De tien beste acteurs “estafette race”

BlogathonEr is een echte wedstrijd onder de filmbloggers van Nederland gaande! Nostra van De Filmkijker nam het initiatief en startte met “De tien beste acteurs estafette” blogathon en nu is Filmliefhebber aan de beurt om een acteur uit de lijst te schrappen en een nieuwe naam toe te voegen. Met dank aan Joachim van Fresh Bananaz die mij nomineerde!

Het idee

Wat is het idee achter deze estafette race? Nostra heeft een lijst gemaakt met tien acteurs die hij het beste vindt. Aan het einde van elke post, net zoals bij een echte estafette race, wordt het stokje doorgeven aan een andere blogger (dat hoeft geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en deze vervolgens vervangen door zijn of haar eigen keuze. Uiteraard moet deze keuze ook onderbouwd worden. Leuk is om te gaan ontdekken welke acteurs de definitieve lijst zullen gaan halen en in de weg daarnaartoe zullen we in aanraking komen met allerlei verschillende blogs en meningen. Lees hier het originele bericht op de site van De Filmkijker, waar ook gelinkt zal gaan worden naar alle estafette blogs die de komende tijd zullen verschijnen.

De regels

 • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt, heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet er een andere blogger genomineerd worden.
 • Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar het originele bericht van De Filmkijker. Nostra blijft deze updaten, zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook fijn voor je lezers en ook voor degene die jouw het stokje heeft overhandigd).
 • Je kan alleen een artikel plaatsen als je ook daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

De 9 acteurs die van mij mogen blijven…

Al Pacino
Al Pacino heeft in zijn carrière fantastische rollen gespeeld en deze acteur staat geheel terecht in deze lijst. Denk aan Scarface waarin hij op fenomenale wijze de rol van drugsbaron Tony Montana speelt, maar ook in Carlito’s Way, The Godfather en The Godfather part II en speelt hij fantastisch. Ik kan hem ook enorm waarderen in films zoals Heat en The Devil’s Advocate.

Robert De Niro
Om in de sfeer van gangster- en maffiafilms te blijven kunnen we simpelweg niet om Robert De Niro heen. Wat heeft deze acteur een indrukwekkende cv opgebouwd. Hij is veelzijdig en hij kan dan ook uiteenlopende rollen spelen. Mijn favorieten zijn toch wel zijn rollen in Taxi Driver, Racing Bull en Heat. Maar ook in maffiafilms zoals Goodfellas, The Godfather part II en Casino doet hij het uitstekend!

Tom Hanks
Tom Hanks is een fantastische acteur en ik moet nog altijd denken aan zijn geweldige performance in Forrest Gump waarin hij de titelrol voor zijn rekening neemt. Hij is enorm likeable, maar in alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat ik altijd Tom Hanks zie. Maar zijn rollen in prachtige films zoals The Green Mile, Cast Away en The Da Vinci Code mogen zeker genoemd worden. Ook in de jaren ’80 liet hij zich gelden in leuke films zoals Turner & Hooch en Big.

Kevin Spacey
Ik heb Kevin Spacey altijd al geweldig gevonden en hoe hij de rol van de onbekende mysterieuze seriemoordeaar in Se7en speelt doet mijn haren recht overeind staan! Maar inmiddels kennen we de American Beauy-acteur als niemand minder dan Frank Underwood, de ietwat krankzinnige President van de Verenigde Staten in de briljante televisieserie House of Cards. Ik vond hem ook sterk spelen in The Usual Suspects en enorm grappig in Horrible Bosses.

Michael Fassbender
Fassbender leerde ik kennen door zijn rol in de spannende thriller Eden Lake, maar hij verwierf pas echt naamsbekendheid met zijn rol in X-Men: First Class waarin hij de rol van de mutant Magneto speelt. Zeker niet slecht, maar de Duitse acteur heeft toch veel betere rollen gespeeld. Dan denk ik aan zijn rol in de filmhuistitel Shame, maar ook in Steve Jobs speelt de acteur de rol van de uitvinder van Apple meer dan uitstekend!

Joaquin Phoenix
Ik ben altijd al een fan geweest van Joaquin Phoenix en ik was enorm onder de indruk van zijn rol in Walk The Line. In deze muzikale biopic speelt hij op briljante wijze de rol van countryzanger Johnny Cash. Maar ik moest ook vreselijk lachen om zijn bijrol in U-turn waarin hij de opvliegerige Toby N. Tucker (a.k.a. T.N.T.) speelt. Uiteraard speelt hij ook een fantastische rol in de filmhuistitel Her.

