Sfeerverslag Heroes Dutch Comic Con 2018 – Gigantisch!

Na de zeer geslaagde Winter Edition van Dutch Comic Con kwamen liefhebbers van popcultuur, films, games en comics dit weekend opnieuw bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht voor de voorjaarseditie van het evenement. Tegenwoordig met de nieuwe naam Heroes Dutch Comic Con die voortvloeit uit de overname door de overkoepelende organisatie die in Europa tientallen soortgelijke evenementen heeft en nog gaat organiseren. Onder nieuw management sloeg men ook gelijk een andere weg in met als resultaat dat Heroes Dutch Comic Con nog groter is!

Maar liefst zes hallen waren dit weekend gevuld. Met de komst van De Stripdagen, het Drone Racing spektakel en een welbekende hindernisbaan uit het Comedy Central programma Takeshi’s Castle, had het evenement deze keer nog meer te bieden. En de lange rijen voor de Jaarbeurs logen er dan ook niet om. Duizenden fans en liefhebbers begaven zich naar Utrecht. De één met zijn kinderen en de ander verkleed in zijn of haar favoriete personage. Dat is ook het leuke aan een evenement als Heroes Dutch Comic Con, want het is voor iedereen!

Er hangt dan ook een goede sfeer als ik iets na tien uur het eerste rondje begin, maar het valt mij op dat het deze keer wel iets chaotischer is dan de vorige editie. Grote stands van Avengers: Infinity War, Ready Player One en de gigantische hindernisbaan blokkeren direct het zicht op de tweede en tevens de grootste hal van het evenement. Vreemd genoeg is er in deze donkere hal genoeg ruimte over. Naast wat voertuigen uit bekende films en series en stands van make-up artiesten en cosplayers, heeft House of Wax een gedeelte geclaimd om een indrukwekkende Game of Thrones ervaring te creëren.

In deze hal zijn tevens het hoofdpodium geplaatst waar de speciale gasten van Heroes Dutch Comic Con plaatsnamen voor een Q&A met de fans en waar cosplayers tijdens de catwalk en wedstrijden hun creaties mochten tonen. In deze hal was tevens de guests area gevestigd waar gasten zoals Dwight Schultz uit The A-Team, Katie Cassidy uit Arrow en Zach McGowan uit The 100 aanwezig waren. De publiekstrekkers hadden het erg druk, want de lange rijen met fans die graag een handtekening of een foto wilden bemachtigen logen er niet om. Naast deze artiesten waren ook Emilie de Ravin uit Once Upon a Time en Jason David Frank uit Power Rangers aanwezig.

Evenals in de voorgaande jaren werden de dealers in één hal gepropt. Daar konden de verzamelaars op jacht gaan naar dat ene collector’s item dat nog in de collectie ontbreekt, maar je kon hier ook terecht voor coole T-shirts, FUNKO! poppen en andere leuke items. Er was genoeg ruimte om de producten te bekijken, maar op een aantal momenten was het ook ontzettend druk. Door de gigantische opkomst was de doorstroom niet altijd even fijn. Om van alle drukte even bij te komen was er een rookruimte aanwezig waar je tevens terechtkon voor een snack of een biertje, maar ook dit gedeelte was in verhouding veel te klein en daardoor te druk.

De hallen waar je de meeste bewegingsvrijheid had waren toch de hallen waar de gamers terecht konden voor de verschillende toernooien die werden georganiseerd en waar grote publishers zoals Nintendo hun laatste games konden vertonen. Ook voor de retro gamers onder ons waren er genoeg klassieke games aanwezig om even lekker los te gaan. In de aangrenzende hal had je eveneens genoeg ruimte en tijd om op zoek te gaan naar je favoriete stripboeken, want het was dit jaar voor het eerst dat Heroes Dutch Comic Con een joint venture aanging met De Stripdagen. Niettemin populair, maar in verhouding met de andere hallen trokken zij toch veel minder publiek.

Na een volledige dag op zaterdag en een paar uurtjes op de zondag heb ik met veel plezier afscheid genomen van Heroes Dutch Comic Con. Een zeer geslaagd en goedbezocht evenement dat in populariteit lijkt te stijgen en met iedere editie probeert te vernieuwen. Ook deze keer zijn ze daarin geslaagd! Toch zijn er ook een paar puntjes van kritiek zoals de belichting in de tweede zaal, wat gewoon niet op orde was en door de gigantische opkomst en toch wel onlogische indeling was het vaak te druk en te chaotisch. Ook werd er hier en daar wel geklaagd over de toegangsprijzen en met name de bijkomstige service- en transactiekosten als je een ticket online koopt. De organisatie zou daar bij de volgende editie wel even kritisch naar mogen kijken.

Met dank aan Heroes Dutch Comic Con en TrianglePR voor toegang tot het evenement.

Advertentie