Terminator: Genisys

Terminator Genisys (2015) recensie

Terminator: GenisysTerminator Genisys is misschien wel de verrassing van het jaar. Regisseur Alan Taylor kreeg de taak om alweer het vijfde deel in de Terminatorreeks te regisseren en hij heeft dat naar mijn mening uitstekend gedaan. Natuurlijk is het overklassen of überhaupt het evenaren van de eerste Terminatorfilms een pittige uitdaging, maar dat deze film het teleurstellende Terminator 3: Rise of the Machines en het matige Terminator: Salvation doet vergeten, staat als een paal boven water. En het is natuurlijk ook een groot pluspunt dat Arnold Schwarzenegger, het boegbeeld van de franchise, weer terugkeert in de rol van de T-800 moordmachine.

Schwarzenegger speelt de rol van Pops, een verouderde Terminator die Sarah Connor (Emilia Clarke) al sinds haar negende verjaardag beschermt tegen de moordmachines die Skynet door de jaren heen naar het verleden heeft gestuurd om de moeder van de toekomstige verzetsleider John Connor te vermoorden. Met behulp van een beetje make-up en overtuigende CGI animaties, weet de voormalige bodybuilder nog prima te overtuigen als een super geavanceerde cyborg die het ook niet achterwege laat om zo nu en dan een grappige catchphrase uit de mouw te schudden. Het is natuurlijk ook wachten op het moment dat de actieheld de welbekende oneliners en de komische opmerking laat horen. En dat is ook niet het enige dat mooie herinneringen oproept.

Na een spectaculair begin waarin verzetsleider John Connor (Jason Clarke) en soldaat Kyle Reese (Jai Courtney) Skynet opblazen, zien we hoe de geavanceerde kunstmatige intelligentie in een wanhoopsdaad een Terminator via een tijdmachine naar het verleden stuurt om opnieuw een poging te ondernemen om Sarah Connor te elimineren. Reese twijfelt geen moment en hij achtervolgt de machine naar het jaar 1984. De kijker wordt in het vervolg getrakteerd op de herkenbare beelden uit de eerste film die James Cameron regisseerde en de makers hebben prima werk geleverd om deze scènes tot in de details na te maken. Toch zijn er kleine verschillen en op een bepaald moment neemt het verhaal een compleet andere wending.

Terminator Genisys is dan ook geen remake, maar er worden wel beelden en verhaallijnen uit de voorgaande delen gebruikt om bij de kijker een bepaalde emotie op te roepen. Het werkt, want ik heb genoten van deze beelden. Maar de vijfde Terminatorfilm heeft wel meer te bieden. Emilia Clarke zet een uitstekende Sarah Connor neer terwijl ook Jai Courtney overtuigt in de rol van Kyle Reese. Zelfs Jason Clarke, waar ik normaliter geen liefhebber van ben, doet het niet onaardig als verzetsleider John Connor. En dat is nog niet alles!

Waar Terminator Genisys echt punten mee scoort zijn de bombastische actiescènes vol verbluffende special effects en overtuigende CGI animaties die dan ook in een sneltreinvaart op de kijker worden afgevuurd. Je hebt geen moment rust en het is van het begin tot het einde een spectaculaire achtbaanrit die alle verwachtingen overtreft. Oké, nu waren mijn verwachtingen ook niet zo hoog, want na Terminator: Salvation werd ik toch een beetje sceptisch over een nieuwe Terminatorfilm. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld en ik ben dan ook van mening dat de door Alan Taylor geregisseerde film als een waardige sequel bestempeld mag worden.

Met dank aan Paramount Home Entertainment mocht ik een kritische blik werpen op de Blu-ray Disc van Terminator Genisys en ik ben zeer te spreken over deze uitvoering. Het beeld staat in het formaat 2.39:1 en in 1080p op de schijf, bevat een mooi contrast en is ook kraakhelder! Er staat een Dolby Atmos soundtrack op de disc die ik helaas niet kan testen, maar de conversie naar Dolby Digital 5.1 is prima te noemen. Ook op het gebied van extra’s hebben we niets te klagen, want de Blu-ray Disc is opgevuld met verschillende specials. In de special Family Dynamics komen de hoofdrolspelers aan het woord en ze vertellen meer over het castingproces, in de special Infiltration and Termination nemen we een kijkje achter de schermen en in de special upgrades: VFX of Terminator Genisys zien we hoe de verbluffende visuele effecten tot stand zijn gekomen. Terminator Genisys is nu verkrijgbaar op DVD, Blu-ray Disc en 3D Blu-ray Disc.

Waardering: 3.5 uit 5.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.