Terminator_-Dark-Fate_ps_1_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-All-Rights-Reserved

Wat je moet weten voordat je Terminator: Dark Fate bezoekt

Het duurt nog een paar dagen voordat Terminator: Dark Fate in de bioscoop verschijnt. Een film waar fans van Arnold Schwarzenegger en de franchise al jaren naar uitkijken. De fans hopen op een ouderwets goede Terminator-film gezien het feit dat de laatste films Terminator: Genisys en Terminator: Salvation teleurstelden. Maar het vertrouwen is er! Want niet alleen Arnold Schwarzenegger en Linda Hamilton keren terug, maar ook James Cameron is nauw betrokken bij het project.

Direct vervolg op Terminator 2; Judgment Day

Cameron heeft al in interviews gezegd dat Terminator: Dark Fate een direct vervolg is op The Terminator en Terminator 2; Judgment Day. Dat houdt in dat de gebeurtenissen in Terminator 3: Rise of the Machines, Terminator: Salvation, Terminator: Genisys en in de serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles geen rol van betekenis hebben. De regisseur van de eerste films heeft aangegeven dat de verhalen zich dan ook afspelen in alternatieve tijdlijnen en niet gekoppeld zijn aan Terminator: Dark Fate. De aanstaande bioscooprelease is dan ook een zogenaamde requel. Een benaming voor een reboot van de franchise die tevens als vervolg dient. Succesvolle films zoals Jurassic World en Halloween zijn daar goede voorbeelden van.

Hoe het allemaal begon

Maar wat moet je nu weten voordat je naar Terminator: Dark Fate gaat? Wellicht heb je niet de tijd om de eerste delen terug te kijken en gezien de leeftijd van de films is het goed mogelijk dat je ze niet meer scherp op het netvlies hebt staan. In 1984 begon het allemaal met de actiefilm The Terminator waarin een nog onbekende Arnold Schwarzenegger de rol van een moordlustige cyborg speelt. De uit de toekomst afkomstige en geavanceerde robot is naar het verleden gestuurd om de moeder van de toekomstige verzetsleider John Connor te elimineren. Het verzet stuurt daarom soldaat Kyle Reese (Michael Biehn) naar het verleden om Sarah Connor (Linda Hamilton) te beschermen.

Mens vs. machine

In The Terminator wordt ook uit de doeken gedaan waarom de strijd tussen mens en machine in het verleden wordt uitgevochten. In de toekomst heeft er een nucleaire oorlog plaatsgevonden, omdat het geavanceerde computersysteem Skynet zelfbewust is geworden en de mensheid als een bedreiging ziet. Als besturingssysteem voor het complete defensienetwerk heeft de artificial intelligence nucleaire raketten gelanceerd. Enkele overlevenden worden in de ruïnes opgejaagd door zogenaamde Terminators. Robots die ieder mens als een bedreiging zien en de taak hebben om hen te elimineren. Maar het verzet heeft onder leiding van John Connor een manier gevonden om Skynet tot een halt toe te roepen. Daarop besluit Skynet om zijn bestaan uit te wissen door zijn moeder nog voor zijn geboorte te liquideren.

Judgment Day

Na de gefaalde poging om Sarah Connor te elimineren, verplaatst Skynet de aandacht naar John Connor (Edward Furlong) in zijn tienerjaren. In Terminator 2; Judgment Day sturen de machines een geavanceerd prototype naar het verleden om John op jonge leeftijd uit te schakelen. Terwijl Sarah Connor opgesloten zit en onder behandeling is voor haar waanideeën over het einde van de wereld, krijgt John hulp van een opnieuw geprogrammeerde Terminator (Arnold Schwarzenegger) die de taak heeft om hem te beschermen en de geavanceerde T-1000 (Robert Patrick) tot een halt toe te roepen. Maar in Terminator 2; Judgment Day staat ook het plan om Skynet voor diens ontstaan uit te schakelen centraal. Als Sarah met hulp van de cyborg en haar zoon ontdekken wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van de kunstmatige intelligentie.

“You only postponed it”

Judgment Day, de benaming voor het einde van de wereld, is onvermijdelijk en alleen uitgesteld. Hoewel Sarah en John erin slagen om in Terminator 2; Judgment Day Skynet uit te schakelen voordat het zelfbewust kan worden, lijkt het erop dat het gevecht nog niet voorbij is. Want in de tot op heden verschenen trailers van Terminator: Dark Fate is goed te zien dat de strijd tegen de machines onverbiddelijk doorgaat. Evenals dat er een hoop nieuwe personages zijn en dat zowel Linda Hamilton als Arnold Schwarzenegger terugkeren. Zelfs Edward Furlong keert terug voor de rol van John Connor hoewel er druk gespeculeerd wordt over hoe groot zijn aandeel is. In de wetenschap dat de hoofdrolspelers terugkeren, James Cameron weer nauw betrokken is bij het project en het een direct vervolg is op Terminator 2; Judgment Day, ben ik positief gestemd. Hoewel ik door de trailers de indruk krijg dat ook Terminator: Dark Fate het niveau van The Terminator  en diens vervolg niet gaat halen. De tijd zal het leren.

Terminator: Dark Fate draait vanaf 31 oktober in de bioscoop.

Terminator_-Dark-Fate_ps_1_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-All-Rights-Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.