Star Wars Episode VII The Force Awakens

Star Wars Episode VII The Force Awakens (2015) recensie

Star Wars Episode VII The Force AwakensIk heb er echt maanden naar uitgekeken en vandaag kon ik dan eindelijk naar Star Wars Episode VII The Force Awakens! Mijn verwachtingen van de door J.J. Abrams geregisseerde Science Fiction film waren echt torenhoog en het is altijd afwachten of die hoge verwachtingen ook worden waargemaakt. Of Star Wars Episode VII The Force Awakens daarin is geslaagd lees je in mijn recensie. Ik adviseer je om niet verder te lezen als je echt niets wilt weten van deze film, want deze recensie kan spoilers bevatten.

Maandenlang werd er druk gespeculeerd waar Star Wars Episode VII The Force Awakens over zou gaan, want het Keizerrijk werd in Star Wars Episode VI Return of the Jedi verslagen en de rebellen hadden gewonnen. Maar de eerste beelden van de nieuwe Star Wars-film lieten Stormtroopers, Imperial Tie Fighters en een Death Star zien. Over het plot werd geen woord gerept en ik was ook nieuwsgierig naar de nieuwe schurk Kylo Ren, diens achtergrond en de terugkeer van oude bekenden. Het werd al snel duidelijk dat Harrison Ford terug zou keren als Han Solo en ook diens trouwe kameraadje Chewbacca zou weer van de partij zijn. Maar hoe zit dat met beroemde personages, zoals C-3PO en R2-D2? En hoe groot zijn de rollen van Princess Leia en Luke Skywalker?

Daar ga ik natuurlijk geen antwoord op geven, want ik vind dat je dat zelf moet ontdekken. Het is in ieder geval overduidelijk dat Abrams het vertrouwde Star Wars universum wil combineren met een frisse aanpak. Dat resulteert niet alleen in weergaloze speciale effects waardoor je als kijker jezelf in de cockpit van de nostalgische Millennium Falcon waant, maar het roept ook fijne herinneringen op aan de originele trilogie waarin de jonge Luke Skywalker als een Jedi Knight in opleiding het opneemt tegen de kwaadaardige Darth Vader en het Keizerrijk. Maar in Star Wars Episode VII The Force Awakens is er een nieuwe schurk in de persoon van Kylo Ren die als leider van het legioen Stormtroopers het verzet en de senaat voor eens en altijd wil vernietigen.

Natuurlijk zijn er weer rebellen die de handen ineenslaan om deze maniakale masker dragende en lightsaber zwaaiende schurk tot een halt toe te roepen, maar het hoofddoel van de rebellen is om de verdwenen Luke Skywalker terug te vinden. Zijn locatie is een goed bewaard geheim en het is aan de aandoenlijke droïde BB-8 de taak om de kaart naar Skywalker’s verblijfplaats te verbergen voor de vijand. Het doet mij toch stiekem wel denken aan Star Wars Episode IV A New Hope waarin R2-D2 de blauwdrukken van de Death Star moest verbergen voor The Empire. En zo zijn er veel meer subtiele en minder subtiele verwijzingen naar de originele trilogie. Ook het feit dat Kylo Ren een masker draagt dat erg veel gelijkenis kent met dat van Darth Vader en dat het nieuwe personage Rey voor het eerst in haar leven kennis maakt met The Force en hoe zij dat kan gebruiken in haar strijd tegen de vijand, voelt aan als iets dat ik al eerder heb gezien.

Daarentegen zorgt Abrams er wel voor dat je als kijker echt uit je stoel wordt geblazen met sensationele beelden en fantastische actiesequenties. En dat allemaal onder begeleiding van de prachtige soundtrack die John Williams componeerde. Ik kan mij ook niet voorstellen dat een andere componist de score van Star Wars voor zijn rekening neemt. De bekende themes passeren in een aangepaste vorm de revue terwijl er ook veel nieuw materiaal te beluisteren is. Prachtig! Evenals de oogstrelende CGI-animaties die enorm realistisch zijn. In vergelijking zijn de Star Wars prequels Episodes I tot en met III matige animatiefilms die je nu het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Het is dan ook fijn dat men met Star Wars Episode VII The Force Awakens weer terugkeert naar de basis, maar dan wel in een hoedanigheid dat de veeleisende fan de film krijgt voorgeschoteld die hij of zij graag wilt zien.

Dat ik Star Wars Episode VII The Force Awakens zo ophemel is in mijn ogen geheel terecht, want ik maak het zelden mee dat ik na het zien van een Science Fiction film de zaal uitloop en bijna van geluk in tranen uitbarst. En de film is meer dan actie en spektakel, want ook het verhaal is onderhoudend genoeg en het acteerwerk is op orde. Harrison Ford speelt de rol van Han Solo opnieuw uitstekend terwijl nieuwkomer Daisy Ridley de rol van Rey fantastisch speelt. Ook John Boyega speelt de rol van Finn prima terwijl Adam Driver de rol van de duistere Kylo Ren goed invult. En dan vergeet ik bijna Oscar Isaac die zeer overtuigend de rol van de rebellen squadron leader Poe Dameron speelt.

Het moge duidelijk zijn. Star Wars Episode VII The Force Awakens voldoet aan alle hoge verwachtingen en deze doet de ietwat teleurstellende films The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith met gemak vergeten. De aansluiting op Return of the Jedi is op orde hoewel ik toch de achtergrondinformatie mis over de nieuwe vijanden van het verzet en wat Han Solo en Chewie al die tijd hebben gedaan voordat zij weer aan het roer staan van het legendarische ruimteschip de Millennium Falcon. Afijn, dat neem ik dan maar voor lief. Ik ben zeer tevreden en een gelukkig mens na het zien van deze topper en ik kan nu al niet meer wachten op Star Wars Episode VIII, want uiteraard eindigt deze film met een mooie cliffhanger. Maar goed, het duurt nog wel even voordat die in de bioscoop verschijnt. Om de tijd te doden ga ik volgende week gewoon nog een keertje naar The Force Awakens.

Waardering: 5 uit 5.

14 reacties

  1. Ik vond deel 7 niet slecht, maar er blijft nog veel vaag en open. Luke’s Blauwe saber is dan wel gevonden maar hoe komt Maz Kanata er dan aan? En waarom heeft 3PO een rode arm? Waarom zit luke verstopt? Wie zijn toch die ouders van Rey?

    We krijgen volgend jaar nog een Star Wars: Rogue One welke puur over de rebellen zou moeten gaan, maar wie weet krijgen we hier toch wat antwoorden. Het zou om een verhaal gaan wat in elk geval voor The Force Awakens heeft gespeeld.

    Ik hoop dat ze in elk geval een mooie reeks films gaan neer zetten en dat ze allemaal aan sluiten op het hoofd verhaal. Dan kunnen we de jonge Vader stiekem gaan vergeten en George Lucas bedanken voor het verkopen van zijn rechten.

    Ps toch gaan er geruchten dat Jar Jar een sith lord is……..

  2. Mooi geschreven! Ik had ook tranen toen de aftiteling verscheen! En Han en chewie zijn terug gegaan naar smokkel praktijken volgens mij. Ik Miste alleen Oscar isaacs Karakter had meer van hem verwacht.

  3. Helemaal mee eens! Heb vandaag ook genoten. Deze film gaf echt het gevoel van de originele trilogie. Iets dat ik bij episodes 1 – 3 toch echt wel miste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.