Skyfall

Skyfall (2012) recensie

SkyfallNa een wilde achtervolging in Turkije wordt de Britse geheime agent James Bond (Daniel Craig) voor dood achtergelaten door zijn eigen organisatie. Enkele maanden later keert hij terug op het hoofdkwartier van Mi6 waar zijn baas onder grote druk staat van de overheid terwijl een uiterst gevaarlijke cyberterrorist de aanval heeft geopend op de Britse geheime dienst. M doet een beroep op haar beste agent, maar 007 is niet meer de oude. Maar dat weerhoudt Bond er niet van om de missie te accepteren, de jacht op deze crimineel te openen en de eer van de Britse geheime dienst te herstellen.

Daniel Craig was de opvolger van Pierce Brosnan om de rol van James Bond te spelen en hij speelde de Britse geheime agent in de vernieuwende Bond-films Casino Royale en Quantum of Solace uitstekend. De frisse aanpak van de filmmakers sprak mij enorm aan, maar met Skyfall keert men terug naar de oude stijl van de reeks die dit jaar precies vijftig jaar bestaat. En ik ben toch ietwat teleurgesteld, want juist de nieuwe aanpak maakte mij razend enthousiast over Craig als een ietwat cynische en meedogenloze 007 terwijl de films meer de focus leggen op de actie en de spanning. Maar opgevoerde klassieke Bentley’s met raketwerpers achter de koplampen, Bond die op de meest mysterieuze wijze iedere aanslag op zijn leven overleeft zonder zijn helderwitte overhemd te bevuilen en het oubollige deuntje dat wordt afgespeeld als hij zijn tegenstander te lijf gaat, keren allen weer terug. Wellicht voor de James Bond-fan een fijn gevoel, maar voor mij persoonlijk is de door Sam Mendes geregisseerde rolprent een kleine teleurstelling. Pluspunten zijn de actiescènes die van uitstekende kwaliteit zijn, het overtuigende acteerwerk van Javier Bardem als de schurk en de indrukwekkende themesong van Adele.

Waardering: 4 uit 5.

4 reacties

  1. ik wil juist de oude formule terug. de dubbelzinnige namen, de knappe dames, de car scene’s dat is allemaal verdwenen sinds craig en dat is zeer spijtig. craig is voor mij de slechtste bond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.