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal is misschien wel de meest veelzijdige acteur die er in Hollywood rondloopt. Zijn carrière begon met zijn geweldige rol in de mysterieuze thriller Donnie Darko, maar ook in films zoals Enemy, Nightcrawler en Demoltion laat hij zich van zijn beste kant zien.

Jack Nicholson
Een ontspoorde beheerder van een hotel in de beklemmende horrorfilm The Shining, de maniakale Joker in Batman of een verwarde maffiabaas in The Departed. Jack Nicholson kan het allemaal en ik vind het helemaal terecht dat Joachim hem aan het lijstje heeft toegevoegd. Hij blijft staan hoor!

Robin Williams
Robin Williams was de man van de humor, maar hij kampte met zware depressies wat hem er uiteindelijk toe bewoog om zichzelf van het leven te beroven. Wat heeft hij voor een hoop kijkplezier gezorgd en ik krijg nog altijd een brok in mijn keel als ik denk aan hoe deze man zijn hele leven een masker heeft gedragen. Robin, bedankt voor leuke en mooie films zoals Goodmorning Vietnam, Mrs. Doubtfire, Bicentennial Man en Aladdin!

De naam die verdwijnt…

Daniel Day-Lewis
Ik lees alleen maar lovende woorden voor deze man en begrijp mij niet verkeerd, want ik vind hem ook een goede acteur. Desalniettemin neem ik afscheid van Daniel Day-Lewis die ik vooral ken van zijn goede performance in de dramafilm Lincoln. Het is niet dé acteur die mij ertoe zet om naar de bioscoop te gaan of een Blu-ray Disc aan te schaffen. Sorry Daniel.

Big welcome for…

Rutger Hauer
Ja, en dan is er maar één acteur die naar mijn mening in deze lijst thuishoort en dat is onze enige echte eigen Rutger Hauer die vooral op Nederlandse bodem heeft laten zien dat hij een geweldige acteur is. Denk aan de rollen die hij heeft gespeeld in prachtige films zoals Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Blade Runner. Natuurlijk heeft ook in enorm veel foute B-films gespeeld, maar ook deze films vind ik enorm vermakelijk! Wedlock, Surviving The Game, Ladyhawke en Split Second. Om er maar even een paar te noemen.

Dit was het dan! Mijn deelname aan deze leuke race die nu al een paar weken gaande is. Ik nomineer Xander van Screendependent die de lijst mag gaan bijwerken en ik hoop dat hij Rutger niet gelijk uit de lijst gooit. Maar dat is aan hem!

*update… Xander van Screendependent heeft het helaas niet gered om een artikel te plaatsen. Dus het stokje wordt nu doorgegeven aan de dames van Miss Movie! Succes!

De deelnemers tot nu toe…

De Filmkijker
Mcurl
Be Cool, Sodapop
De Protagonisten
Kurt Blogt
PlCoyote
Wilco Born
Fresh Bananaz

Paul Hauer

Eigenaar van het Nederlandstalige filmblog Filmliefhebber.com. Kijkt meer dan 300 films per jaar. Is een fan van de films van Quentin Tarantino, Nicholas Winding Refn en Darren Aronofsky. Kijkt bijna alles, maar heeft een lichte voorkeur voor horrorfilms en Science Fiction.

22 thoughts to “De tien beste acteurs “estafette race””

 1. Had niet verwacht dat je hem uit de lijst zou gooien! Je weet bij hem dat hij iets bijzonders gaat neerzetten en daarom hoort hij voor mij wel in de lijst. Maar ik moet toegeven dat het met de huidige stand moeilijk is er eentje te verwijderen. Vraag me af hoe lang Rutger Hauer het vol gaat houden. Ja, hij heeft in een aantal goede films gespeeld, maar om hem bij de beste tien te zetten…daar zet ik m’n vraagtekens bij…

 2. Oew wat een gewaagde keuze. In Nederland is hij denk ik wel één van de beste tien allertijden. In de wereld weet ik dan weer niet. Maar ja, wij hadden Oscar Isaac, dat is natuurlijk ook dubieus. Wel leuk dat er af een toe een niet verwachte naam tussenkomt 🙂

 3. Begrijpelijk dat je Day-Lewis verwijdert. Hij maakt voor mij te weinig films. Laat hem eens even veelzijdig zijn in drie films per jaar zoals vele anderen op deze lijst…
  De toevoeging van Hauer vind ik echt verrassend. Een heel goed acteur en in ben ook een fan maar hem bij de tien besten rekenen? Hij was natuurlijk subliem in The Hitcher en Blade Runner.

