Terminator_-Dark-Fate_ps_1_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-All-Rights-Reserved

Terminator: Dark Fate (2019) recensie

Terminator_-Dark-Fate_ps_1_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-All-Rights-ReservedIn november bezocht ik Terminator: Dark Fate in 4DX en ik was destijds helemaal niet te spreken over het laatste deel in de Terminator-franchise. Die te kampen heeft met kwalitatief wisselende films. Nu de actiefilm met Linda Hamilton en Arnold Schwarzenegger op een kwalitatief uitstekende en met extra’s gevulde Blu-ray Disc is verschenen, is het een goed moment om Terminator: Dark Fate een herkansing te geven. Zonder de afleiding van bewegende bioscoopstoelen, het 3D-effect en de slecht afgestelde rookmachine.

Samenvatting van het verhaal
De Mexicaanse Dani (Natalia Reyes) wordt het doelwit van een geavanceerde Terminator (Gabriel Luna) die naar het verleden is gestuurd om de toekomstige leidster van het verzet tegen de machines te elimineren. Dani krijgt hulp van Grace (Mackenzie Davis). Een supersoldaat die door de tijd is gereisd om haar te beschermen. De dames krijgen hulp van Sarah Connor (Linda Hamilton). Een expert op het gebied van het uitschakelen van Terminators die naar het verleden zijn gestuurd om belangrijke kopstukken van het verzet uit te schakelen. Samen slaan zij de handen ineen om de Rev-9 uit te schakelen, maar zij komen al snel tot de ontdekking dat de kans van slagen zonder de hulp van een oude bekende nihil is.

Direct vervolg
Volgens producent en regisseur van de eerste delen James Cameron is Terminator: Dark Fate een direct vervolg op Terminator 2; Judgment Day. De door Tim Miller geregisseerde actiefilm is dan ook een zogenaamde requel waarin het oude met het nieuwe wordt verweven en waarmee tegelijkertijd de franchise nieuw leven wordt ingeblazen. Met als resultaat dat de focus voornamelijk op de nieuwe personages ligt terwijl routiniers Linda Hamilton en Arnold Schwarzenegger meer in hen schaduw opereren. Voor een fan van de franchise iets dat moeilijk te accepteren is. Evenals het feit dat de terugkeer van Edward Furlong als John Connor slechts van korte duur is.

Problematisch
De problematiek is bij een tweede kijkbeurt dan ook nog niet verdwenen. Naast de eerdergenoemde punten is het nog steeds lastig te accepteren dat de verouderde Terminator een geweten heeft en na de liquidatie op John Connor een gezin onderhoudt. Het is te onnatuurlijk voor een emotieloos stuk metaal terwijl Schwarzenegger toch op een leeftijd is belandt dat hij niet meer in de huid van een cyborg moet kruipen. Ook het feit dat de geavanceerde moordmachines in de toekomst metalen dreadlocks hebben is voor mij een dolksteek. Terwijl het spijtig is dat Natalia Reyes geen vuist weet te maken in de rol van de toekomstige verzetsleidster Dani.

Zo slecht is het niet
Genoeg gezeurd, want na een tweede kijkbeurt zijn er ook een hoop positieve punten te benoemen. Zoals de verbluffende actiemomenten die niet alleen in een rap. tempo op de kijker worden afgevuurd, maar ook enorm spectaculair en spannend zijn. Te danken aan de fantastische visuele effecten, maar ook Mackenzie Davis en Gabriel Luna zijn lichtpunten. Zij spelen de rollen van supersoldaat Grace en de meedogenloze Rev-9 uitstekend. Iets dat mij bij de eerste keer niet is opgevallen. Waarschijnlijk te wijten aan de 4DX effecten of dat ik deze keer wist wat ik kon verwachten. In ieder geval heb ik mij de tweede keer er beter mee vermaakt hoewel het absoluut niet de beste film in de reeks is.

Waardering: 2.5 uit 5.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.