World War Z

World War Z (2013) recensie

World War ZIk steek niet onder stoelen of banken dat ik een fervent liefhebber ben van horrorfilms. Het kan mij niet smerig genoeg zijn en er is veel voor nodig om mij de stuipen op het lijf te jagen. Maar een horrorfilm moet meer doen dan alleen maar choqueren. Ik ben vooral fan van films die ook een gezonde dosis spanning bevatten en de zombiefilm World War Z is zo’n film die dat heeft. Want ondanks dat je geen geleerde hoeft te zijn om het verhaal in de eerste 30 minuten te kunnen doorgronden, zat ik vaak met geknepen billen op de bank.

Sterrenstatus
Als de producenten en de filmmakers twijfelen over het potentiële succes van een productie, worden er vaak bekende namen aan de cast toegevoegd om er in ieder geval voor te zorgen dat de bioscoopzalen worden gevuld. In het geval van de door Marc Forster geregisseerde zombiefilm werd Brad Pitt gestrikt om de hoofdrol voor zijn rekening te nemen en de acteur speelt de rol van Gerry Lane prima ondanks dat het niet echt duidelijk is wie het personage is en wat hij doet.

Kansloze missie
De film begint met schokkende beelden van een vluchtende menigte. De mensen rennen voor hun leven terwijl bloeddorstige zombies hen op de hals springen en zich vastbijten in de onschuldige voorbijgangers. De uitbraak van het dodelijke virus is het startsein voor het einde van de wereld, die langzaam maar zeker wordt overgenomen door deze hersenloze monsters. Gerry en zijn gezin krijgen van zijn voormalige werkgever, een hoge pief bij de VN, een speciale behandeling. Maar voor niets gaat de zon op en Gerry krijgt al snel de opdracht om de oorsprong van het virus te achterhalen. Een kansloze missie.

Spannende horrorfilm
Zonder enige tekst of uitleg reist Gerry de wereld rond om de oorsprong van het virus te achterhalen, maar in elke plaats is het telkens weer een kwestie van overleven en op de vlucht slaan zodra de zombies lucht krijgen van zijn aanwezigheid. Het levert spectaculaire en spannende momenten op, maar erg afwisselend is het niet. Je hoeft dan ook geen diepzinnige dialogen en Oscarwaardig acteerwerk te verwachten, want de filmmakers focussen zich duidelijk op het maken van een moderne zombiefilm zonder inhoud. In die opzet slagen zij dan ook. De grote vraag blijft of de film net zo succesvol was geweest zonder een filmster als Brad Pitt, maar dat blijft een kwestie van speculeren. En zo belangrijk is dat ook niet, want onderaan de streep slaagt World War Z met vlag en wimpel als een uiterst vermakelijke en spannende horrorfilm.

Waardering: 4 uit 5.

6 reacties

  1. Waarschijnlijk was de film niet zo succesvol geweest zonder een ster als Pitt (denk ook aan minder budget voor de special effects), al had ik zelf wel de voorkeur voor een iets minder bekende acteur. Dan denk ik aan hoe effectief Cillian Murphy was in 28 Days Later.

    1. Ha Gwen, je snapt precies wat ik bedoel! Ondanks dat ik Brad Pitt prima vond in deze film, denk ik zelf dat de impact groter was geweest met een relatief onbekende filmster. Dan lag de focus veel meer op de gebeurtenissen en de wezens in plaats van het hoofdpersonage. Dat was naar mijn mening ook de kracht van 28 Days Later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.