  1. Volgens mij gaat het hier om de kwaliteit van de acteur, niet om de hoeveelheid films die hij uitkakt.
   Het is mij volkomen onduidelijk waarom iemand drie films per jaar moet maken om dan een goed acteur te zijn. Beetje een belachelijke reden om eerlijk te zijn. Maakt dat Steven Seagal geniaal dan? Met nu al 7 films in 2016. Als je kijkt naar beste, moet je wat mij betreft dat objectief kunnen bekijken. op DeNiro na is Day Lewis veruit het beste uit deze lijst.

 4. Ik heb niet genoeg van Day-Lewis gezien om rouwig te zijn over jouw keuze 😉 Rutger Hauer vind ik daarentegen een verrassende naam in het lijstje, maar na het weer even bekijken van zijn volledige oeuvre ook wel een hele goede toevoeging!

 5. Ik rol hier zo even in, maar gebeurt dit echt? DDL uit de lijst? de man die zijn rollen meestal niet speelt, maar gewoon is..

  Day-Lewis is misschien wel een van mijn favoriete acteurs, maar omdat hij niet zo enorm veel grote rollen op zijn naam heeft staan (hij kiest z’n rollen uit, bereidt zich voor en is geen veelvraat), verlies ik hem af en toe uit het oog. Toen ik Lincoln zag, een jaar of twee terug, was ik echter enorm onder de indruk. Ook in Gangs of NY vond ik hem erg sterk.

  Hauer heeft de vaderlandsbonus, maar persoonlijk heb ik weinig met hem. Wel een begenadigd acteur uiteraard.

 6. Zeer gewaagde keuze van zowel de gedumpte als de toegevoegde naam. Maar een Nederlandse acteur moest toch een keer toegevoegd worden en Rutger Hauer is in zo goed als al zijn films een lichtpunt geweest, ook de B-films. Ik juich dit dus alleen maar toe.

 7. Jullie hebben het toch over de beste? En niet over de ‘wie vind ik de leukste’?
  Damn….Rutger is best oké, maar beter dan Day Lewis? No way in hell!
  Sorry Paul, maar dit vind ik echt een bizarre keuze.
  Als ik het lijstje zo zie dan is het jammer dat er alleen gekeken wordt naar de standaard bekende hollywood gezichten.
  Jammer dat er niet wordt gekeken naar de sublieme kwaliteit in andere landen of van de meesters van weleer.
  ik noem even Choi Min Sik, Toshiro Mifune, Klaus Kinski, Leslie Cheung, Ricardo Darin, James Stewart, Paul Newman, Gary Oldman, Tony Leung, Song Kang Ho, Takeshi Kaneshiro, John Cazale..enz..

   1. Ik zie deze n.a.v. Paul voor het eerst dus ik heb de andere namen niet eerder gezien.
    Maar Gary Oldman eruit? En Joaquin en Gyllenhaal staan er nog in? Sterke acteurs hoor maar als ik dat simpel bekijk acht men Gary dus minder dan hun?
    Vind je het heel erg dat ik die lijst….hoe zal ik het zeggen….nogal opmerkelijk vind? Tenminste als je daadwerkelijk uit gaat van acteerkwaliteit van een acteur.
    Maargoed…my two cents…

 8. Leuk om alle reacties te lezen! Voordat ik op iedereen apart ga reageren, doe ik het gewoon in één reactie. Ik vind het zo leuk dat mijn keuze om Daniel eruit te gooien en Rutger toe te voegen zoveel stof doet opwaaien.

  Wanneer is iemand “de beste”? Voor mij is dat heel simpel. Niet, omdat iemand een paar gouden beeldjes op de schoorsteenmantel heeft staan of dat de hele wereld roept dat hij zo geweldig is. Voor mij is iemand de beste als hij iets voor de filmindustrie heeft betekend en vooral of hij mij altijd weet te vermaken.

