Sfeerverslag FACTS 2017 – Druk en prijzig

Als liefhebber van pop-culture evenementen zoals Dutch Comic Con bezoek ik regelmatig conventies in zowel Nederland als België. Eerder bezocht ik al evenementen bij onze zuiderburen in Gent en Antwerpen. Maar als we praten over dé conventie van België dan heb ik het uiteraard over FACTS dat al sinds 1993 twee keer per jaar de Flanders Expo omtovert in een sfeervolle fantasiewereld. FACTS was voor mij alweer 7 jaar geleden, dus het werd wel weer eens tijd om dit evenement te bezoeken.

De line-up van artiesten is sterk met Star Trek-acteur Brent Spiner en Thor: Ragnarok-acteur Karl Urban als de publiekstrekkers. Maar ook James en Oliver Phelps (Harry Potter), Jenna Coleman (Doctor Who) en Kristian Nairn (Game of Thrones) waren aanwezig om hun fans te ontmoeten. Allemaal aanwezig in de daarvoor bestemde hal terwijl er in de andere hallen de focus ligt op cosplay, gaming en voertuigen uit films en series zoals Knight Rider, The Blues Brothers, The A-Team, Transformers en Star Wars.

De grote centrale hal is de plek waar alle dealers staan en daar konden de fans op zoek gaan naar dat ene speciale collector’s item dat nog in de collectie ontbreekt. Maar je kan hier ook prima terecht als je een leuk t-shirt wilt scoren en je collectie van FUNKO! poppen wilt uitbreiden. Het aanbod is dan ook enorm en ik keek mijn ogen uit! Toch was het soms behoorlijk druk in de paden waardoor het even ontspannen rondsnuffelen niet mogelijk was. Ook de kans om leuke foto’s te maken werd snel ontnomen door de enorme drukte rond het middaguur en in de uren die daarop volgden.

Dat is niet het enige minpunt van wellicht de grootste beurs in de Comic Con wereld. Door de omvang raak je als bezoeker snel de oriëntatie kwijt en zonder een duidelijke wegwijzer kan je al snel verdwalen in de menigte. Even rustig zitten was nagenoeg geen optie tenzij je buiten in de kou wilt zitten en als je geen last van rokers hebt. Een bezoekje aan het toilet nam niet alleen veel tijd in beslag, maar er werd ook nog eens 50 cent voor gevraagd. En als je geen contact geld op zak had, moest je dat even pinnen. Ook daar stond niet alleen een lange rij, maar er werd ook een euro aan transactiekosten in rekening gebracht. Weird! Dat bovenop de toegangsprijs van een pittige 18 euro en 5 euro voor het parkeren, maakt het bezoekje aan de Flanders Expo toch wel een prijzige onderneming.

Ook de klachten over de lange wachtrijen bij de photoshoots met de artiesten zijn niet mals en bezoekers raakten haast complete dagdelen kwijt om op de foto te gaan met hun favoriete artiest(en). Het leveren onnodige frustraties op en het zijn dan ook belangrijke verbeterpunten voor de organisatie die toch al sinds 1993 ervaring heeft met het organiseren van evenementen van dit formaat. Natuurlijk overheersen de leuke momenten en de gezelligheid, maar helemaal tevreden over mijn bezoek aan FACTS ben ik niet. Hopelijk is het op 7 en 8 april beter geregeld als dan de 30e editie van het pop-culture evenement opnieuw plaatsvindt in de Flanders Expo in Gent.

Met dank aan de organisatie voor toegang tot het evenement.

Advertentie