Geen afbeelding

Sfeerverslag Star Wars in concert – Magische symfonieën

Star Wars in Het ConcertgebouwHet heeft wel iets om ’s avonds over het museumplein in Amsterdam te wandelen. Je voelt je net een toerist in eigen land. In deze periode is het plein waar de musea gevestigd zijn extra sfeervol door de ijsbaan die is aangelegd en de lampjes die in de bomen zijn opgehangen. Maar Het Concertgebouw is toch wel de blikvanger. Het prachtige pand waar gisterenavond in de grote zaal Star Wars in concert plaatsvond. Een concert die de liefhebber van filmmuziek en in het bijzonder de symfonieën van componist John Williams niet mag missen.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van dirigent John Axelrod belangrijke muziekstukken uit de Star Wars films, maar ook symfonieën die overduidelijk als inspiratie dienden voor de muziek die John Williams schreef. Een paar minuten later dan gepland start het orkest met de eerste herkenbare tune. The Imperial March uit Star Wars Episode V The Empire Strikes Back en het kippenvel staat al direct op mijn armen. Intussen komt Axelrod verkleed als Darth Vader en met een roodgloeiende dirigeerstok de imponerende zaal van Het Concertgebouw binnen. De toon is gezet.

Voice of Holland-winnares Leona Philippo komt na het eerste muziekstuk de zaal binnen om niet alleen het publiek te groeten, maar ook om informatie te verschaffen over wat wij op deze avond mogen verwachten. Philippo deed de presentatie redelijk goed, maar het voelde soms wel iets te geforceerd aan. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat er nog veel meer muziek uit de Star Wars films op het programma staat, maar ook muziekstukken van componisten zoals Richard Wagner, Gustav Holst en Erich Korngold (die door Philippo worden gekenmerkt als de uitvinders van filmmuziek) worden gespeeld. Iets waar de echte Star Wars fan wellicht niet op zit te wachten, maar voor een breder publiek kan het een verademing zijn.

De tracks uit Star Wars zijn bombastisch en aan de bewegingen van de muzikanten te zien vergt het ook behoorlijk veel energie om de door John Williams gecomponeerde muziekstukken ten gehore te brengen. Overigens meer dan uitstekend en als ik heel even mijn ogen sluit heb ik ook echt het idee dat ik naar de herkenbare soundtrack van Star Wars aan het luisteren ben. Toch met een kleine kanttekeningen dat het orkest op een aantal momenten iets te gehaast speelt en de echte kenner hoort dan wel het verschil.

Na de indrukwekkende Imperial March en de mooie Sar Wars Main Theme (inclusief de intro van filmmaatschappij 20th Century Fox), worden er meer belangrijke momenten uit de Star Wars saga ten gehore gebracht. Daaronder Yoda’s theme, Princess Leia’s theme en het indrukwekkende Dual of the Fates. Echter is de laatstgenoemde track lang niet zo indrukwekkend zonder het begeleidende koor, maar dat mag de pret niet drukken. En het was erg gaaf om te zien dat leden van Dutch Garrison verkleed als Star Wars personages op een gegeven moment de zaal inliepen om het publiek te vermaken.

Star Wars in concert was dus zeer geslaagd. De combinatie van de prettige ambiance in de grote zaal van Het Concertgebouw en de wijze waarop het Nederlands Philharmonisch Orkest de muziekstukken ten gehore bracht, zorgen voor een unieke ervaring. Helemaal als je een fan bent van Star Wars en de muziek van John Williams. Toch was het lastig te zien of er veel fans aanwezig waren, want ik was met een handjevol andere bezoekers de enige die voor deze gelegenheid een Star Wars shirt droeg. Maar het daverende applaus achteraf bewees dat deze er wel degelijk waren of dat de bezoekers in ieder geval genoten hebben van dit prachtige concert.

Voor de liefhebbers die het concert willen bijwonen is het helaas niet meer mogelijk om een kaartje voor het concert van vanavond te bemachtigen, maar via de Facebook pagina van Het Concertgebouw is deze live te volgen!

Met dank aan het Nederlands Philharmonisch Orkest voor de uitnodiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.