Solo: A Star Wars Story… een week later

Solo_-A-Star-Wars-Story_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Lucasfilm-Ltd-TM-All-Rights-ReservedDe eerste blockbusters van het jaar kunnen we afstrepen. Na Avengers: Infinity War en Deadpool 2 verscheen vorige week nog een potentiële kaskraker in de bioscoop. Solo: A Star Wars Story. De nieuwste film in de franchise die weliswaar niet bij de saga hoort, maar wel in aanloop naar A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi meer vertelt over de jonge jaren van de sympathieke smokkelaar Han Solo. Niet met Harrison Ford, maar met Alden Ehrenreich in de rol van het iconische Star Wars personage.

Sceptisch over Solo: A Star Wars Story
Ik ga niet ontkennen dat ik in het begin sceptisch was over Solo: A Star Wars Story. Hoewel Rogue One een vermakelijke film is, was ik veel minder te spreken over de meest recente Star Wars film The Last Jedi. Ook het idee dat iemand anders de rol van Han Solo zou spelen creëerde een lichte paniekaanval. Maar het voordeel is dat ik met weinig verwachtingen naar Kinepolis in Utrecht ging om het door Ron Howard geregisseerde spektakel te aanschouwen. En ik werd aangenaam verrast! Inmiddels zijn we (ruim) een weekje verder. De geruchtenmolen over de vervolgdelen, nog meer spin-offs en terugkerende personages draait weer op volle toeren, maar de grote vraag is of ik na een weekje nog steeds zo enthousiast ben. Let op! Dit bericht bevat spoilers.

Geflopt
De cijfers liegen er helaas niet om. Solo: A Star Wars Story kan weleens in de boeken verdwijnen als een flop, want de film trekt nauwelijks volle zalen. Ook de reacties en recensies zijn verdeeld en overwegend matig. Ik snap er weinig van. Natuurlijk is de afwezigheid van Harrison Ford een gemis, maar Alden Ehrenreich speelt de rol van de jonge aankomend kapitein van de Millennium Falcon helemaal niet zo slecht. Visueel gezien scoort de film een dikke voldoende en ook de tientallen referenties naar de saga en de herkenbare symfonieën van John Williams zorgen voor een heerlijk gevoel. Maar ik snap de kritiek wel. Zeker als ik met een objectieve blik naar het verhaal kijk.

De terugkeer van een oude bekende
Het grootste vraagteken zet ik bij de rol van Qi’ra. Het jeugdvriendinnetje van Han dat opeens ten tonele verschijnt en gezien de slotfase nog wel een belangrijke rol in het verhaal kan gaan spelen. Hoewel Game of Thrones actrice Emilia Clarke de rol prima invult, vraag ik mij af waarom wij nog niet eerder over haar hebben gehoord. Ook de cameo van de duistere Sith Lord Darth Maul lijkt als een verrassing te komen hoewel de echte Star Wars fan inmiddels wel weet dat hij de confrontatie met Obi Wan Kenobi in Star Wars Episode I The Phantom Menace heeft overleefd. Maar hoe zit dat dan verhaaltechnisch, want gezien de tijdlijn speelt Solo: A Star Wars Story zich af in de periode dat de Death Star in aanbouw is en dat zowel Darth Sidious als Darth Vader alive and kicking zijn.

Boba Fett wordt gemist
Is hij dan nog steeds een Sith Lord? Always two there is zei Yoda ooit wat suggereert dat Maul niet langer meer een duistere Lord van de Sith is. Maar wat is zijn rol in het geheel dan? Het is een kwestie van afwachten, want er staan nog wel wat films op de planning. Daaronder de vervolgdelen op Solo: A Star Wars Story terwijl er ook nog gesproken wordt over Boba Fett: A Star Wars Story. De aartsrivaal van Han en de premiejager die hem in Return of the Jedi overdraagt aan Jabba The Hutt. Het is dan ook zeer teleurstellend dat Fett geen enkele rol van betekenis heeft in Solo: A Star Wars Story.

Foutloos, nee. Vermakelijk, ja!
Oké, nu kan ik wel blijven muggenziften op wat er allemaal mankeert, maar er zijn ook genoeg pluspunten. Ik ben in ieder geval enthousiast over deze spin-off die de nare nasmaak van The Last Jedi toch grotendeels wegspoelt. Terwijl Solo: A Star Wars Story volledig leunt op nostalgie is de chemie tussen Han en Chewbacca uitstekend, speelt Donald Glover de rol van een jonge Lando Calrissian prima en is er een goede balans tussen het bombastische spektakel en de humor. Is Solo: A Star Wars Story foutloos? Nee. Hoort deze film eigenlijk niet thuis in de franchise? Wellicht. Is de door Ron Howard geregisseerde Science Fiction film vermakelijk? Absoluut!