The Matrix Resurrections (2021) review

Dat er een nieuw deel van The Matrix zou verschijnen kwam als een leuke verrassing, want ik ben echt een fan van het eerste uur. The Matrix uit 1999 was revolutionair en ik heb letterlijk met mijn mond open gekeken naar de door Lana en Lilly Wachowski geregisseerde Science Fiction-film. Na twee mindere vervolgdelen had ik goede hoop dat het vierde deel The Matrix Resurrections weer een stap in de goede richting zou zijn en met de terugkeer van hoofdrolspelers Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss kon het haast niet fout gaan, toch?

In het vierde deel zien we hoe Keanu Reeves als Thomas A. Anderson weer aan zijn beeldscherm zit geplakt, maar deze keer is hij de uitvinder van de open wereld game The Matrix. Een interactieve simulatie die razend populair is. Als ontwikkelaar moet hij wennen aan zijn status als beroemdheid terwijl hij worstelt met zijn dromen en gevoelens. Dromen over een wereld die naast zijn realiteit bestaat. Ondanks dat hij zijn gevoelens met medicijnen en therapie probeert te onderdrukken, heeft hij geen andere keuze dan om de waarheid over de wereld waarin hij leeft te ontdekken als hij bezoek krijgt van een oude bekende.

Het verhaal is helemaal niet zo slecht, maar ik kan niet onder stoelen of banken steken dat het wel even wennen is om een stoer personage zoals Neo met een John Wick-look te zien. Keanu Reeves wordt natuurlijk ook een dagje ouder, maar het zorgt er wel voor dat je toch met andere ogen naar The Matrix Resurrections kijkt. Voor het vierde deel heeft Lana Wachowski – die het deze keer zonder haar zus moest doen – geprobeerd om het klassieke verhaal in een nieuw jasje te steken. Met als gevolg dat zowel oude bekende als nieuwe personages ten tonele verschijnen. Het is jammer dat niet iedereen terugkeert in de nieuwe The Matrix-film, want acteurs zoals Laurence Fishburne worden wel gemist.

Waar The Matrix Resurrections in tekortschiet is het feit dat je niet echt de dreiging voelt. Er is een kunstmatige intelligentie aanwezig die nog altijd de mensheid onderdrukt, maar deze keer is de interactieve simulatie niets meer dan een sociaal experiment. Die Neo samen met de opstandige hackers tot een halt toe moet roepen. Met een aantal leuke cameos wordt er soms nog wel een glimlach op het gezicht getoverd, maar verder is The Matrix Resurrections redelijk saai. Er zijn weinig actiescènes en ook het verhaal is niet zo sterk als dat in de vorige delen het geval was. Het pluspunt is dat de visuele effecten wel ontzettend cool zijn, maar het is jammer dat de spectaculaire momenten slechts op één hand zijn te tellen. In de slotfase wordt de deur naar een vijfde film wagenwijd opengezet, maar misschien is The Matrix Resurrections wel het bewijs dat de franchise meer dan afgerond is.

Beoordeling
  • Hoe goed is het verhaal?
  • Hoe goed is het acteerwerk?
  • Hoe vermakelijk is de film?
2.7
Verzenden
Beoordeling van de bezoekers
0 (0 votes)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.