The Wave

The Wave (2019) recensie

The WaveHet regiedebuut van Gille Klabin heeft als titel The Wave. Een titel die ik al snel met een bombastisch spektakel associeer, maar in dit geval is de associatie niet terecht. Het is geen spektakelfilm vol vloedgolven en stormen die de wereld doen vergaan, maar een zwarte komedie waarin een drugsexperiment gruwelijk uit de hand loopt. Justin Long speelt de hoofdrol in de komische thriller die sinds kort verkrijgbaar is op een kwalitatief goede DVD.

Frank (Justin Long) is een bedrijfsjurist die kans maakt op een mooie promotie nadat hij het bedrijf miljoenen dollars heeft bespaard. Om dat te vieren neemt zijn collega Jeff (Donald Faison) zijn goede vriend mee om een avondje te gaan stappen. Ondanks dat Frank terughoudend is, omdat het dinsdagavond is en dat zijn vriendin niet bepaald openstaat voor nachtelijke avonturen, gaat hij op het aanbod in. Met als resultaat een krankzinnige nacht die met een flinke kater en bizarre bijwerkingen van een experimentele drug eindigt.

Het gebeurt wel meer dan eens dat mensen te diep in het glaasje kijken, maar het personage Frank maakt het wel heel bont in The Wave. Wanneer hij een experimentele drug gebruikt verandert dat zijn kijk op het leven terwijl de dag na de wilde nacht steeds waziger en krankzinniger wordt. Frank lijdt aan heftige hallucinaties terwijl hij juist op deze dag zijn promotie moet beklinken met een glasheldere presentatie aan de board of directors van zijn bedrijf. Om van de bizarre hallucinaties af te komen gaat Frank driftig op zoek naar de herkomst van de drug. Met alle gevolgen nadien.

In een chaotische film die de sterke kenmerken van een psychedelische videoclip of flitsende reclamespot heeft, zien we hoe Frank zich in steeds uitzichtlozere situaties wurmt om de waarheid boven water te krijgen. Hij wordt zelfs uiteindelijk het doelwit van een drugsdealer en de autoriteiten terwijl de rariteiten toenemen. Het manco van The Wave is dat Klabin het tweede bedrijf wel heel zweverig heeft gemaakt. Met in beeld brengen van Frank’s bizarre visioenen en de bijzondere dialogen die hierin plaatsvinden. De interesse zwakt daarmee iets af, maar het einde is dan wel weer ontzettend sterk. The Wave is dan ook zeker geen waste of time, maar zet je wel schrap voor een maffe film. Dan kan het enigszins nog meevallen.

  • Film
2.5
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.