Iron Man

Iron Man (2008) recensie

Iron ManHet Marvel Cinematic Universe is inmiddels een belangrijk onderdeel van de filmgeschiedenis met tientallen bombastische actiefilms vol met kleurrijke superhelden en geduchte schurken. Het begon ruim 10 jaar geleden met de door Jon Favreau geregisseerde actiefilm Iron Man. Waarin Robert Downey Jr. de rol van de gelijknamige superheld speelt en inmiddels is uitgegroeid tot een boegbeeld van de franchise.

Samenvatting van het verhaal
De geniale uitvinder Tony Stark (Robert Downey Jr.) is tevens de eigenaar van wapenfabrikant Stark Industries. Hij ontdekt dat zijn wapens in de verkeerde handen zijn gevallen wanneer de multimiljardair wordt ontvoerd door terroristen. Terwijl hij de opdracht krijgt om het geavanceerde wapen Jericho te bouwen, ontwikkelt Stark een geavanceerd pantser in zijn cel waarmee hij weet te ontsnappen. Eenmaal terug in de Verenigde Staten is Tony vastberaden om zijn laatste uitvinding door te ontwikkelen en als zijn alter-ego Iron Man de terroristen in de wereld tot een halt toe te roepen.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. is in mijn ogen de perfecte keuze om zowel de rollen van playboy Tony Stark als diens alter-ego Iron Man te vertolken. In zijn eerste optreden ziet de kijker zowel hoe vindingrijk als kwetsbaar hij is terwijl hij in het geheim werkt aan een project om de wereld een betere plek te maken. Maar ook zijn tegenspelers mogen niet worden onderschat. Zo speelt Jeff Bridges op uitstekende wijze de rol van de inhalige Obadiah Stone terwijl Gwyneth Paltrow op uitstekende wijze de rol van Tony’s rechterhand Pepper Potts invult.

Geslaagde aftrap
De door Jon Favreau geregisseerde comicverfilming is een zeer geslaagde actiefilm met verbluffende special effects, maar Iron Man is meer dan allemaal maar een visueel spektakel vol met explosies en gevatte oneliners. Het overtuigende acteerwerk en de juiste balans tussen actie en humor zorgen voor het succes terwijl Iron Man een goed uitgewerkt verhaal en een fantastische soundtrack bevat. Dat maakt deze sterke film een topper in het genre die de liefhebbers van comics en actiefilms van het begin tot einde vermaakt. De perfecte aftrap van een geweldige universum.

Waardering: 4.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.