Rutger Hauer

Rutger Hauer (1944-2019)

Rutger HauerHet nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Op 19 juli 2019 is de wereldberoemde Nederlandse acteur Rutger Hauer in zijn woonplaats Beetsterzwaag overleden. Een man waar ik immens veel respect en bewondering voor heb. Hij is dan ook één van de redenen waarom ik al van kleins af aan een fanatieke filmliefhebber ben. Ik groeide niet alleen op met de films met actiehelden zoals Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Jean-Claude van Damme, maar ook de films waar Rutger Hauer in meespeelde werden veelvuldig gehuurd of opgenomen als één van zijn films op televisie werd uitgezonden.

Nederlandse bodem
Op jonge leeftijd keek ik al naar films zoals Spetters, Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Rollen waar de in Breukelen geboren acteur mee imponeerde en de basis creëerde voor een carrière overzees. Sinds de jaren ’50 timmerde hij hard aan de weg om uit te groeien tot de grootste acteur in Nederland. Met belangrijke rollen in films zoals Keetje Tippel en Grijpstra & De Gier, maar het begon allemaal met de hoofdrol in de 12-delige serie Floris in 1969. Hij werkte meer dan eens samen met regisseur Paul Verhoeven die evenals Rutger Hauer een carrière in Hollywood ambieerde.

Jaren ’80
Aan het begin van de jaren ’80 kwam Rutger Hauer’s carrière als internationale filmster in een stroomversnelling toen hij niet alleen naast Sylvester Stallone te zien was in de actie/thriller Nighthawks, maar ook als de androïde Roy Batty tegenover Harrison Ford kwam te staan in de futuristische Science Fiction film Blade Runner. Hoewel de film uit 1982 geen kassucces werd, verwierf de door Ridley Scott op een later moment enorm veel populariteit. Blade Runner groeide uit tot een cultklassieker die tot op de dag van vandaag nog altijd als één van de beste Science Fiction films wordt bestempeld. Ik was overigens al vanaf het eerste moment dat ik Blade Runner zag een fan.

Indrukwekkende filmografie
De filmografie van Rutger Hauer met meer dan 150 films en series is op zijn zachts uitgedrukt indrukwekkend te noemen. Hij heeft in al die jaren dan ook uiteenlopende personages in verschillende genres gespeeld. Hoofdrollen in films zoals Split Second, Wedlock en De Heineken Ontvoering, maar ook bijrollen in films zoals Sin City, Batman Begins en Confessions of a Dangerous Mind. Het zijn er simpelweg teveel om op te noemen, maar het is een feit dat de acteur geen uitdaging uit de weg ging en iedere keer honderd procent gaf om de filmliefhebber te vermaken. Hoewel ik (nog) niet alles heb gezien, kan ik zeggen dat ik een fan ben en enorm veel films met hem heb gezien.

Ontmoeting
Ondanks dat ik zijn achternaam deel en hij een ver familielid was, heb ik nooit contact met hem gehad. Maar nu had ik in november 2018 de kans om hem voor het eerst te ontmoeten. Een langgekoesterde droom, omdat ik enorm veel bewondering voor hem heb. Ondanks dat het een korte ontmoeting was ben ik blij dat ik hem toch nog heb mogen spreken. Het verdriet is er dan ook, want wij zijn een icoon verloren. Iemand die zich niet alleen op het zilveren scherm liet gelden , maar ook in zijn privéleven voor talrijke goede doelen heeft ingezet.

Rust zacht Rutger. Dank voor al dat moois dat u ons heeft gebracht.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.