The X Files - Seizoen 1

Interview Steven Williams (The X Files)

Steven WilliamsSteven Williams, de acteur die beter bekend is als Mr. X in The X Files, Adam Fuller in 21 Jump Street, de politieagent in The Blues Brothers en Virgil in The Leftovers, was dit weekend op de Dutch X-mas Con aanwezig. En Filmliefhebber sprak met hem over zijn loopbaan! Steven: “Laat ik je even meenemen door de jaren heen. ik heb denk ik in 8 series gespeeld. In The Equalizer samen met Edward Woodward en Robert Lansing en 21 Jump Street natuurlijk. Er was een show The 100 Lives of Black Jack Savage, daar speelde ik de titelrol in. Legacy of Sin, Supernatural en Linc’s op Showtime. Daarin speelde ik samen met Pam Grier en er was er nog een. Supernatural! Nee, die heb ik natuurlijk al genoemd. Maar ik loop al een tijdje mee dus. En ik noem het werkgeschiedenis. Denzel, Tom, Brad en Will hebben carrières!” zegt hij lachend. “Maar ik heb een werkgeschiedenis.”

Je hebt veel gedaan in Sciencefiction en horror. Steven: “Ja, ik heb ook wel een poosje veel politieagenten gespeeld. Veel Sci-Fi inderdaad en een beetje horror. Maar ik doe alles! Ik ben net als Sam Jackson. En ik blijf wel bij een telefooncel wachten als iemand belooft om te bellen.” zegt hij lachend.

Steven: “Maar ik wil graag in Westerns spelen. Ik ben zo kwaad dat ik niet in The Magnificent Seven zit. Ik wil een cowboy spelen! En hard-ass cowbow. Gunslinger! Want ik ben wel klaar met romantisch gedoe. Daar ben ik nu te oud voor.” Dus dat is ook wel droom voor jou Steven? Steven: “Ja, dat is zeker nog een droom! Misschien komt het ooit nog. Ik ben niet in onderhandeling of zo. Er zijn zoveel verhalen te vertellen over de Afro-Amerikaanse historie in de cowboy wereld. Het woord cowboy is ook afkomstig van de Afro-Amerikaan. Want we werden altijd boys genoemd en we waren altijd bezig met het vee.”

Oké, geen western dus. Maar je speelt wel een rol in de nieuwe film IT. Steven: “Ja, daar zit ik in! Het is een klein rolletje hoor. Er waren 2 scènes, maar ze hebben er volgens mij eentje uitgeknipt. Ik speel de grootvader van één van de kinderen. Mijn scène gaat over dat ik mijn kleinzoon waarschuw voor het kwaad in de stad. Ik wil niets verklappen, maar mijn tekst is ‘This whole goddamn town is evil!” Ik wist niet dat er al een miniseries was. We hebben gefilmd in Toronto, Canada en de jongen waarmee ik gewerkt heb is geweldig. Het was best wel interessant eigenlijk, want we hebben gefilmd op een schapenboerderij en elke keer als we bezig waren gingen de schapen blèren! Het was de lawaaiigste set ooit waar ik geweest ben! Op een gegeven moment schreeuwde ik zelfs tegen mij tegenspeler, omdat het zo lawaaiig was en de regisseur zei ook ‘Relax Steve, we fix it in post!’” Steve moet nog steeds erg lachen om dit verhaal. “Maar het was een mooie ervaring! Want ik denk dat het een grote film wordt, ook omdat het door Stephen King geschreven is.”

Ik dacht dat je ook een klein rolletje in 22 Jump Street had gedaan? Steven: “Nee joh, daar zat ik niet in!” Mijn excuses, dan is mijn info incorrect. Steven: “Nee hoor, niemand heeft mij gebeld om door het beeld te lopen en daar was ik wel teleurgesteld over. Echter was ik niet meer teleurgesteld toen ik de film eenmaal heb gezien. Ik wil niemand boos maken of zo, maar de films zijn niet Jump Street. Het is slechts een titel.” Ze hebben het opnieuw uitgevonden? Steven: “Ja, precies. En de serie was serieuzer en we hebben echte tienerproblemen behandeld. De eerste film was wel leuk hoor, want het is vermakelijk. Maar het is geen Jump Street!”