  Daniel Day-Lewis is een goede acteur, maar ik heb echt serieus (en nu ga ik echt kritiek krijgen) geen één film met hem gezien waarbij ik niet een aantal keren op mijn klokje heb gekeken in de hoop dat die bijna afgelopen was. Oké, There Will Be Blood moet ik nog zien dus misschien stel ik mijn mening bij. Maar goed, dan ben je voor mij niet de beste. Ik associëer de naam Day-Lewis eerder met “daar gaan we weer naar zo’n langdradig stuk kijken”.

  Toen ik begon aan deze lijst was ik er al over uit dat er een Nederlandse acteur toegevoegd moest worden, omdat ik juist dit soort discussies wil zien. Wanneer is iemand de beste? Rutger Hauer heeft enorm veel betekend voor de Nederlandse, maar ook voor de internationale filmindustrie. Er is bijna geen filmliefhebber (of kijker) die Rutger Hauer niet kent! Zelfs de jonge generatie weet wie hij is. Dan maak je dus indruk en daarnaast heeft hij naar mijn mening zoveel films gered met zijn aanwezigheid. En hij heeft mij altijd vermaakt. Dus naar mijn mening een logische en terechte keuze.

  @Iain, sorry. Als jij zegt dat Rutger best oké is dan heb je simpelweg als filmliefhebber/kenner te weinig van hem gezien. Anders doe je dat soort uitspraken niet! 😛

  1. Die uitdaging wil ik wel aan gaan hoor over of ik wel genoeg Hauer heb gezien 😉

   Ik zeg dat Rutger best oké is als acteur, dat heeft niets te maken met of hij mij vermaakt of niet.
   Er is wat mij betreft nogal een essentieel verschil tussen vermaakt worden en de kwaliteit van iemand.
   Rutger Hauer is geen karakter acteur zoals Day Lewis en wat Day Lewis met een rol doet is a whole different league dan Rutger Hauer.
   En ja, ook daar valt uiteraard tot op het bot over te twisten qua mening, echter durf ik wel stellig te beweren dat hoe Day Lewis een rol neerzet toch echt ‘beter’ is (in de essentie van kwaliteit acteren) dan Mr Hauer
   Ik dacht dat het hier ging om ‘de beste’ en dat men dat objectief bekijkt. Maar dan gaat het eigenlijk om eigen vermaak. .
   Is uiteraard ook niets mis mee maar dan zouden ze de stelling moeten veranderen of verduidelijken.
   Jackie Chan en Bruce Lee hebben nog veel en veel meer betekend voor de film industrie. Toen ik beide heren voor het eerst zag toen ik pakweg een jaartje of 8 was heb ik mij altijd enorm vermaakt maar als het gaat om kwaliteit dan zullen zij niet in zo’n lijst terecht komen.

   Maargoed, uiteindelijk is vermaakt worden of niet het allerbelangrijkste.
   Ik vind het veel belangrijker dat een film mij weet te pleasen en te vermaken dan dat het een kwalitatief goede film moet zijn.
   Echter is dat dan weer een andere discussie 😉

   1. Haha, daar twijfel ik niet aan. Verwacht ook niet minder van jou. Maar je hebt ook een punt. De insteek van dit soort blogathons is natuurlijk wel dat de blogger zijn eigen visie deelt en dan ga ik uit van wat ik weet en heb gezien. En dan met dit als uitkomst.

 9. Een interessante discussie. Laten we niet vergeten dat het bepalen van ‘de beste acteur’ automatisch een subjectieve gelegenheid blijft. Voor Paul Is het kennelijk een factor dat films met Day-Lewis nogal eens traag kunnen verlopen. Vanzelfsprekend dat je dan minder onder de indruk raakt van een type acteur dat zich in wat langere, soms meer diepgravende films rollen eigen maakt. Als ik daarvan kan genieten op mijn beurt Is het logischer dat ik de man fantastisch Is. Tuurlijk kunnen we discussiëren over criteria; wat Is goed, en wat Is leuk? Nu vind ik Jackie Chan leuk, vroeger vond ik em goed. Onze smaken en ideeën verschillen en veranderen. Heerlijk dat we het zo oneens kunnen zijn, want dat houdt zo’n blogathon scherp en spannend. En ohja, There will be blood is wél een tip trouwens 🙂

Geef een reactie