Scream 2

Scream 2 (1997) recensie

Scream 2Na het succes van Scream kon een vervolg niet uitblijven. Master of Horror Wes Craven nam opnieuw in de regiestoel plaats om het scenario van Kevin Williamson te verfilmen. Ghostface, de gemaskerde moordenaar die in het eerste deel zijn hulpeloze slachtoffertjes vakkundig om zeep hielp met een mes, keert terug voor meer bloed en gore. Deze keer speelt het verhaal zich af op Windsor College waar de jonge studente Sidney Prescott haar studie volgt en de afgrijselijke gebeurtenissen die in Woodsboro hebben plaatsgevonden probeert te vergeten.

Maar de onschuldige Sidney, opnieuw gespeeld door Neve Campbell, krijgt nauwelijks de tijd om op adem te komen, want er ligt opnieuw gevaar op de loer. Een meedogenloze moordenaar heeft inmiddels alweer drie slachtoffers gemaakt en klaarblijkelijk is Sidney de volgende die op zijn dodenlijstje staat. En opnieuw worden de kijkers telkens op het verkeerde been gezet. De grote vraag wie de moordenaar kan zijn spookt continu door je hoofd terwijl de seriemoordenaar op het scherm vrolijk doorgaat met zijn lugubere praktijken en blijft jagen op de getraumatiseerde tiener.

Het dodental ligt in het vervolg hoger en het gaat er allemaal iets harder aan toe. Expliciete beelden van de bloedige moordpartijen ontbreken evenals de scherpzinnige humor niet en het voelt een stuk rauwer aan dan zijn voorganger. Nog steeds is Scream 2 geen echte horrorfilm, want dan moeten er wel meer koppen rollen wil de film deze stempel verdienen.

Het acteerwerk is helaas wat wisselend. Campbell doet het opnieuw goed als de “damsel in distress”, maar tegenspelers Courteney Cox en David Arquette laten behoorlijk wat steekjes vallen terwijl zij in het eerste deel nog een belangrijk aandeel hadden in het succes. Timothy Olyphant doet het dan nog wel aardig, maar zijn personage krijgt als sleutelfiguur te weinig schermtijd. Dat komt de karakterontwikkeling van de filmstudent niet ten goede. Jamie Kennedy neemt de belangrijke taak op zich om op goede wijze de rol van Randy te spelen en hij zorgt voor de comic relief.

Scream 2 is evenals zijn voorganger een lekker tussendoortje, maar is kwalitatief gezien wel een stuk minder. Liefhebbers van spanning, bloed en gore hebben niets te klagen, maar de kijker die op zoek gaat naar uitgediepte karakters en een goed uitgewerkt verhaal moeten toch genoegen nemen met een inferieure film. Het verhaal bevat veel gaten en je vraagt je soms af hoe het toch mogelijk is dat sommige personages uit het niets opduiken en hoe de moordenaar het voor elkaar krijgt dat hij telkens op de juiste tijd op de juiste plaats is. De fans van de franchise, waar ik er absoluut één van ben, zullen de minpuntjes voor lief nemen, maar de creatie van de bedenker van A Nightmare on Elm Street is zeker niet de beste film die hij tot nu toe heeft gemaakt.

Waardering: 3 uit 5.
Beoordeling
  • Film
3
Verzenden
User Review
0 (0 votes)