Boiler Room

Boiler Room (2000) recensie

Boiler RoomDe jonge Seth Davis (Giovanni Ribisi) runt een illegaal casino vanuit zijn appartement tot groot ongenoegen van zijn vader. Daarom besluit Seth om op zoek te gaan naar een baantje en al gauw komt hij terecht bij de firma J.T. Marlin. Als stagiaire werkt hij zich op tot effectenmakelaar en hij is erg succesvol in het verkopen van explosieve aandelen. Maar aan het geluk komt al snel een einde als Seth ontdekt dat J.T. Marlin zich schuldig maakt aan illegale praktijken. Seth staat nu voor de keuze om het juiste te doen en zijn baan op te zeggen of om door te gaan met het oplichten van zijn goedgelovige cliënten.

De door Ben Younger geschreven en geregisseerde film is een zeer vermakelijke misdaadfilm met uitstekend acteerwerk van de destijds jonge Giovanni Ribisi. Hij speelt de rol van Seth uitstekend, maar dat is ook te zeggen van zijn medespelers. Nicky Katt is geknipt voor de rol van zijn arrogante werkgever Greg terwijl Vin Diesel het prima doet als de senior effectenmakelaar Chris. Ook Ben Affleck is even te zien als de arrogante Jim, die de jonge toekomstige effectenmakelaars van T.J. Marlin rekruteert, en hij speelt die rol dan ook geweldig. Het is een mijn favoriete fragmenten van de film als hij met zijn vlotte babbel de sollicitanten een droombaan verkoopt.

Het verhaal steekt goed in elkaar en er is ook voldoende spanning aanwezig om de kijker op het puntje van zijn stoel te houden. De film zit vol intriges, maar er is ook ruimte voor humor en zelfs een beetje romantiek als de ietwat sullig ogende Seth een relatie krijgt met secretaresse Abbie. Deze rol wordt prima gespeeld door actrice Nia Long. Daarnaast zijn er nog bijrollen voor Jamie Kennedy en Scott Caan als ambitieuze effectenmakelaars en Ron Rifkin als Seth’s vader.

Boiler Room is naar mijn mening een unieke film. Younger liet zich inspireren door films, zoals Wall Street, maar hij geeft er een hele andere draai aan. Door het uitstekende acteerwerk en maar ook door de zorgvuldig gekozen locatie in een achterbuurt in New York, slaagt deze als een film die draait om het op een illegale wijze verdienen van geld en hoe een mooie toekomst binnen een mum van tijd in rook kan opgaan. Ook de jonge Seth trapt met open ogen in het sprookje dat de gladde jongens bij de firma ophangen, maar de boodschap is bovenal dat wie voor een dubbeltje geboren is, nooit een kwartje wordt.

Waardering: 4 uit 5.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.