Tolkien

Tolkien (2019) recensie

TolkienMenig filmliefhebber kent The Lord of the Rings en The Hobbit wel. De films van regisseur Peter Jackson waarin de fantasy wereld vol met elfen, dwergen en andere wezens tot leven komt. De films zijn gebaseerd op de boeken van de Engelse auteur John Ronald Reuel Tolkien. Die hij aan het begin van de vorige eeuw schreef. In de geromantiseerde biopic Tolkien van regisseur Dome Karukoski komen belangrijke momenten in het leven van hem aan bod. Momenten die hem ook hebben geïnspireerd om de verhalen te schrijven die zich in Midden-Aarde afspelen.

Samenvatting van het verhaal
Nicholas Hoult speelt de rol van J.R.R. Tolkien. Een jongen die op het internaat voor jongens onwaarschijnlijke vriendschappen sluit en op jonge leeftijd verliefd wordt op Edith (Lily Collins). Maar voordat hij met haar in het huwelijksbootje stapt en een gezin sticht, sluit hij zich vrijwillig aan bij het leger. De Eerste Wereldoorlog en de indrukwekkende gebeurtenissen die Tolkien tijdens zijn periode als militair meemaakt, inspireren hem uiteindelijk om één van de meest iconische fantasy verhalen uit de literaire geschiedenis te schrijven. Een verhaal dat naast mythologie ook over broederschap, vriendschap en liefde gaat.

Geromantiseerd
De nabestaanden van J.R.R. Tolkien hebben expliciet uitgesproken dat zij de film en de inhoud niet steunen, maar gelukkig is er genoeg informatie over de Engelse schrijver voor handen om een waarheidsgetrouwe film te maken. Desalniettemin zullen veel zaken geromantiseerd zijn om een onderhoudende film te creëren, maar in alle eerlijkheid is Karukoski daar slechts deels in geslaagd. Ondanks dat de settings en decors adembenemend mooi zijn en het acteerwerk van zowel Nicholas Hoult als Lily Collins goed te noemen is.

Laag tempo
Het verhaal wordt in een laag tempo verteld, maar de vreemde tijdsprongen zorgen er ook voor dat er bepaalde delen in het leven van Tolkien worden overgeslagen. Het is lastig om een band op te bouwen met de personages, omdat men zo van de hak op de tak springt. Nu is het wel zo dat men de meest ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven aanstippen. Momenten die ook een rol van betekenis hebben in Tolkien’s besluit om The Hobbit te schrijven. Daar is uiteindelijk toch waar de film om draait. Het moment waarop de Engelse schrijver begint aan misschien wel ’s werelds beroemdste fantasy verhaal. Maar ondanks dat hij geschiedenis heeft geschreven, was zijn leven wellicht niet interessant genoeg om er een bijna 2 uur durende speelfilm over te maken. Daar moet ik dan wel eerlijk in zijn.

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.