Wat kunnen we verwachten van Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge?

Pirates of the Caribbean: Salazar's RevengeVanaf donderdag 25 mei draait Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge in de bioscoop, het vijfde deel in de franchise waarin Johnny Depp terugkeert als de maffe piraat Captain Jack Sparrow. Daarom is het ook een mooi moment om even terug te blikken op de franchise die 14 jaar geleden begon met het heerlijke en avontuurlijke Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Want wat weten we tot nu toe over Pirates of the Caribbean? Let op! Dit artikel kan spoilers bevatten.

In 2003 ging Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl in première. Een film die gebaseerd is op de gelijknamige attractie in de pretparken van Disney en ik had geen verwachtingen. Maar de film werd al snel één van mijn favorieten. Johnny Depp speelt de rol van Jack Sparrow meer dan uitstekend en met een goede ondersteunende cast waar Geoffrey Rush, Keira Knightley en Orlando Bloom deel van uitmaken, werd de door Gore Verbinski geregisseerde film een heerlijk spektakel.

In het eerste deel draait het allemaal om de bemanningsleden van het beruchte piratenschip The Black Pearl waar de maniakale Captain Barbossa (Geoffrey Rush) de scepter zwaait. Het schip was ooit eigendom van Jack Sparrow die dan ook in dit deel met hulp van Will Turner (Orlando Bloom) en Elizabeth Swann (Keira Knightley) zijn geliefde Pearl probeert te heroveren. En dat avontuur dat zich grotendeels op zee afspeelt gaat gepaard met veel actie en humor. Voeg daar verbluffende special effects en een geweldige soundtrack aan toe en je hebt een zeer vermakelijke film.

3 jaar na het succes van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl begint het verhaal rondom Jack Sparrow, zijn macht over de Black Pearl en zijn schuld bij de bovennatuurlijke piratenkapitein Davy Jones (Bill Nighy) meer vorm te krijgen in het vermakelijke vervolg Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Nog steeds een zeer vermakelijke avonturenfilm die opnieuw uitblinkt door de prachtige visuele effecten en hilarische fragmenten. Toch is het niets meer dan een herhaling van het eerste deel en de film veel kritiek te verduren door het abrupte open einde.

Gelukkig duurt het slechts een jaartje voordat Pirates of the Caribbean: At World’s End in de bioscoop verschijnt en verdergaat op het punt waar Dead Man’s Chest stopt. Inmiddels keert Geoffrey Rush terug in de Pirates-wereld als de grappige doch krankzinnige piraat Barbossa, maar ook Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley keren opnieuw terug als de knotsgekke Jack Sparrow, de dappere Will Turner en de losgeslagen Elizabeth Swann. Dit deel is beduidend minder dan de voorgaande delen en de film is naar mijn mening iets duisterder. Toch is At World’s End nog steeds een vermakelijke film en ook een passend slot van een trilogie.

Het duurt 5 jaar voordat men besluit dat het niet bij een trilogie blijft en met een nieuwe regisseur aan boord slaat men een compleet andere weg in. De Black Pearl is inmiddels gezonken, Orlando Bloom en Keira Knightley hebben geen aandeel meer in de Pirates-wereld en het verhaal speelt zich grotendeels op het droge af. Een groot manco van de door Rob Marshall geregisseerde avonturenfilm als je het aan mij vraagt. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, waarin Jack Sparrow op zoek gaat naar de bron van de eeuwige jeugd, maar concurrentie krijgt van de meedogenloze piraat Blackbeard (Ian McShane), is naar mijn mening dan ook een grote teleurstelling. Ondanks dat er nog steeds grappige momenten zijn, Johnny Depp de rol van het boegbeeld van de franchise prima speelt en de effecten om van te smullen zijn. Dit deel mist simpelweg die bijzondere vibe die zo nadrukkelijk aanwezig was in de eerste delen.

Het leek ook het einde van de franchise te zijn die naar mijn mening dus twee goede en twee matige delen heeft. Toch heeft de studio besloten om Jack Sparrow, Will Turner en zelfs Elizabeth Swann nog één keer terug te laten keren in het vijfde deel Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge. En deze keer is er ook een nieuwe schurk in de persoon van Javier Bardem die de rol van Captain Salazar voor zijn rekening neemt. De eerste reacties uit de Verenigde Staten zijn positief en de film wordt met hoge cijfers beoordeeld. Toch blijf ik gereserveerd over het nieuwe deel, omdat ik van mening ben dat het voor de makers een pittige kluif is om het niveau van het eerste deel te evenaren. Dat neemt niet weg dat deze fan aanstaande donderdagochtend in de bioscoop zit om het met eigen ogen te gaan zien. De recensie van Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge zal dan ook later die dag verschijnen.

Wat zijn jouw verwachtingen van Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge? Gaat de film terug naar het niveau van het eerste deel of gaat de studio opnieuw de plank misslaan?

Bestel via bol.com en steun Filmliefhebber.com

 DVD algemeen

Paul Hauer

Eigenaar van het Nederlandstalige filmblog Filmliefhebber.com. Kijkt meer dan 300 films per jaar. Is een fan van de films van Quentin Tarantino, Nicholas Winding Refn en Darren Aronofsky. Kijkt bijna alles, maar heeft een lichte voorkeur voor horrorfilms en Science Fiction.

6 thoughts to “Wat kunnen we verwachten van Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge?”

 1. Ik ben ook echt een enorme fan van Pirates of the Caribbean. Toen ik On Stranger Tides in de bioscoop zag was ik nog niet zo kritisch als ik nu ben en ik was omver geblazen. Nu vind ik ‘m nog wel tof, maar inderdaad, no ‘pirates vibe’.

  Ik ben verrast dat dit deel zulke positieve reacties krijgt. De trailer hintte er namelijk naar dat het vooral een grotesk CGI spektakel zou worden.

  Daarom ben ik enorm benieuwd.
  Ik vrees dat de film nog minder is dan On Stranger Tides, maar ik hoop natuurlijk op beter.

  En ik denk stiekem dat hoe slecht de film ook gaat worden, ik nog steeds een beetje kan genieten. Want ja, het blijft natuurlijk gewoon Pirates…

 2. Deze zure man vond 1 en 2 ook enorm vermakelijk hoor:) leuk stukje, ik ben wel benieuwd wat je van vijf gaat vinden. Overigens staat deel zes al op de planning…

  1. Je gaat het donderdag lezen zure man… 🙂 Nee hoor, Tim. Kritisch zijn mag altijd. En ik dacht serieus dat dit de laatste zou zijn?! Ach ja, zolang de kassa van Mickey blijft rinkelen komen er nieuwe delen 😀

   1. Als ik imdb moet geloven heeft Johnny Depp al blind getekend… en wat die zure ondertoon betreft, je weet dat er iets speelt als je kritischer bent dan Michael ;p Maar ik ben altijd eerlijk kritisch, ik had van tevoren ook best wel zin in dit vijfde deel:)

     1. Ik denk het wel! Dit zal ook gewoon een succes worden, je bent gek als je dan de stop eruit trekt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.