The X Files: The Event Series (2016) recensie

The X Files - Seizoen 10De laatste X File werd ruim 13 jaar geleden opgelost door FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully en dat ging de liefhebber van de populaire televisieserie niet in de koude kleren zitten. Het was dan ook geweldig nieuws dat bedenker en uitvoerend producent Chris Carter bezig was met een nieuwe seizoen van The X Files waarin niet alleen hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson terugkeren als het duo Mulder en Scully, maar ook Mitch Pileggi en William B. Davis zijn weer van de partij als adjunct-directeur Walter Skinner en de mysterieuze Cigarette Smoking Man.

Het nieuwe seizoen is niet het tiende seizoen in de reeks, maar ook niet het eerste seizoen. De serie wordt simpelweg The Event Series genoemd en evenals in de welbekende klassieke afleveringen van vroeger krijgen Mulder en Scully te maken met vreemde zaken die vooral iets te maken hebben met UFO’s en buitenaards leven. In 6 afleveringen van circa 43 minuten moeten de doortastende FBI-agenten opnieuw complot theorieën ontrafelen, bizarre waarnemingen onderzoeken en eigenaardige verhalen aanhoren om de mysterieuze zaken op te kunnen lossen.

De eerste aflevering dient dan ook als een soort overlapping tussen het slot van de oude serie en het begin van een nieuwe doch korte reeks. Walter Skinner (Mitch Pileggi) vraagt zijn voormalige agenten Mulder (David Duchovny) en Scully (Dana Scully) om terug te keren bij de FBI nu de zogenaamde X Files worden heropend. Vanaf de tweede aflevering zien we hoe het duo zich weer heeft opgesloten in de kelder van het FBI hoofdkantoor waar de kenmerkende “I Want To Believe” poster weer hangt en hoe zij de opgestapelde dozen vol met dossiers over onverklaarbare gebeurtenissen doorspitten.

De afleveringen zijn uniek en vermakelijk. In de herkenbare stijl van de oudere afleveringen zien we onze favoriete televisiepersonages weer in actie. Hoewel het overduidelijk is dat Duchovny en Anderson wel een paar jaartjes ouder zijn geworden en de moderne technologie veel meer mogelijkheden geeft. Het acteerwerk is opnieuw dik op orde terwijl de special effects echt vele malen beter zijn. En de derde aflevering “Mulder & Scully meet he Were-Monster” is weer een ouderwetse luchtige aflevering die zijn werk uitstekend doet door het van nature dramatische karakter van de serie te doorbreken met veel humor. Mede te danken aan de fantastische rol die de komiek Rhys Darby invult.

Het staat als een paal boven water dat The X Files: The Event Series de liefhebber van de serie op haar wenken bediend. De ouderwetse stijl wordt met verfrissende vernieuwingen gecombineerd. Bekende personages keren (soms ook op onverklaarbare wijze) weer terug terwijl er ook nieuwe personages worden geïntroduceerd en het verhaal is onderhoudend genoeg om de kijker te vermaken. The X Files: The Event Series is na de uitzending op FOX verkrijgbaar op DVD en Blu-ray Disc. De Blu-ray Disc boxset is een knappe box met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een zee aan extra’s zoals verwijderde scènes, een vijfdelige special over de productie van The X Files: The Event Series, de special “Season X” waarin men terugblikt naar de sleutelafleveringen van de oude serie en hoe deze aansluiten op de nieuwe episodes, de specials “Monster of the week: A recap of the wildest and the scariest of the original series” en “The X Files: Green production”, de korte film Grace, een gag reel en audiocommentaar. De boxset wordt inclusief een stijlvolle slipcase geleverd die deze versie een iets luxe uitstraling geeft.

Waardering: 4 uit 5.

4 reacties

  1. Ik vond het vrij matig/slecht. Vond alleen de derde aflevering goed en een andere aflevering wel redelijk. Ik vond het ook meer leuker uit nostalgie dan de uiteindelijke kwaliteit, helaas. Toch denk ik dat ik een nieuwe reeks wel ga volgen als die uiteindelijk uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.