The Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre (1974) recensie

The Texas Chainsaw Massacre

Er staan een groot aantal horror klassiekers in mijn kast en er zijn ook een aantal films die ik niet eerder heb gezien. Ieder jaar neem ik mijzelf voor dat ik aan een inhaalslag begin en daarom trok ik onlangs de DVD van The Texas Chainsaw Massacre uit de kast. Een film die ik nog niet eerder heb gezien dat is eigenlijk schandalig te noemen gezien het feit ik een liefhebber van het genre ben. Het is een iconische klassieker van Tobe Hooper die tijdens de release zijn tijd ver vooruit was.

Samenvatting van het verhaal

Sally (Marilyn Burns) gaat samen met haar broer en twee vrienden op weg naar Texas. Waar ze het graf van haar grootvader wilt bezoeken. Maar onderweg vallen zij ten prooi aan een familie die niet alleen moordlustig is, maar ook kannibalen blijken te zijn. Met in het bijzonder een gevaarlijke man die met een vreemd masker, een vies schort en een kettingzaag het nietsvermoedende gezelschap te lijf gaat.

Baanbrekend

The Texas Chainsaw Massacre werd in 1974 uitgebracht en mag één van de eerste splatterfilms worden genoemd. Het creëerde een fundering voor films en franchises waarin een maniakale (en soms bovennatuurlijke) moordenaar het gemunt heeft op onschuldige mensen en zijn koelbloedige daden gaan vaak gepaard met behoorlijk veel geweld en bloedvergieten. Dat kleurrijk en expliciet in beeld wordt gebracht. Desalniettemin is The Texas Chainsaw Massacre nog behoorlijk mild. Zeker als je de film vergelijkt met genregenoten die op een later tijdstip zijn uitgebracht.

De tand des tijds

De klassieker van Tobe Hooper heeft de tand des tijds dan ook niet doorstaan en zeker voor hedendaagse begrippen is de horrorfilm allesbehalve gruwelijk en angstaanjagend te noemen. Maar met in het achterhoofd houdende dat de film al meer dan 40 jaar oud is en over slechts enkele jaren haar 50-jarige jubileum viert, is The Texas Chainsaw Massacre zeker een film die de moeite waard is. Het is een stukje nostalgie die voor de liefhebber van horrorfilms onmisbaar is. Ik ben dan ook blij dat ik deze heb kunnen afvinken hoewel ik stiekem toch iets meer bloederige fonteinen en rondslingerende ledematen had verwacht.

Waardering: 3.5 uit 5.
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.