PlayStation 5 artikel

Sony PlayStation 5; Nieuw speelgoed voor gamers en filmliefhebbers

PlayStation 5 product group

Voor het laatst geüpdatet: 16 november 2020

Met de term ‘speelgoed’ doe ik de Sony PlayStation 5 misschien iets tekort. Natuurlijk heb ik het apparaat nog niet gezien of kunnen testen, maar als we de verhalen moeten geloven gaat de nieuwe spelconsole van Sony alle verwachtingen overstijgen. De geruchten over een nieuwe PlayStation hingen al wat langer in de lucht en met een levenscyclus van 7 jaar is de PlayStation 4 aan een vervanging toe. Ondanks dat de huidige spelcomputer nog altijd topkwaliteit garandeert. Maar de PlayStation 5 gaat zowel op gebruiksvriendelijkheid als op grafische rekenkracht er flink op vooruit. Als je het aan mij vraagt is het ook een compleet nieuw hoofdstuk in home entertainment zoals we dat kennen. Vanaf 19 november is de PlayStation 5 in Nederland verkrijgbaar.

Vervanging van de zwarte doos

Op het evenement van 11 juni jongstleden heeft Sony PlayStation het uiterlijk van het apparaat onthuld en ik ben echt enorm onder de indruk van het stijlvolle nieuwe design. Ondanks dat de spelcomputer en de accessoires overwegend wit zijn. Met het nieuwe design neemt Sony afscheid van de zwarte dozen die al jarenlang prominent in de kamer hebben gestaan. De geruchten dat de PS5 ook in het zwart verkrijgbaar is zijn naar het land der fabelen verwezen. Naar mijn inziens een design om met trots te presenteren en prominent op of in je kast te plaatsen. De introductievideo heeft al onthuld dat de PlayStation 5 zowel verticaal als horizontaal geplaatst kan worden. Een feature die al sinds de PlayStation 2 aanwezig is en de consument ook de vrijheid geeft om het product te plaats zoals die dat graag wilt.

19 november 2020

Vanaf 19 november 2020 is de PlayStation 5 in Europa verkrijgbaar. Hoewel, consumenten in de Verenigde Staten, Australië en Azië een week eerder aan de slag kunnen met het apparaat. Sony heeft al laten weten dat consumenten die een PlayStation 5 in het buitenland bestellen van een koude kermis thuiskomen. Met een strenge controle worden zendingen die de regio overschrijden tegengehouden en geannuleerd. Daarmee gaat Sony wel in bepaalde regio’s de strijd aan met Microsoft, die op 10 november de nieuwe Xbox uitbrengt, maar in Europa moeten de consumenten dus geduldig wachten. De prijs van de Playstation 5 is eveneens onthuld tijdens de PlayStation 5 showcase op 16 september 2020. De all digital versie zonder diskdrive heeft een prijskaartje van € 399,99 terwijl de versie met een 4K Blu-ray Disc diskdrive een prijs van € 499,99 heeft.

Welke games komen beschikbaar?

Een nieuwe spelcomputer betekent ook nieuwe games! Games die speciaal ontwikkelt zijn voor de rekenkracht die de PlayStation 5 heeft en tijdens het event van 11 juni zijn er dan ook een groot aantal games aangekondigd. Zoals een nieuw deel in de Resident Evil reeks, een gloednieuw avontuur van Ratchet & Clank, Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7 en natuurlijk het tweede deel van Horizon. Ik ben zelf enorm nieuwsgierig naar Horizon: Forbidden West, want de eerste game is briljant! Het is ook de eerste game die ik Platinum heb uitgespeeld. De trailer zag er in ieder geval spectaculair uit en ik kan niet wachten om de open wereld te verkennen. Maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar reeds aangekondigde games zoals Cyberpunk 2077, Watch Dogs: Legion en Assassin’s Creed: Valhalla. Die tevens voor de next-gen systemen verschijnen.

Tijdens de PlayStation 5 showcase werden eveneens nieuwe games en nieuwe beelden van reeds aangekondigde videogames vertoond. Nieuwe gameplay beelden van Spider-Man: Miles Morales en Fortnite werden gepresenteerd evenals een eerste blik op de Adventure-game Hogwarts Legacy. Waarin je als een jonge tovenaarsleerling in de wereld van Harry Potter de uitdagingen en vijanden op de tovenaarsschool Hogwarts moet trotseren. Daarnaast werden er eveneens beelden getoond van Black Ops: Cold War, Village: Resident Evil VIII, Death Loop en Oddworld Soulstorm.

