May the 4th

10 weetjes die je nog niet wist over star wars

May the 4th be with you! Jazeker, het is vandaag de dag van Star Wars. De franchise die al sinds de jaren zeventig miljoenen mensen wereldwijd vermaakt, negen films en tientallen spin-offs bevat en een enorm fanbase heeft. Als liefhebber van het uitgebreide universum vol met unieke personages, geduchte schurken, imponerende ruimteschepen en tientallen kleurrijke planeten, kan ik Star Wars-dag natuurlijk niet overslaan. Vandaag plaats ik in het kader van May the 4th een artikel met tien Star Wars-weetjes die je (misschien) nog niet wist.

Millennium Falcon © Lucasfilm ltd.

Originele naam van de Millennium Falcon

In de Star Wars-films speelt het iconische ruimteschip de Millennium Falcon een belangrijke rol. Het imponerende ruimtevaartuig van smokkelaar Han Solo (Harrison Ford) en zijn trouwe stuurman Chewbacca (Peter Mayhew) is continu het doelwit van het keizerrijk. Dat onder leiding van de kwaadaardige Lord Vader (Dave Prowse) de rebellen wil vernietigen. De Millennium Falcon is razendsnel en zwaar bewapend. Terwijl het schip is ontworpen als vrachtschip. Wist je dat het modelnummer van het schip officieel de Corellian YT-1300f light freighter is?

R2-D2 © Lucasfilm ltd.

Druktemaker R2-D2

R2-D2 is al sinds Star Wars Episode IV A New Hope een kleine druktemaker. Die een belangrijke rol speelt in de Skywalker-saga. Maar wist je ook dat het kleine robotje eigenlijk normaal Engels sprak en grofgebekt was? In de laatste versie van het script werd de Engelse taal vervangen door de vrolijke bliepjes die we van R2-D2 kennen. Zijn kameraadje C-3PO bleef wel gewoon Engels spreken.

Darth Vader © Lucasfilm ltd.

Speciaal Darth Vader-kostuum

Hayden Christensen speelt in Star Wars Episode II Attack of the Clones voor het eerst de rol van Anakin Skywalker. De Jedi, die voor de Dark Side kiest en in Star Wars Episode III Revenge of the Sith transformeert in de duistere Sith Lord Darth Vader. Wist je dat er een speciaal pak werd gemaakt voor Hayden Christensen zodat de acteur zelf de rol van de iconische filmschurk kon spelen?

Darth Maul © Lucasfilm ltd.

Darth Maul heeft aanslag overleefd

In Star Wars Episode 1 The Phantom Menace kregen Jedi Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) en Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) het aan de lightsaber met de duistere Sith Lord Darth Maul. De leerling van Lord Sidious. Ray Park vertolkte het personage dat zoals bekend in de slotfase van de Star Wars-film wordt uitgeschakeld. Maar wist je dat Darth Maul de val heeft overleefd? Hij kreeg na na de val en het verlies van zijn benen protheses aangemeten. Na de confrontatie met de Jedi in de Star Wars prequel was Darth Maul nog veelvuldig te zien in The Clone Wars en de spin-off Solo: A Star Wars Story.

Star Wars Episode III Revenge of the Sith

Darth Jar Jar

Omdat Jar Jar Binks in Star Wars Episode III Revenge of the Sith verantwoordelijk is dat kanselier Palpatine de macht kreeg om het eerste galactische rijk te vormen, ging er een gerucht rond dat Jar Jar Binks eigenlijk een duistere Sith Lord is. Maar wist je ook dat er een versie van het script bestaat waarin Jar Jar Binks ook daadwerkelijk een duistere Sith Lord is?

Star Wars Episode V The Empire Strikes Back

Miss Piggy op de set

Hoofdrolspeler Mark Hamill, die de rol van Luke Skywalker speelt, had tijdens de opnames van Star Wars Episode V The Empire Strikes Back veel moeite met de scènes die hij moest opnemen met de pop Yoda. Wist je dat Frank Oz, die Yoda speelt, de Muppet Miss Piggy meenam naar de set van Star Wars om zijn tegenspeler te laten lachen?

Star Wars Episode VI Return of the Jedi

Wijziging in de titel

Dat films een werktitel hebben, die nog meerdere keren tijdens de productie worden aangepast, is niet zo vreemd. Maar de originele titel van Star Wars Episode VI Return of the Jedi is wel heel bijzonder. Wist je dat de originele titel Revenge of the Jedi is? Echter besloten de producers om deze titel te wijzigen, omdat Jedi volgens de erecode niet op wraak zinnen.

Kylo Ren © Lucasfilm ltd.

James Bond-acteur als Stormtrooper te zien

Wist je dat in Star Wars Episode VII The Force Awakens James Bond-acteur Daniel Craig te zien is als één van de Stormtroopers? Craig is een groot fan van Star Wars en goed bevriend met regisseur J.J. Abrams. Dat hem een rolletje in het eerste deel van de nieuwe trilogie opleverde. Overigens zijn er meer acteurs te benoemen die in zowel de James Bond- als Star Wars-franchise een rol hebben gespeeld, zoals Christopher Lee, Max von Sydow, Jeremy Bulloch en David Prowse.

David Prowse ban

Wist je dat de relatie tussen David Prowse, die de rol van Darth Vader speelde in de originele trilogie, en Lucasfilm moeizaam was? Prowse werd beschuldigd van het lekken van gevoelige details over Star Wars Episode VI Return of the Jedi aan de pers voordat de film in première ging. Met als gevolg dat David Prowse tot aan zijn overlijden niet meer welkom was op de officiële Star Wars-dagen en conventies.

Star Wars Episode VIII The Last Jedi © Lucasfilm ltd.

Script op ebay

Wist je dat hoofdrolspeler John Boyega, die in de nieuwe trilogie de rol van Fynn speelt, het script van Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker was vergeten toen hij naar een ander appartement verhuisde? Een schoonmaker vond het exemplaar onder zijn bed en probeerde het script via ebay te verkopen. Nog voordat de film werd uitgebracht. Disney kocht uiteindelijk het script terug voordat belangrijke details werden uitgelekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.