Queen of Hearts

Queen of Hearts (2019) recensie

Queen of HeartsHet Deense familiedrama Dronningen is internationaal uitgebracht met de titel Queen of Hearts. Een zorgvuldig gekozen titel die refereert naar de macht die een vrouw kan hebben of grijpt. Een thema dat in de film van regisseur May el-Toukhy centraal staat hoewel het drama ook weergeeft dat niet alleen mannen seksuele roofdieren kunnen zijn. Het is dan ook een gewaagde doch onderhoudende film uit Scandinavië die na afloop nog lang door het hoofd blijft spoken.

Samenvatting van het verhaal
Anne (Trine Dyrholm) is een succesvolle advocate die slachtoffers van seksueel geweld bijstaat, maar ook de moeder is van 2 kleine meisjes. Ze woont samen met haar echtgenoot in een luxueuze villa en alles lijkt haar voor de wind te gaan. In een stabiele omgeving is het voor haar dan ook geen probleem dat haar ontspoorde stiefzoon Gustav (Gustav Lindh) bij hen intrekt. De bokkige tiener heeft een stabiele omgeving nodig om weer op het rechte pad te komen en Anne weet als geen ander hoe zij dergelijke jongeren moet bijstaan. Maar naarmate zij zich meer over de jongen ontfermt ontstaat er een bijzondere en intieme band die haar leven volledig op zijn kop zet.

Anne
Het verhaal draait om Anne, een succesvolle vrouw die alles heeft dat haar hartje begeert. Maar gelukkig is ze niet. Door het treffende acteerwerk van Trine Dyrholm komt dat goed over op het publiek. Alleen al met haar mimiek weet ze het gevoel van haar personage over te brengen en ik vind dat bijzonder knap. Vooral in de openingsfase leef je dan ook met haar mee, want iedereen heeft op een iets oudere leeftijd weleens dat gevoel of het leven niets meer te bieden heeft. Wat niet meehelpt is dat Anne er grotendeels in haar eentje voorstaat, want haar man is een succesvolle dokter die vrijwel nooit thuis is. Het zijn de kleine scheurtjes in het ogenschijnlijke perfecte leven van de advocate.

Gustav
De komst van Gustav geeft het verhaal een bijzondere wending. De 24-jarige Gustav Lindh speelt de rol van de adolescente jongen uitstekend hoewel de rol van een opstandige tiener niet zo uitdagend voor hem is. De uitdaging om de jonge minaar van Anne te spelen is groter, maar ook dat doet hij uitstekend. Hij raakt betoverd door de oudere doch aantrekkelijke vrouw hoewel hij weet dat de affaire een grote fout is. Hij is juist degene die daarop wijst terwijl we meer van Anne mogen verwachten dat ze met haar levenservaring haar volle verstand gebruikt. Maar dit roept ook gelijk een serieuze vraag op.

The Queen of Hearts
Anne overtreed immers de wet terwijl ze notabene vertegenwoordigster van slachtoffers van seksueel geweld is, maar ook Gustav hoort natuurlijk niet in te gaan op de avances van zijn stiefmoeder. De acties van beide hoofdpersonages is lastig te bevatten hoewel de aap uit de mouw komt als Anne’s ware aard komt bovendrijven. Met haar manipulatieve gedrag zet zij iedereen op het verkeerde been en ze kruipt in een slachtofferrol. Met als resultaat dat de jonge Gustav niet wordt geloofd als hij over de affaire vertelt. Zelfs zijn eigen vader prefereert de waarheid van zijn vrouw, dat Gustav over het randje duwt. Het einde is dan ook zeer beladen doch treffend terwijl het ook het actuele probleem weergeeft dat slachtoffers van seksueel geweld niet altijd worden geloofd.

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.