Sony PlayStation 5; Nieuw speelgoed voor gamers en filmliefhebbers

PlayStation 5 product group

Met de term ‘speelgoed’ doe ik de Sony PlayStation 5 misschien iets tekort. Natuurlijk heb ik het apparaat nog niet gezien of kunnen testen, maar als we de verhalen moeten geloven gaat de nieuwe spelconsole van Sony alle verwachtingen overstijgen. De geruchten over een nieuwe PlayStation hingen al wat langer in de lucht en met een levenscyclus van 7 jaar is de PlayStation 4 aan een vervanging toe. Ondanks dat de huidige spelcomputer nog altijd topkwaliteit garandeert. Maar de PlayStation 5 gaat zowel op gebruiksvriendelijkheid als op grafische rekenkracht er flink op vooruit. Als je het aan mij vraagt is het ook een compleet nieuw hoofdstuk in home entertainment zoals we dat kennen.

De zwarte doos wordt vervangen

Op het evenement van 11 juni jongstleden heeft Sony PlayStation het uiterlijk van het apparaat onthuld en ik ben echt enorm onder de indruk van het stijlvolle nieuwe design. Ondanks dat de spelcomputer en de accessoires overwegend wit zijn. Met het nieuwe design neemt Sony afscheid van de zwarte dozen die al jarenlang prominent in de kamer hebben gestaan. Naar mijn inziens een design om met trots te presenteren en prominent op of in je kast te plaatsen. De introductievideo heeft al onthuld dat de PlayStation 5 zowel verticaal als horizontaal geplaatst kan worden. Een feature die al sinds de PlayStation 2 aanwezig is en de consument ook de vrijheid geeft om het product te plaats zoals hij of zij dat graag wilt.

Najaar 2020

Helaas heeft Sony PlayStation niets gemeld over de prijs en/of releasedatum en de informatie bewaren zij voor een later moment. Hoewel de geruchten rondgalmen dat het apparaat met de feestdagen van 2020 op de markt verschijnt. Gezien de historie zal het mij niets verbazen dat het apparaat al in november te koop is en de releasedatum van Fifa 21, die ook onlangs is aangekondigd, onthult misschien dat de machine zelfs al begin oktober verkrijgbaar is. Maar dit is een hersenspinsel van mezelf en gebaseerd op een gevoel. Geen harde waarheid, dus pin mij er ook niet op vast. Ik baseer die gedachte op het feit dat Fifa altijd in de derde week van september wordt uitgebracht, maar nu voor het eerst sinds jaren een aantal weken later verschijnt. Wellicht te wijten aan de voetbalwereld die op zijn kop staat door COVID-19 of juist een slimmigheid om de game tegelijkertijd op zowel current-gen als next-gen uit te brengen? De tijd zal het leren.

Games

Een nieuwe spelcomputer betekent ook nieuwe games! Games die speciaal ontwikkelt zijn voor de rekenkracht die de PlayStation 5 heeft en tijdens het event van 11 juni zijn er dan ook een groot aantal games aangekondigd. Zoals een nieuw deel in de Resident Evil reeks, een gloednieuw avontuur van Ratchet & Clank, Spider-Man 2, Gran Turismo 7 en natuurlijk het tweede deel van Horizon. Ik ben zelf enorm nieuwsgierig naar Horizon: Forbidden West, want de eerste game is briljant! Het is ook de eerste game die ik Platinum heb uitgespeeld. De trailer zag er in ieder geval spectaculair uit en ik kan niet wachten om de open wereld te verkennen. Maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar reeds aangekondigde games zoals Cyberpunk 2077, Watch Dogs: Legion en Assassin’s Creed Valhalla. Die tevens voor de next-gen systemen verschijnen.

Console war

Sony PlayStation is niet de enige fabrikant die met een nieuwe console op de markt komt, want Microsoft heeft inmiddels de Xbox Series X aangekondigd. De opvolger van de Xbox One die t.o.v. de PlayStation 5 betere specificaties heeft. Daaronder een grotere SSD van 1TB. De PlayStation 5 heeft een AMD Zen 2-processor met 8 kernen op een snelheid van 3,5GHz terwijl de Xbox Series X beschikt over dezelfde processor op een snelheid van maximaal 3,8GHz. Maar met de vernieuwde technologie die Sony PlayStation gebruikt moet de PlayStation 5 grafisch mooier, maar ook sneller zijn. Wat inhoudt dat laadtijden nagenoeg verdwijnen en games razendsnel opstarten. Volgens de geruchten is de PlayStation 5 2x zo snel als de nieuwe Xbox. Dat zou betekenen dat de console war al door Sony PlayStation gewonnen is voordat deze überhaupt is begonnen. Op het gebied van vormgeving van het apparaat hebben zij het naar mijn mening al gewonnen.