Daarnaast is er bekendgemaakt dat meer dan 4000 PlayStation 4 games ook op de PlayStation 5 zijn te spelen. Hoewel bepaalde functies uitgeschakeld kunnen zijn en de performance iets te wensen kan overlaten. Het is dan ook een goed idee om de current-gen console erbij te houden als je jouw favorieten optimaal wilt spelen. Daarnaast zullen er ook programma’s worden gestart waarbij je de huidige games kunt upgraden naar de PS5 versies. Hetzij gratis of tegen betaling. Watch Dogs: Legion en Fifa 21 zullen beiden gratis te upgraden zijn naar de next-gen versie. Hoewel, laatstgenoemde pas op 4 december 2020 beschikbaar komt voor de PlayStation 5.

Console oorlog

Sony PlayStation is niet de enige fabrikant die met een nieuwe console op de markt komt, want Microsoft heeft inmiddels de Xbox Series X aangekondigd. De opvolger van de Xbox One die t.o.v. de PlayStation 5 betere specificaties heeft. Daaronder een grotere SSD van 1TB. De PlayStation 5 heeft een AMD Zen 2-processor met 8 kernen op een snelheid van 3,5GHz terwijl de Xbox Series X beschikt over dezelfde processor op een snelheid van maximaal 3,8GHz. Maar met de vernieuwde technologie die Sony PlayStation gebruikt moet de PlayStation 5 grafisch mooier, maar ook sneller zijn. Wat inhoudt dat laadtijden nagenoeg verdwijnen en games razendsnel opstarten. Dee PlayStation 5 is tot 2x zo snel als de nieuwe Xbox en start games binnen 10 seconden. Dat zou betekenen dat de console war al door Sony PlayStation gewonnen is voordat deze überhaupt is begonnen. Op het gebied van vormgeving van het apparaat hebben zij het naar mijn mening al gewonnen.

PlayStation 5 accessoires en functies

Al sinds de PlayStation 2 is de spelcomputer niet alleen een apparaat om mee te gamen, maar ook om films mee te kijken! Op de PlayStation 2 had je de mogelijkheid om DVD’s af te spelen en de release van de PlayStation 3 ging gepaard met de introductie van de Blu-ray Disc. Maar inmiddels zijn de 4K Ultra HD Blu-ray Discs ook verkrijgbaar. De PlayStation 5 heeft een 4K UHD Blu-ray Disc speler aan boord hoewel er ook een versie op de markt komt die all digital is. Dat betekent dat een optische drive op deze versie ontbreekt. Daarnaast heeft Sony PlayStation op het 11 juni evenement onthuld dat de DualShock controller vervangen wordt door de nieuwe DualSense controller en dat er tevens een nieuwe draadloze headset, HD camera, oplaadsysteem voor 2 controllers en een media controller (afstandsbediening) beschikbaar komen. De afstandsbediening en het oplaadsysteem voor de controllers zijn helaas niet vooruit te bestellen. Wat inhoudt dat deze accessoires hoogstwaarschijnlijk op de eerste dag niet verkrijgbaar zijn.

PlayStation 5 beschikbaarheid & pre-order

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar het nieuwe entertainmentsysteem van Sony PlayStation en kan jij niet wachten om een pre-order te plaatsen? Dan kunnen we elkaar de virtuele hand schudden. Inmiddels heeft Sony bevestigd dat de beschikbaarheid zeer beperkt is en dat er slechts 1 pre-order per huishouden mogelijk is. In de webwinkel van Media Markt is het niet meer mogelijk om de PlayStation 5 te bestellen, maar tegen een aanbetaling van € 50,- kan je nog wel een pre-order plaatsen in de winkels. Echter heb je de console dan niet op de dag van de release in huis. CoolBlue en BCC hebben inmiddels laten weten dat zij het pre-order traject overslaan en dat de console op 19 november online en in de winkels te bestellen is. Het is nog onduidelijk wanneer Wehkamp bestellingen aanneemt. De productpagina staat nog niet online hoewel, de PlayStation 5 landingspagina inmiddels live is. Bij Intertoys zijn de pre-orders volledig uitverkocht. Game Mania roept de consument op om tegen een aanbetaling van € 50,- een pre-order te plaatsen in één van de winkels. Nedgame verkoopt de PlayStation 5 nog online, maar vermeld duidelijk dat de levering begin 2021 plaatsvindt. Inmiddels heeft Sony laten weten dat er geen vrije verkoop in de winkels mag plaatsvinden. Om in de tijd van de coronacrisis lange rijen bij de winkels en de kassa te voorkomen. BCC lijkt tot op heden de enige die zich hier niet aan gaat houden, omdat er een verdeling van de minimale voorraad gaat plaatsvinden en dat de console zowel online als offline op 19 november verkocht gaat worden.

Dit artikel is niet in samenwerking met Sony PlayStation, Microsoft of met één van de genoemde resellers geschreven. Artikel is deels gebaseerd op feiten en op ervaringen uit het verleden. Dit artikel heeft deels als doel om te informeren, maar dient ook ter vermaak. Waarin gespeculeerd wordt over prijzen, releasedata en beschikbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.