Ranking Chucky

Ranking Chucky

Onlangs keek ik samen met een maatje de volledige reeks van Child’s Play. De franchise waarin de roodharige speelgoedpop Chucky een lijk van sporen achterlaat. Het iconische personage werd gecreëerd door Tom Holland, Don Mancini en John Lafia en in 1988 geïntroduceerd. Het succes van de eerste film zette de deur wagenwijd open voor een aantal vervolgdelen. Die niet allemaal wisten te overtuigen. Ondanks dat er een aantal sterke vervolgdelen werden gemaakt, zijn er ook een aantal sequels die ze beter niet hadden kunnen maken. In dit artikel bespreek en rank ik dan ook de Child’s Play-films.

Chucky - Child's Play - © TMDB.org

In Child’s Play ontwaakt de moordende Good Guy-speelgoedpop Chucky voor het eerst en hij is een angstaanjagende verschijning. Gewapend met een mes opent hij de jacht op de kleine Andy Barclay (Alex Vincent). Die al snel tot de ontdekking komt dat zijn nieuwe speelgoedpop bezeten is door de ziel van de beruchte seriemoordenaar Charles Lee Ray (Brad Dourif). Nu Chucky het lichaam van Andy wil overnemen, moet het jongetje alle zeilen bijzetten om uit zijn handen te blijven.

Child’s Play is een zenuwslopende en bij vlagen lugubere horrorfilm en inmiddels uitgegroeid tot een iconische klassieker. De door Tom Holland geregisseerde film is dan ook zonder twijfel en logischerwijs het beste deel in de reeks.

Child's Play 2

Chucky op herhaling in Child’s Play 2

Child’s Play 2 is een waardig vervolg op de klassieker uit 1988. In het vervolg keert Chucky terug om het lichaam van Andy Barclay (Alex Vincent) over te nemen. Het jongetje woont inmiddels bij een pleeggezin en vreest nog altijd voor zijn leven. Zijn nachtmerrie dat Chucky hem komt opzoeken wordt werkelijkheid als de Good Guy-pop opeens ten tonele. verschijnt. Samen met zijn pleegzus Kyle (Christine Elise) moet Andy opnieuw alles op alles zetten om Chucky te verslaan.

Evenals in het eerste deel gaat het er in Child’s Play 2 ruig aan toe en bloederige scènes worden niet geschuwd. Het is een horrorfilm pur sang waarin spannende momenten en lugubere slachtpartijen hand in hand gaan.

Bride of Chucky

Bride of Chucky is leuk vervolg

In 1998 verscheen de vierde film in de franchise hoewel, de titel Child’s Play werd losgelaten. In Bride of Chucky keert de roodharige Good Guy-pop terug. Maar voor het eerst ernstig verminkt en grappiger dan in de voorgaande delen. Maar hij is zijn streken nog niet verleerd en daar komen de vluchtende tieners Jade (Katherine Heigl) en Jesse (Nick Stabile) snel genoeg achter als zij oog in oog komen te staan met Chucky en zijn partner in crime.

Ondanks dat Bride of Chucky een stuk grappiger is dan de voorgaande films, is het een heerlijke horrorfilm waarin foute oneliners gepaard gaan met kleurrijke beelden van de bloederige slachtpartijen van Chucky.

Child's Play 3

Child’s Play 3 is een vermakelijk vervolg

Een jaar na de release van Child’s Play 2 verscheen alweer het derde deel in de populaire franchise. Waarin de moordende speelgoedpop Chucky terugkeert en opnieuw de jacht opent op de inmiddels 16-jarige Andy Barclay (Justin Whalin). Op de militaire school, waar Andy sinds kort verblijft, zaait Chucky opnieuw dood en verderf. Met als doel om zijn plastic lichaam voor eens en altijd te verlaten. Maar Andy weet inmiddels wel hoe hij zijn oude speelgoedpop moet stoppen.

Child’s Play 3 is misschien niet zo sterk als de voorgaande delen, maar is ondanks dat toch een hele vermakelijke film. Waarin Chucky zich opnieuw laat gelden en de kijker trakteert op een aantal ingenieuze slachtpartijen.

Chucky - Curse of Chucky - © TMDB.org

Na de blamage met Seed of Chucky in 2004 kreeg de moordende speelgoedpop Chucky een herkansing in 2013. Ruim tien jaar na de laatste film waarin de roodharige pop zich voor het laatst liet zien, keert hij terug in het huis van Nica (Fiona Dourif). Al gauw stapelen de lijken zich op enChucky heeft een nieuw slachtoffer gevonden. Met als doel om zijn ziel over te brengen naar een menselijk lichaam. Nica en haar familieleden moeten dan ook de handen ineen slaan als de aanslagen van Chucky willen overleven.

Curse of Chucky is een goed vervolg dat de franchise in ere hersteld. Hoewel, er een aantal minpunten zijn die Curse of Chucky zeker niet de beste film in de reeks maken. Zoals het vernieuwde uiterlijk van het iconische horrorfiguur dat niet in iedere scène even goed uit de verf komt. Daarentegen is de film enorm spannend en de smerige herkenbare taferelen worden natuurlijk niet geschuwd.

Chucky - Cult of Chucky - © TMDB.org

Makers slaan door in laatste Chucky-film Cult of Chucky

In Cult of Chucky slaat bedenker Don Mancini iets te ver door met hoe het verhaal rondom de bezeten speelgoedpop Chucky verder gaat. In Cult of Chucky opent de seriemoordenaar opnieuw de jacht op Nica (Fiona Dourif). Die opgesloten is in een psychiatrische inrichting. Een podium waar Chucky wel raad mee weet, want niemand gelooft de patiënten als zij spreken over een wandelende, pratende en moordende speelgoedpop.

Ondanks dat Cult of Chucky zeker zijn sterke momenten heeft, vind ik het jammer dat Mancini te ver doorslaat in hoe hij Chucky opnieuw tot leven kan wekken en kan laten invoeren. De visuele effecten zijn af en toe ook tenenkrommend slecht hoewel, de bloederige slachtpartijen dan wel weer momenten zijn om van te smullen.

Chucky - Seed of Chucky - © TMDB.org

Mancini is spoor bijster in zeer slechte Seed of Chucky

In Seed of Chucky gaat het avontuur dat in Bride of Chucky werd ingezet vrolijk verder. Chucky en zijn bruid Tiffany zijn de ouders van Glen. Een misvormde pop, die de daden van zijn ouders verafschuwd en zelfs worstelt met een seksuele identiteitscrisis. Terwijl Chucky zijn zoon probeert om te toveren in een bloeddorstige seriemoordenaar, probeert Tiffany begrip op te brengen voor haar zoon.

Haast niets is goed in Seed of Chucky. Dat meer een spoof dan een serieus vervolg is. Het acteerwerk is zeer slecht en het verhaal slaat kant noch wal. Het is veel te komisch en zelfs de bloederige moorden die Chucky op zijn naam schrijft, kunnen de film van Don Mancini niet redden. Een deel dat naar mijn mening nooit gemaakt had mogen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.