Accessoires en functies

Waarom schrijf ik voor Filmliefhebber.com een artikel over de PlayStation 5 vraag je jezelf misschien af, maar het antwoord is heel simpel. Al sinds de PlayStation 2 is de spelcomputer niet alleen een apparaat om mee te gamen, maar ook om films mee te kijken! Op de PlayStation 2 had je de mogelijkheid om DVD’s af te spelen en de release van de PlayStation 3 ging gepaard met de introductie van de Blu-ray Disc. Maar inmiddels zijn de 4K Ultra HD Blu-ray Discs ook verkrijgbaar. De PlayStation 5 heeft een 4K UHD Blu-ray Disc speler aan boord hoewel er volgens de beschikbare informatie ook een versie op de markt komt die all digital is. Dat betekent dat een optische drive op deze versie ontbreekt. Daarnaast zijn er hardnekkige geruchten dat er 4 versies komen waarmee de consument keuze krijgt in wel of geen optische drive en een console met variabele opslagcapaciteiten tot wel 2TB. Daarnaast heeft Sony PlayStation op het 11 juni evenement onthuld dat de DualShock controller vervangen wordt door de nieuwe DualSense controller en dat er tevens een nieuwe draadloze headset, HD camera, oplaadsysteem voor 2 controllers en een media controller (afstandsbediening) beschikbaar komen. Maar of dit ook op Day 1 zal zijn is nog maar de vraag. Ik gok eigenlijk van wel.

Bestellen!

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar het nieuwe entertainmentsysteem van Sony PlayStation en kan jij niet wachten om een pre-order te plaatsen? Dan kunnen we elkaar de virtuele hand schudden. Maar het is nog niet mogelijk om vooruit te bestellen! De bekende winkels zoals bol.com, Media Markt, Coolblue en Intertoys hebben informatie over de PlayStation 5 online staan, maar het is op dit moment alleen mogelijk om je in te schrijven voor updates rondom de nieuwe spelcomputer. Bestellen en/of reserveren is nog niet mogelijk hoewel Game Mania pre-orders aanneemt in de winkels. Nedgame is inmiddels gestopt met het aannemen van pre-orders en volgens de geruchten zal de beschikbaarheid zeer beperkt zijn. Hoewel dat ongetwijfeld waar is en een snelle pre-order (of zelfs meerdere pre-orders plaatsen) geen overbodige luxe zal zijn, denk ik dat het ook gedeeltelijk het creëren van een hype is. Maar dat is bij de introductie van de PS3 en PS4 niet anders geweest. Overigens is een pre-order ook nog niet mogelijk, omdat Sony PlayStation nog geen adviesprijzen heeft gecommuniceerd.

Feiten, geruchten en verwachtingen in een notendop;

Feiten
– Sony PlayStation 5 heeft een 4K Ultra HD Blu-ray Disc drive aan boord.
– Er komt ook een All Digital versie op de markt.
– De Sony PlayStation 5 beschikt over een 825GB SSD.
– Beschikbaarheid PlayStation 5 zal zeer beperkt zijn op Day 1.

Geruchten
– Sony PlayStation 5 is 2x zo snel als de nieuwe Xbox Series X.
– Day 1 games zijn o.a. Fifa 21, The Last of Us Part II, Spider-Man 2 en Cyberpunk 2077.
– PlayStation 4 games zijn backwards compatible met de PlayStation 5.

Verwachtingen
– Extra controller, HD camera en oplaadsysteem vanaf Day 1 verkrijgbaar. Afstandsbediening komt later.
– Release Sony PlayStation 5 2e week oktober of 1ste week november.
– Minimaal 2 versies. Inclusief 4K UHD Blu-ray Disc drive of zonder.
– Geen voordeelbundels met extra games of controllers op Day 1.
– Pricing; € 399,- voor PlayStation 5 All Digital en € 499,- voor Playstation 5 Pro.

Dit artikel is niet in samenwerking met Sony PlayStation, Microsoft of met één van de genoemde resellers geschreven. Artikel is deels gebaseerd op feiten en op ervaringen uit het verleden. Dit artikel heeft deels als doel om te informeren, maar dient ook ter vermaak. Waarin gespeculeerd wordt over prijzen, releasedata en beschikbaarheid.

Ko-Fi