Sausage Party

Sausage Party (2016) recensie

Sausage PartyGeile knakworsten, racistische groenten en vloekende afbakbroodjes. In Sausage Party van bedenkers Seth Rogen, Evan Goldberg en Jonah Hill is dit de normaalste zaak van de wereld. In de onzinnige en platvloerse computeranimatiefilm komen de producten in de supermarkt tot leven en ze komen in opstand als ze ontdekken dat de Goden (de klanten die dagelijks hun boodschappen komen doen) hen niet meenemen naar het grote hiernamaals, maar hen bakken, koken en klaarmaken voor consumptie. Onder leiding van knakworst Frank (Seth Rogen) en het afbakbroodje Brenda (Kristen Wiig) besluiten de supermarktproducten om de Goden voor eens en altijd te stoppen.

Met een enorme dikke vette knipoog naar de computeranimatiefilms van Pixar en met enorm veel humor creëren Greg Tiernan en Conrad Vernon een vermakelijke film die vooral uitblinkt in grof taalgebruik, seksgrappen en het in de zeik nemen van iedere bevolkingsgroep die je maar kunt verzinnen. Toch is Sausage Party geniaal! Hoe plat en grof deze ook is. Want als bedenker moet je het toch allemaal verzinnen en zo in elkaar draaien dat er toch nog een enige vorm van logica aanwezig is. Maar dat zit wel goed ondanks dat het overduidelijk is dat de heren zich overduidelijk hebben laten inspireren door de eerdergenoemde animatiestudio die heer en meester is in het tot leven wekken van alledaagse objecten zoals auto’s, vliegtuigen en speelgoedpoppen.

De computeranimaties van Sausage Party doen niet veel onder voor die van zijn kindvriendelijkere genregenoten en dat is toch het melden waard. Zeker gezien het feit dat het budget een stuk lager lag dan dat van een gemiddelde animatiefilm die Pixar op de markt brengt. Dat de vergelijking al snel wordt gemaakt met een kindvriendelijke animatiefilm waarin pratende worstjes een avontuur beleven is dan ook een logisch gevolg, maar niets is minder waar. De film is allesbehalve geschikt voor de kleintjes en dient alleen als vermaak voor de volwassenen. De bizarre slotfase waarin alle supermarktproducten nog even een flinke orgie houden bewijst dat nog eens des te meer.

De boodschap van de bedenkers is dan ook duidelijk. Een animatiefilm hoeft niet per definitie kindvriendelijk te zijn. Trey Parker en Matt Stone bewezen dat al eerder met de satirische animatiefilm South Park: Bigger, Longer & Uncut, maar ook de heren die verantwoordelijk waren voor hilarische komedies zoals Pineapple Express, This is the End en Superbad hebben bewezen dat ze in staat zijn om een grappige R-rated animatiefilm te creëren.

Na een gematigd succes in de bioscoop verschijnt Sausage Party op een zeer nette Blu-ray Disc met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast is het schijfje netjes opgevuld met interessant bonusmateriaal zoals een ‘Good Food Gag Reel’, de 5 minuten durende special ‘Shock and Awe: How did this get made’, de special ‘The Booth’ over de stemopnames, de 5 minuten durende special ‘Line-o-rama’ waarin castleden zoals Salma Hayek en Edward Norton hun improvisatiekunsten vertonen en een 4 minuten durende special ‘The Great Beyond’ waarin de muziek van Sausage Party aan bod komt. De extra’s worden gecompleteerd door leuke sketches zoals ‘The Pitch’ en ‘Seth Rogen’s Animation Imaginatorium’ en een aantal previews.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.