De tien beste acteurs “estafette race”

De Filmkijker De Tien Beste Acteurs Estafette Race origineelEr is een echte wedstrijd onder de filmbloggers van Nederland gaande! Nostra van De Filmkijker nam het initiatief en startte met “De tien beste acteurs estafette” blogathon en nu is Filmliefhebber aan de beurt om een acteur uit de lijst te schrappen en een nieuwe naam toe te voegen. Met dank aan Joachim van Fresh Bananaz die mij nomineerde!

Het idee

Wat is het idee achter deze estafette race? Nostra heeft een lijst gemaakt met tien acteurs die hij het beste vindt. Aan het einde van elke post, net zoals bij een echte estafette race, wordt het stokje doorgeven aan een andere blogger (dat hoeft geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en deze vervolgens vervangen door zijn of haar eigen keuze. Uiteraard moet deze keuze ook onderbouwd worden. Leuk is om te gaan ontdekken welke acteurs de definitieve lijst zullen gaan halen en in de weg daarnaartoe zullen we in aanraking komen met allerlei verschillende blogs en meningen. Lees hier het originele bericht op de site van De Filmkijker, waar ook gelinkt zal gaan worden naar alle estafette blogs die de komende tijd zullen verschijnen.

De regels

  • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt, heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet er een andere blogger genomineerd worden.
  • Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar het originele bericht van De Filmkijker. Nostra blijft deze updaten, zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook fijn voor je lezers en ook voor degene die jouw het stokje heeft overhandigd).
  • Je kan alleen een artikel plaatsen als je ook daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

De 9 acteurs die van mij mogen blijven…

Al Pacino
Al Pacino heeft in zijn carrière fantastische rollen gespeeld en deze acteur staat geheel terecht in deze lijst. Denk aan Scarface waarin hij op fenomenale wijze de rol van drugsbaron Tony Montana speelt, maar ook in Carlito’s Way, The Godfather en The Godfather part II en speelt hij fantastisch. Ik kan hem ook enorm waarderen in films zoals Heat en The Devil’s Advocate.

Robert De Niro
Om in de sfeer van gangster- en maffiafilms te blijven kunnen we simpelweg niet om Robert De Niro heen. Wat heeft deze acteur een indrukwekkende cv opgebouwd. Hij is veelzijdig en hij kan dan ook uiteenlopende rollen spelen. Mijn favorieten zijn toch wel zijn rollen in Taxi Driver, Racing Bull en Heat. Maar ook in maffiafilms zoals Goodfellas, The Godfather part II en Casino doet hij het uitstekend!

Tom Hanks
Tom Hanks is een fantastische acteur en ik moet nog altijd denken aan zijn geweldige performance in Forrest Gump waarin hij de titelrol voor zijn rekening neemt. Hij is enorm likeable, maar in alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat ik altijd Tom Hanks zie. Maar zijn rollen in prachtige films zoals The Green Mile, Cast Away en The Da Vinci Code mogen zeker genoemd worden. Ook in de jaren ’80 liet hij zich gelden in leuke films zoals Turner & Hooch en Big.

Kevin Spacey
Ik heb Kevin Spacey altijd al geweldig gevonden en hoe hij de rol van de onbekende mysterieuze seriemoordeaar in Se7en speelt doet mijn haren recht overeind staan! Maar inmiddels kennen we de American Beauy-acteur als niemand minder dan Frank Underwood, de ietwat krankzinnige President van de Verenigde Staten in de briljante televisieserie House of Cards. Ik vond hem ook sterk spelen in The Usual Suspects en enorm grappig in Horrible Bosses.

Michael Fassbender
Fassbender leerde ik kennen door zijn rol in de spannende thriller Eden Lake, maar hij verwierf pas echt naamsbekendheid met zijn rol in X-Men: First Class waarin hij de rol van de mutant Magneto speelt. Zeker niet slecht, maar de Duitse acteur heeft toch veel betere rollen gespeeld. Dan denk ik aan zijn rol in de filmhuistitel Shame, maar ook in Steve Jobs speelt de acteur de rol van de uitvinder van Apple meer dan uitstekend!

Joaquin Phoenix
Ik ben altijd al een fan geweest van Joaquin Phoenix en ik was enorm onder de indruk van zijn rol in Walk The Line. In deze muzikale biopic speelt hij op briljante wijze de rol van countryzanger Johnny Cash. Maar ik moest ook vreselijk lachen om zijn bijrol in U-turn waarin hij de opvliegerige Toby N. Tucker (a.k.a. T.N.T.) speelt. Uiteraard speelt hij ook een fantastische rol in de filmhuistitel Her.

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal is misschien wel de meest veelzijdige acteur die er in Hollywood rondloopt. Zijn carrière begon met zijn geweldige rol in de mysterieuze thriller Donnie Darko, maar ook in films zoals Enemy, Nightcrawler en Demoltion laat hij zich van zijn beste kant zien.

Jack Nicholson
Een ontspoorde beheerder van een hotel in de beklemmende horrorfilm The Shining, de maniakale Joker in Batman of een verwarde maffiabaas in The Departed. Jack Nicholson kan het allemaal en ik vind het helemaal terecht dat Joachim hem aan het lijstje heeft toegevoegd. Hij blijft staan hoor!

Robin Williams
Robin Williams was de man van de humor, maar hij kampte met zware depressies wat hem er uiteindelijk toe bewoog om zichzelf van het leven te beroven. Wat heeft hij voor een hoop kijkplezier gezorgd en ik krijg nog altijd een brok in mijn keel als ik denk aan hoe deze man zijn hele leven een masker heeft gedragen. Robin, bedankt voor leuke en mooie films zoals Goodmorning Vietnam, Mrs. Doubtfire, Bicentennial Man en Aladdin!

De naam die verdwijnt…

Daniel Day-Lewis
Ik lees alleen maar lovende woorden voor deze man en begrijp mij niet verkeerd, want ik vind hem ook een goede acteur. Desalniettemin neem ik afscheid van Daniel Day-Lewis die ik vooral ken van zijn goede performance in de dramafilm Lincoln. Het is niet dé acteur die mij ertoe zet om naar de bioscoop te gaan of een Blu-ray Disc aan te schaffen. Sorry Daniel.

Big welcome for…

Rutger Hauer
Ja, en dan is er maar één acteur die naar mijn mening in deze lijst thuishoort en dat is onze enige echte eigen Rutger Hauer die vooral op Nederlandse bodem heeft laten zien dat hij een geweldige acteur is. Denk aan de rollen die hij heeft gespeeld in prachtige films zoals Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Blade Runner. Natuurlijk heeft ook in enorm veel foute B-films gespeeld, maar ook deze films vind ik enorm vermakelijk! Wedlock, Surviving The Game, Ladyhawke en Split Second. Om er maar even een paar te noemen.

Dit was het dan! Mijn deelname aan deze leuke race die nu al een paar weken gaande is. Ik nomineer Xander van Screendependent die de lijst mag gaan bijwerken en ik hoop dat hij Rutger niet gelijk uit de lijst gooit. Maar dat is aan hem!

*update… Xander van Screendependent heeft het helaas niet gered om een artikel te plaatsen. Dus het stokje wordt nu doorgegeven aan de dames van Miss Movie! Succes!

De deelnemers tot nu toe…

De Filmkijker
Mcurl
Be Cool, Sodapop
De Protagonisten
Kurt Blogt
PlCoyote
Wilco Born
Fresh Bananaz

Advertentie