The Quick and the Dead

The Quick and the Dead (1995) recensie

The Quick and the DeadDe ouderwetse spagetthiwestern is al een poosje verdwenen en het genre is naar mijn mening in de afgelopen jaren flink geëvolueerd. In de jaren ’90 werden er nog dappere pogingen gedaan om het genre een nieuwe impuls te geven. Denk aan films zoals The Unforgiven en Maverick. Hoewel in laatstgenoemde de nadruk lag op de komische kanten van het wilde westen waar normaliter stoere gunslingers, indianen en bandieten voor het vermaak zorgen. In 1995 deed ook regisseur Sam Raimi een dappere poging om de klassieke western te eren.

In The Quick and the Dead zien we hoe Sharon Stone als de stoere ‘The Lady’ naar de stad van de tiran Herod (Gene Hackman) komt om de dood van haar vader te wreken. Het plaatsje is in rep en roer, omdat er een groot tournament op het programma staat. In de eliminatierondes moeten de deelnemers het tegen elkaar opnemen en de snelste revolverheld heeft de beste kansen om de westrijd te overleven. Ook ‘The Lady’ doet mee, omdat ze hoopt dat ze oog in oog komt te staan met de moordenaar van haar vader.

Het verhaal van The Quick and the Dead mag dan op een servetje passen, maar dat doet verder niets af aan de entertainmentwaarde van de western waarin ook acteurs zoals Leonardo DiCaprio, Russell Crowe en Lance Henriksen te zien zijn. De film bevat niet veel actie, maar wel enorm veel spanning. Zeker op de momenten dat de cowboys het tegen elkaar opnemen en als er weer een opstootje plaatsvindt in de lokale saloon van Horace (Pat Hingle).

Raimi weet wel hoe hij een vermakelijk film moet maken en dat het verhaal niet bijzonder is en dat het acteerwerk niet altijd overtuigend is, neem ik dan graag voor lief. Er zijn namelijk genoeg pluspunten te noemen die The Quick and the Dead de moeite waard maken. Daaronder de mooie kostuums en de decors, de spanning en natuurlijk het uitstekende acteerwerk van Gene Hackman als de meedogenloze Herod en Leonardo DiCaprio als de pipejonge revolverheld ‘The Kid’. Naar mijn mening dus een prima eerbetoon een de klassieke western die ook enorm vermakelijk is.

  • Film
3
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

3 reacties

  1. Destijds was ik zo klaar met Leonardo DICaprio (of beter met een vriendinnetje die hem zo leuk vond) dat ik een bepaalde scene met veel genoegen heb bekeken. Een film die ik zodra op TV voorbij komt prima nog eens kan bekijken. Hackman doet wel een beetje zijn rol uit Unforgiven nog eens over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.