Schindler's List

Schindler’s List (1993) recensie

Schindler's ListHet verhaal over de Duitse zakenman Oskar Schindler is op zijn zachts uitgedrukt indrukwekkend te noemen. Het lid van de Nazi-partij kocht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een onteigende Joodse emailfabriek op en hij kwam op het idee om goedkope Joodse arbeiders in te zetten om in opdracht van het Duitse leger potten en pannen te produceren. Maar als getuige van de respectloze manier waarop de Joodse bevolking van Krakau werd behandeld en hoe onschuldige Joden werden vermoord, besloot hij om zijn fortuin en politieke invloeden te gebruiken om honderden gevangenen van een haast onvermijdelijke dood te redden.

In het door Steven Spielberg geregisseerde oorlogsdrama Schindler’s List staat het leven van de decadente, intelligente en menselijke Oskar Schindler centraal. We zien hoe hij als doortastende zakenman met een buitengewone liefde voor geld en vrouwelijk gezelschap omslaat in een barmhartige fabriekseigenaar die al zijn geld heeft geïnvesteerd om honderden Joden uit de werkkampen van de meedogenloze Amon Göth te redden. Met glansrollen voor Liam Neeson als Oskar Schindler, Ben Kingsley als diens boekhouder en compagnon Itzhak Stern en Ralph Fiennes als de SS-officier Amon Göth.

Met een oog voor detail en met de grootste zorgvuldigheid creëerde Spielberg een meesterwerk, wat goed weergeeft hoe verderfelijk de werkwijze van de Duitse officieren in Krakau was en hoe de onderdrukte Joodse gemeenschap in continue angst leefde. Het is niet alleen het acteerwerk dat buitengewoon uitstekend is, maar de aangrijpende en heftige beelden spreken grotendeels voor zichzelf. Het maken de kijkers boos en triest terwijl er veel sympathie ontstaat voor Schindler die werkelijk alles uit de kast trekt om zijn reddingsplan te laten slagen. Ondanks dat hij zelf gevaar loopt en meerdere keren werd ondervraagd door de SS over zijn handelen.

Dat de film in zwart-wit wordt weergegeven maakt Schindler’s List nog indrukwekkender en realistischer. Het voelt koud en akelig aan. De juiste emoties die horen bij de weergegeven beelden waarin grof geweld en mishandeling niet worden geschuwd. In dat opzicht een prachtige film. Niet om wat je als kijker te zien krijgt, maar juist door de wijze waarop het in beeld wordt gebracht en het bijzondere verhaal over een invloedrijke Duitse fabriekseigenaar die zich min of meer aansluit bij de Joodse gemeenschap. Een film die bijzonder te noemen is. Een meesterwerk dat mij iedere keer dat ik deze zie weer een traantje laat wegpinken.

Waardering: 5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.