En The X Files is natuurlijk ook een groot onderdeel van je leven geweest en ze zijn bezig met nieuwe series. Je hebt het duistere en intense karakter Mr. X gespeeld. Steven: “Ja, daar ben ik ook niet voor gevraagd! Maar laat ik je dit zeggen over de originele X Files. Ik hou van het personage X. Zoals je zegt, een mysterieuze man. Wanneer ik de rol kreeg wist ik niet wat ik ermee moest doen. De producenten hadden ook met mij samengewerkt aan Jump Street. En toen ik mij erin ging verdiepen zei ik wat moet ik hiermee?! Ik kon de serie ook niet. En toen ik het script las zag ik dat ik het personage X zou spelen. Dus ik dacht ‘Steven, don’t do anything!’. Gewoon de tekst lezen en zo dubbelzinnig mogelijk zijn. En het werkte! Want je weet gewoon niet wie hij is, wat hij is, is hij goed of slecht en wat hij wilt. En het was ook gaaf dat hij dodelijk was! Want je wist gewoon dat er iemand kapot ging als Mr. X in beeld kwam. Ik hou van de relatie tussen hem en Mulder. En ik was teleurgesteld dat X verdween. Natuurlijk, omdat ik mijn baan verloor. Maar de schrijvers waren zo creatief en goed en ik dacht dat er veel meer over X te vertellen was. Ik denk echt dat ze te vroeg met hem zijn gestopt. Hij ging al dood terwijl je niet wist wie hij nu eigenlijk was! Ik was erg teleurgesteld, want ik wilde ook zijn relatie met Ciagerrete Smoking Man weten. Je weet wel, Cancer Man. De rol die William Davis heeft gespeeld. Er is een scène die wij hebben gedaan, en dat is mijn favoriet. Mitch Pileggi was trouwens wel mijn favoriet, de acteur die de FBI director heeft gespeeld. Maar die scène tussen Cancer Man en X in de auto, als hij vraagt wie de informatie naar Mulder brengt. En toen hij dat vroeg zei ik alleen maar “That person hasn’t been found yet” en ik keek terug in de camera en je voelde de spanning!”

Recentelijk heb je ook in The Leftovers gespeeld. Maar ik dacht dat de rol van Virgil veel groter had moeten zijn. Hoe denk jij daarover? Steven: “Ja, er was veel meer te vertellen! Ik deel jouw mening! Ik ben er wel trots op dat ik onderdeel was van dit project, want die show is zo bijzonder! Als je die show niet vanaf het begin kijkt heb je geen flauw idee waar het over gaat. Ik heb 6 afleveringen gedaan. Ik ben grotendeels geregisseerd door Mimi Leder. Maar Mimi had een comment gemaakt in het script.” zegt hij met een grote glimlach. “Je kent denk ik wel die comments van de regisseur in het script. En er stond een heel verhaal en dat de spanning toenam, want ‘Mimi Leder will direct the fuck out of this scene’. vertelt hij lachend. “Wat ze mij heeft laten doen met Virgil, je wist gewoon niet wie hij was. En ik ga nu ook niets verklappen hoor! Het was gewoon een engerd. Mimi zorgde ervoor dat ik zo low key acteerde, dat je het gewoon niet zag aankomen wat hij ging doen! Dus op het moment dat mijn personage zichzelf door zijn hoofd schiet is het gewoon mindblowing!” En weer barst hij in lachen uit. “Dus ik ben blij dat ik met haar heb samengewerkt. Wel jammer dat hij niet is teruggehaald voor het derde seizoen. Maar ik wil wel terugkeren als ze ooit een vierde of een special gaan maken! Ik gooi het nu gewoon even de wereld in!” schreeuwt Steve lachend.

En dan is helaas het moment aangebroken dat het interview voorbij is, want de tijd is om. Steven was enorm blij met het interview en hij zei ook dat hij hoopt dat hij mij de volgende keer weer ziet. “I’m having a ball!” zei hij nog. En Steven, dat hoop ik ook. Het is een enorm sympathieke man met passie voor zijn werk en het moge duidelijk zijn dat hij graag lacht. Het was dan ook een enorm fijn gesprek en ook een leuke ontmoeting met een man waar ik al sinds mijn tienerjaren een fan van ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.