The-Irishman_ps_1_jpg_sd-low

The Irishman (2019) recensie

The-Irishman_ps_1_jpg_sd-lowIedereen heeft wel spijt van iets. Een keuze die ooit gemaakt is, maar een andere zou zijn als deze nogmaals gemaakt moet worden. Het is niet zo vreemd dat bij een naderend einde iemand nadenkt over zijn leven en de keuzes die zijn gemaakt. Wellicht zo ernstig dat de persoon in kwestie op zoek gaat naar redemptie en vraagt om vergiffenis. Een thema dat centraal staat in het door Martin Scorsese geregisseerde misdaaddrama The Irishman. Dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal over Frank Sheeran.

In een bejaardentehuis blikt de voormalige vrachtwagenchauffeur en persoonlijke lijfwacht van vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino) Frank Sheeran (Robert De Niro) terug op een hectische periode in zijn leven. Waarin hij door de invloedrijke zakenman Russell (Joe Pesci) wordt geïntroduceerd in de wereld van de georganiseerde misdaad, corruptie en machtsmisbruik. Terwijl de gemoederen hoog oplopen als Hoffa wordt veroordeeld en uit de gratie valt bij belangrijke sleutelfiguren binnen zijn vakbond. Nog niet eerder werd Franks’ loyaliteit zo op de proef gesteld. Tientallen jaren later is hij op zoek naar vergiffenis. Voor de verkeerde keuzes die hij in het verleden heeft gemaakt.

Nee, The Irishman zal niet in de top 3 van mijn eindejaarslijst komen. Maar met de top 3 doel ik meer op de hoofdrolspelers die in een authentiek misdaaddrama van Scorsese thuishoren. Dan heb ik het natuurlijk over Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci. Die de rollen van de sleutelfiguren uitstekend en vol overtuiging invullen. Ondanks dat de heren al aardig op leeftijd zijn geraakt. De Niro imponeert nog steeds terwijl Al Pacino als vanouds laat zien uit welk hout hij gesneden is. Pesci die terugkeerde uit zijn officieuze pensioen speelt eveneens de rol van Russell meer dan uitstekend. En het acteerwerk draagt zeker bij aan het succes van de Netflix Original.

Het op waarheden gebaseerde verhaal is boeiend en je kunt het Scorsese toevertrouwen om er een meeslepend drama van te maken. The Irishman is dan ook intrigerend en spannend terwijl de settings zorgvuldig zijn gekozen. Als kijker waan je jezelf in de jaren van de moord op de Amerikaanse President J.F. Kennedy, de rivaliteit tussen de maffiafamilies in Philadelphia en uiteraard de mysterieuze verdwijning van Jimmy Hoffa. Met een speelduur van bijna 210 minuten is The Irishman een lange zit, maar zeker de moeite waard om op te zetten. Desnoods kijk je de film in delen. Zeker voor de liefhebber van de films van Scorsese is het immers verplicht kijkvoer.

  • Film
4
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.