The-Nutcracker-and-The-Four-Realms_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Disney-Enterprises-Inc-All-Rights-Reserved

The Nutcracker and the Four Realms (2018) recensie

The-Nutcracker-and-The-Four-Realms_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Disney-Enterprises-Inc-All-Rights-ReservedThe Walt Disney Company is een power house. Het is één van de grootste merken al dan niet het grootste merk ter wereld en op het gebied van films hebben ze met de recente overname van 20th Century Fox en labels zoals Marvel Studios, Disney Pixar en Lucasfilms een behoorlijk assortiment van zowel oudere als nieuwe films. Dat weerhoudt hen er niet van om vrolijk door te pakken en films te blijven produceren. Vorig jaar verscheen dan ook de live-action verfilming van The Nutcracker and the Four Realms in de bioscoop. Gebaseerd op het wereldberoemde ballet dat al eerder in een klein segment van de animatiefilm Fantasia werd vertoond.

Samenvatting van het verhaal
Na de dood van haar moeder heeft Clara (Mackenzie Foy) weinig zin in het Kerstfeest. Hoewel er van haar verwacht wordt om te participeren in de frivoliteiten. Op het beroemde Kerstfeest van haar peetvader Drosselmeyer (Morgan Freeman) ontdekt Clara een doorgang naar een bijzondere wereld. Een wereld van 4 rijken waar haar moeder ooit de Koningin van was. Haar ontmoeting met de notenkraker (Jayden Fowora-Knight) brengt Clara in contact met de bijzondere en vrolijke inwoners van het landschap. Hoewel zij gebukt gaan onder het schrikbewind van Mother Ginger (Helen Mirren) en haar geniepige muizen. Als Prinses heeft Clara dan ook de plicht om de orde en de rust in de 4 rijken te herstellen.

Betoverend
Door middel van prachtige decors, mooie kostuums en betoverende CGI-animaties creëren regisseurs Lasse Hallström (Dear John, A Dog’s Purpose) en Joe Johnston (Jurassic Park III, Captain America: The First Avenger) een magische wereld. Het acteerwerk van de jonge Mackenzie Foy is bewonderenswaardig te noemen, want het meisje draagt de film grotendeels in haar eentje. Hoewel zij ondersteuning krijgt van grote namen zoals Helen Mirren en Keira Knightley die respectievelijk de rollen van Mother Ginger en Sugar Plum voor hun rekening nemen. Het is dan ook jammer dat The Nutcracker and the Four Realms flink wat tempo mist dat het vermaak niet ten goede komt.

Traag
Van origine is het verhaal behoorlijk kort en om er een avondvullende speelfilm van te maken moet je als scenarioschrijver en filmmakers flink wat tijd rekken om de 90 minuten aan te tikken. Met een speelduur van ruim anderhalf uur zijn ze daar dan ook in geslaagd, maar het komt het vermaak niet ten goede. De film is soms tergend langzaam en de afloop zie je van mijlenver aankomen. Nu is de familiefilm ook geen titel om te verrijken met plotwendingen, maar het is jammer dat The Nutcracker and the Four Realms volledig leunt op het visuele aspect. Dat overigens dik in orde is, maar door het te lage tempo toch genoegen moet nemen met een matige beoordeling.

Waardering: 2.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.