Star Wars: The Last Jedi

Star Wars: The Last Jedi – Vol verwachting klopt ons hart

Star Wars: The Last JediVol verwachting klopt ons hart… Dat komt uit een Sinterklaasliedje toch? In mijn geval draait de feestmaand dit jaar niet om Sinterklaas, schoentjes zetten en pakjesavond, maar om de release van Star Wars: The Last Jedi! Als 34-jarige zit ik met een schoolreisje gevoel op de bank. Alsof ik weer een klein jongetje ben die voor het eerst met zijn klasgenootjes naar de Efteling gaat. Reikhalzend uitkijkend naar alweer de achtste film in de Skywalker Saga. Gelukkig ben ik niet de enige die zo enthousiast en zenuwachtig is voor de nieuwe Star Wars film van regisseur Rian Johnson, want social media staat inmiddels vol met countdowns en berichten van fans die evenals mij niet kunnen wachten tot het zover is.

Toch zijn er ook genoeg mensen die helemaal niets hebben met het Star Wars universum. En dan zijn er ook nog nieuwsgierige mensen die helemaal niet of nauwelijks bekend zijn met de franchise die inmiddels 40 jaar bestaat. Met de komst van een nieuw deel wordt die nieuwsgierigheid weer aangewakkerd, maar heeft het wel zin om 13 december naar de bioscoop te gaan als je niets van het verhaal afweet? Eigenlijk niet, want Star Wars: The Last Jedi is een direct vervolg op Star Wars: The Force Awakens die 2 jaar geleden in de bioscoop verscheen, maar ook in verband staat met de nieuwe trilogie, de originele trilogie en zelfs met de vorig jaar verschenen spin-off Rogue One – A Star Wars Story.

Nu vraag je jezelf misschien af hoe het zit. Er is een nieuwe en een oude trilogie en dan ook nog een film die er eigenlijk niet bijhoort? Het antwoord is ja en nee. In 1977 verscheen eigenlijk het vierde deel in de saga. Star Wars Episode IV A New Hope werd destijds gemaakt, omdat bedenker George Lucas dacht dat het verhaal van dit deel het interessants was. Daarnaast was het destijds technisch niet haalbaar om bij het begin te beginnen. Star Wars Episode I The Phantom Menace bevat zoveel verschillende personages, decors en actiemomenten die zonder het gebruik van computeranimaties gedoemd was te mislukken. Het duurde dan ook 22 jaar totdat Lucas besloot om ook het begin van zijn verhaal te verfilmen.

Nu heb je nog even de tijd om om de films te kijken voordat je naar de bioscoop gaat voor Star Wars: The Last Jedi. Begin dan ook bij het begin is mijn advies. Star Wars Episode I The Phantom Menace uit 1999 is dan ook de eerste film die je moet kijken. Gevolgd door Star Wars Episode II Attack fo the Clones en Star Wars Episode III Revenge of the Sith. Kwalitatief gezien zijn dit naar mijn mening wel de mindere films in de saga, maar je krijgt wel een goed beeld van wie de personages zijn. Het zorgt ervoor dat je het verhaal beter begrijpt. Ondanks dat Star Wars Episode IV A New Hope een vervolg is op Revenge of the Sith, is het advies om eerst Rogue One – A Star Wars Story te kijken.

Het gat tussen de derde en de vierde film (of eigenlijk de laatste film van de nieuwe trilogie en de eerste van de oude trilogie) is groot en met de door Gareth Edwards geregisseerde film zorgt men ervoor dat we iets meer te weten komen over de periode die zich tussen deze films heeft afgespeeld. Maar Rogue One is officieel geen onderdeel van de saga. Als je inmiddels deze vier films gezien hebt kun je gerust verder met Star Wars Episode IV A New Hope. Gevolgd door Star Wars Episode V The Empire Strikes Back, Star Wars Episode VI Return of the Jedi en Star Wars: The Force Awakens. Nu heb je 8 films gezien en ben je klaar voor The Last Jedi die vanaf 13 december in de bioscoop draait. Volg je het allemaal nog? Nee? Laat ik dan voor de zekerheid de films in de juiste volgorde voor je op een rijtje zetten:

Star Wars Episode I The Phantom Menace (1999)
Star Wars Episode II Attack fo the Clones (2002)
Star Wars Episode III Revenge of the Sith (2005)
Rogue One – A Star Wars Story (2016)
Star Wars Episode IV A New Hope (1977)
Star Wars Episode V The Empire Strikes Back (1980)
Star Wars Episode VI Return of the Jedi (1983)
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Star Wars: The Last Jedi (2017)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.