Proxima

Proxima (2019) recensie

ProximaHet verkennen van de ruimte is voor velen een droom om te achtervolgen en dat is niet anders voor de Franse astronaute Sarah Loreau (Eva Green). Ze heeft zich jaren toegewijd aan een zware opleiding om haar droom om ooit naar de ruimte te gaan te verwezenlijken, maar haar privésituatie maakt het lastig. Als alleenstaande moeder moet ze dan ook een keuze maken. Blijft ze haar droom achtervolgen of kiest ze ervoor om bij haar dochtertje te blijven?

Door het meer dan overtuigende acteerwerk van Eva Green, die van regisseuse Alice Winocour de voorkeur boven Diane Kruger kreeg, zijn de struggles van Sarah duidelijk zichtbaar. Ze moet zich niet alleen staande houden in de mannenwereld van ruimteverkenners, die zwaar twijfelen aan haar capaciteiten als astronaute, maar ook haar thuissituatie is niet gemakkelijk. Ze zadelt min of meer haar ex-man op met de zorg voor hun dochtertje als ze de kans krijgt om voor een jaar naar de ruimtestation ISS te vertrekken. Terwijl het meisje zeer teneergeslagen is als haar moeder zich voorbereid op de zware ruimtemissie en nauwelijks tijd voor kroost neemt.

Ondanks dat Proxima enorm traag is en de focus op het drama ligt, is de film enorm interessant. De kijker ziet van dichtbij hoe de astronaute haar plek binnen het team van Amerikaanse en Russische astronauten weet te veroveren en hoe zij omgaat met de moeilijke situatie van alleenstaande moeder en carrièrevrouw. Als het ware kijken we continu over de schouder van Sarah mee en dat zorgt ervoor dat je in het verhaal wordt meegezogen. Daarnaast zullen er 2 kampen ontstaan waar het ene kamp de keuzes van Sarah niet zullen begrijpen en haar als de grote egoïst zien terwijl er ook mensen zullen zijn die begrip hebben voor haar keuze om haar levensdroom te verwezenlijken.

Wat zou jij doen in de situatie van Sarah? Komt de carrière of je kind op de eerste plaats? Wat durf je op te offeren om je levensdroom werkelijkheid te zien worden en hoe ga je om met de kritiek van je omgeving en collega’s? Allemaal thema’s die in Proxima centraal staan en in tegenstelling tot genregenoten veel meer focus legt op de protagoniste dan op het ruimtereizen. Verwacht dan ook geen spectaculaire beelden van een indrukwekkende raketlancering en spannende ruimtemissies. Want dan kom je van een koude kermis thuis. Proxima is nu te verkrijgen op een kwalitatief goede DVD.

  • Film
3.5
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.