Tesnota

Tesnota (2017) recensie

TesnotaSoms spreekt een filmposter boekdelen. Een bekende naam kan het verschil maken. Of dat een productie door een bepaalde regisseur of producer is gemaakt. In het geval van Tesnota was het de onduidelijke doch sprekende gezichtsuitdrukking van Darya Zhovnar en de blauwe belichting die mijn aandacht trok. Na het lezen van de korte samenvatting werd ik ook benieuwd naar het debuut van Kantemir Balagov. Die zelf opgroeide in het etnisch verdeelde plaatsje Nalchik waar dit drama zich afspeelt.

Samenvatting van het verhaal
Nalchik is een kleine gemeenschap waar armoede heerst, de inwoners hun lot accepteren en de Islamitische bevolkingsgroep wordt afgekeurd door de Joodse gemeenschap. Ilana (Darya Zhovnar) is een tiener die het liefst in een te wijde tuinbroek rondloopt, aan auto’s sleutelt en doet waar ze zin in heeft. Zoals het stiekem ontmoeten van haar vriend Zalim (Nazir Zhukov). Een Kabard die niet op de goedkeuring van Ilana’s ouders hoeft te rekenen. Ilana’s vrijheid komt echter op het spel te staan als haar broer en zijn aanstaande verloofde worden ontvoerd en de gijzelaars een gigantisch geldbedrag eisen. Kan Ilana haar rebelse karakter in de toom houden en doen wat er van haar wordt gevraagd?

Belangen
Vrijheid is een belangrijk thema in Tesnota. Eigenlijk zit iedereen gevangen in het dorp waar iedereen teneergeslagen is, het lot accepteren en het vertrouwen in God houden. In de hoop dat er betere tijden aanbreken. De situatie rondom de broer van Ilana zet de hele familie met de rug tegen de muur. Waar niemand hen te hulp schiet en het uiteindelijk op de schouders van de jonge tiener belandt. Haar ouders hebben een plan bedacht om het losgeld bij elkaar te sprokkelen en zij krijgen hulp wanneer Ilana bereid is om met de zoon van de rabbijn te trouwen. Terwijl zij niet van plan is om haar leven te laten bepalen en het liefste verder wil met haar afgekeurde vriend Zalim.

Meeslepend
De focus ligt dan ook volledig op Ilana. Darya Zhovnar speelt de rol voortreffelijk en weet alleen al met haar mimiek en haar lichaamstaal de kijker te betoveren. Je leeft met haar mee terwijl de acties van haar ouders en haar dorpsgenoten soms te bizar voor woorden zijn. Als kijker snap je heel goed hoe Ilana zich voelt. Haar pijn en verdriet is duidelijk zichtbaar. In kenmerkende fragmenten wordt dan ook alles uit de kast getrokken om de strijd tussen Ilana en haar omgeving weer te geven en dat werkt goed. Het zuigt je mee in het benauwende verhaal waarin vrijheid niet langer meer bestaat, maar ook de tekortkomingen van de mens nog eens extra worden benadrukt.

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.