Sfeerverslag Dutch Comic Con Winter Editie 2017 – Duizenden fans in de Jaarbeurs

Dutch Comic Con - Winter Editie 2017Dit weekend was in de Jaarbeurs in Utrecht de najaarseditie van Dutch Comic Con. Het evenement voor liefhebbers van popcultuur. In december vorig jaar werd dit voor het eerst georganiseerd, maar wegens de teleurstellende opkomst van Dutch X-Mas Con werd het evenement hernoemd en vervroegd. En met succes, want de opkomst is dit jaar enorm! Ondanks dat de line-up van acteurs en artiesten niet ijzersterk is en publiekstrekker Lena Headey op het laatste moment had afgezegd.

Zowel op zaterdag als op zondag is het sfeervol in de Jaarbeurs in Utrecht. Duizenden fans lopen richting de hallen. De een nog kleurrijker dan de ander en dat is niet zo vreemd. In aanloop naar Dutch Comic Con – Winter Edition werd er veel aandacht besteed aan cosplay. De kunstvorm die in populariteit toeneemt en mensen ertoe zet om als hun favoriete TV-, film- of game-personage verkleed te komen. En dat is duidelijk te zien! Als bezoeker kijk je jouw ogen uit terwijl het evenement zoals altijd sfeervol is aangekleed.

Bij aankomst is de ECTO-1 wagen van de Ghostbusters de blikvanger, maar ook de scène die zich op de planeet Hoth afspeelt in de Star Wars-film The Empire Strikes Back trekt mijn aandacht. Mooie Star Wars-personages zoals Darth Vader, The Scarif Stormtrooper en Chewbacca lopen er rond om met de bezoekers op de foto te gaan. In de eerste hal is eveneens het hoofdpodium geplaatst waar later op de dag de Q&A’s met gasten zoals Spencer Wilding, Sean Gunn, Kevin McNally en Keegan Connor Tracy zouden plaatsvinden. Tegenover het podium staat K.I.T.T. geparkeerd. De sportieve sportwagen uit de 80’s show Knight Rider die veel bekijks kreeg van de fans die de serie altijd hebben gevolgd.

En dan staat de bezoeker voor de lastige keuze. Ga je linksaf of rechtsaf? Linksaf is de grote hal waar honderden dealers staan met unieke items uit films, series en games. T-shirts zijn er in overvloed, de FUNKO! poppen waren weer goed vertegenwoordigd, maar de jagende verzamelaar kon hier ook terecht voor unieke en exclusieve collector’s items. Rechtsaf is de hal waar andere activiteiten plaatsvinden. Naast de vele horeca gelegenheden waren hier ook verschillende fanclubs en make-up artiesten te vinden terwijl House of Wax had uitgepakt met een levende freak show. Gebaseerd op het vierde seizoen van de televisieserie American Horror Story. In deze hal was ook de artist alley te vinden waar de fans hun favoriete acteurs en actrices konden ontmoeten.

Toch is er een puntje van kritiek, want het was erg donker in deze hal. Wellicht was het een dappere poging om het sfeervoller te maken, maar het leverde uiteindelijk meer frustraties op bij de bezoekers. Daarnaast werd de vierde en tevens laatste hal voor de gamers bijna overgeslagen. In deze hal konden de bezoekers oude en nieuwe videogames spelen en uitproberen en stond er een podium waar toernooien werden georganiseerd en makers van videogames workshops gaven. Maar ook in deze hal was het erg donker. Te donker misschien.

Qua oppervlakte is de winter editie van Dutch Comic Con een groot evenement, maar met een kleine kanttekening daarbij. Alles is ruim ingedeeld en dat is maar goed ook gezien het groot aantal bezoekers dat naar de Jaarbeurs trok. Aan het einde van de dagen was het dan ook enorm druk en zelfs een beetje chaotisch. De speelse indeling maakte het sfeervol, maar zorgde dus ook voor een aantal uitdagingen. Vooral in de hal van de exploitanten was het soms een beetje dringen en vooral in de rij staan. Toch kreeg ik nooit het gevoel dat het te vol was. Er bleef genoeg ruimte over om alles te kunnen zien en om een fotootje en een praatje te maken.

De winter editie van Dutch Comic Con was dus zeer geslaagd en evenals bij de voorgaande cons is het altijd nagenieten bij het uitzoeken van de foto’s en het schrijven van dit verslag. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad. Op de zondag zelfs iets meer dan op de zaterdag, omdat het minder hectisch was. En gezien het groot aantal bezoekers die naar de Jaarbeurs zijn gekomen hoop ik dat ik volgend jaar weer een winter editie mag bezoeken. Maar voordat het zover is kunnen we nagenieten en alvast voorzichtig uitkijken naar maart als de voorjaarseditie van Dutch Comic Con plaatsvindt. Weliswaar onder een nieuwe naam, maar daar volgt later meer informatie over.

Met dank aan de organisatie en TrianglePR voor toegang tot het evenement.