn nog steeds het eigendom van de vrolijke peuter Bonnie (Madeleine McGraw). Die eindelijk naar de kleuterschool gaat, maar tijdens de les haar poppen mist. Daarom besluit Bonnie om met het nodige afval een vriendje te maken genaamd Forky (Tony Hale). Forky is gemaakt van wat knutselspulletjes en een plastic vork en het nieuwe beste vriendje van het meisje. Daarom voelen Woody en Buzz zich ook geroepen om Forky terug te vinden als hij tijdens de vakantie zoekraakt. In een doldwaas avontuur gaat Woody driftig op zoek naar Forky, stuit hij op onmogelijke uitdagingen en hij wordt herenigd met een oude bekende uit de slaapkamer van zijn eerste kind Andy.

Nederlandse versie
Voor de Nederlandse première werd ook de Nederlands gesproken uitvoering van Toy Story 4 vertoond. Een uitstekende versie met de stemmen van Huub Dikstaal, Jan Elbertse en Monique van de Ven. Voor het nieuwe deel werden er een hoop nieuwe personages gecreëerd. Naast oude bekenden Slinky, Rex en Hamm verschijnen nu ook poppen zoals de waaghals Duke Caboom, de klassieke pop Gabby Gabby en het hilarische pluche duo Bunny & Ducky ten tonele. Voor de Amerikaanse versie spreken niemand minder dan Keanu Reeves, Christina Hendricks, Keegan-Michael Key en Jordan Peele de stemmen in terwijl de Nederlandse stemmen afkomstig zijn van Edwin Jonker en Rogier en Howard Komproe.

Forky
Hoewel de oude bekenden en het duo Bunny & Ducky voor enorm veel humor zorgen, is het Forky die toch echt de show steelt. Alleen al het uiterlijk van het door een kleuter in elkaar geknutselde speelkameraadje zorgt ervoor dat de tranen over de wangen rollen. Een briljant personage dat Toy Story 4 misschien een stuk leuker maakt. Sowieso vind ik het vierde deel leuker dan de voorgaande 2 delen en lijkt er meer balans te zijn tussen de dramatische en komische momenten. Het is dan ook een emotionele rollercoaster met een aantal spannende, grappige en ontroerende momenten. Ruimte voor verveling is er in ieder geval niet.

Animaties
Daarnaast moet het geschreven worden dat de animaties fenomenaal zijn. Het ziet er soms levensecht uit en het is een wereld van verschil als we het vergelijken met de voorgaande delen. Pixar weet zich na toch wel mindere films zoals Coco, Cars 3 en Incredibles 2 te herpakken en pakt flink uit met Toy Story 4. De franchise waar het bijna 25 jaar geleden allemaal mee begon. Hoewel de deur op een kiertje staat voor een vijfde deel lijkt de animatiestudio netjes af te sluiten en het hoofdstuk Toy Story voor eens en altijd te sluiten. Maar als de kwaliteit van deze topper geborgd kan worden dan is een vervolg wat mij betreft meer dan welkom.

Waardering: 4.5 uit 5.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.