Ranking Terminator

Ranking Terminator

In 1984 werd The Terminator uitgebracht. Een duistere en futuristische actiefilm met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol als een niet te stoppen cyborg. Die het gemunt heeft op de moeder van de toekomstige verzetsleider John Connor. De film van James Cameron werd aanvankelijk als een B-film in de markt gezet, maar de film groeide uit tot een immens populaire franchise. Dat niet alleen de doorbraak voor de voormalige Mr. Universe betekende, maar ook de deur wagenwijd opzette voor een groot aantal vervolgdelen. In dit artikel bespreek en rank ik de Terminator-films, die tot op heden zijn verschenen.

Terminator 2; Judgment Day

Het tweede deel overtreft zijn voorganger

Het gebeurt zelden dat een vervolg het originele deel overtreft, maar in 1991 verscheen de door James Cameron geregisseerde actiefilm Terminator 2; Judgment Day. Die op veel fronten het eerste deel uit 1984 wist te overtreffen. Enerzijds te danken aan het grotere budget en betere special effects, maar ook aan de bombastische actiescènes en het meer dan goede acteerwerk van de hoofdrolspelers. Hoewel, The Terminator een zeer grimmige en sterke film is, gaat mijn voorkeur toch uit naar het fenomenale vervolg.

The Terminator

Cultklassieker

Ondanks dat Terminator 2; Judgement Day in veel opzichten een betere film is, heb ik ook een zwak voor de cultklassieker The Terminator. Waarin we voor het eerst kennismaken met Arnold Schwarzenegger als een moordlustige cyborg. De film is duister, spannend en zelfs bij vlagen angstaanjagend te noemen.

Terminator: Salvation

Sterk vierde deel

In 2009 verscheen de vierde film in de franchise. Zonder Arnold Schwarzenegger! Maar Christian Bale speelt de rol van verzetsleider John Connor uitstekend. In de bombastische actiefilm Terminator: Salvation zien we hoe hij in de toekomst na Judgment Day een plan bedenkt om de oorlog tegen de machines voor eens en altijd te stoppen.

Terminator 3: Rise of the Machines

Vermakelijk

Vlak voor zijn politieke carrière kroop Arnold Schwarzenegger nog één keer in de huid van de Terminator. Die in het derde deel John Connor (Nick Stahl) voorbereidt op de naderende dag des oordeels. Terminator 3: Rise of the Machines is zeker een vermakelijke actiefilm, maar is lang niet zo goed als zijn voorgangers.

Terminator: Genisys

Geen foutloze Terminator-film

In 2015 keert Arnold Schwarzenegger terug als de Terminator in de actiefilm Terminator: Genisys. In de door Alan Taylor geregisseerde actiefilm zien we hoe Kyle Reese (Jai Courtney) terugreist naar het verleden om Sarah Connor te beschermen tegen de moordlustige Terminator. Maar eenmaal in 1984 aangekomen ontdekt hij dat alles wat hij weet is veranderd. Het leuke aan Terminator: Genisys is dat het oude met het nieuwe wordt gecombineerd, maar toch stelt de film op een aantal vlakken iets teleur. Vooral Jason Clarke weet in de rol van John Connor zijn stempel niet te drukken.

Terminator: Dark Fate

Skippen of vergeten

Terminator: Dark Fate werd in 2019 uitgebracht en de fans keken reikhalzend uit naar de terugkeer van zowel Arnold Schwarzenegger als Linda Hamilton. Maar de film is een sof. Met een volledig frisse aanpak probeerden de filmmakers een nieuwe draai te geven aan de franchise. Zonder succes! Ondanks dat de actie wel tof is, slaat het verhaal werkelijk nergens op. Terwijl het stoere personage van Schwarzenegger volledig gecastreerd is door de moordmachine een geweten te geven. Terminator: Dark Fate had naar mijn mening dan ook nooit gemaakt mogen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.