Piranhas_ps_1_jpg_sd-low

Piranhas (2019) recensie

Piranhas_ps_1_jpg_sd-lowDe Italiaanse misdaadfilm Piranhas van regisseur Claudio Giovannesi snijdt wellicht onbewust een zeer actueel thema aan. De toenemende criminaliteit onder de jeugd. Wat begint met relatief onschuldige praktijken zoals het stelen van een Kerstboom uit het winkelcentrum verandert in een golf van meer gewelddadige vergrijpen. Zoals een gewapende overval op een juwelier. Met als doel om uiteindelijk de macht te grijpen over een wijk in de bruisende stad Napels.

Samenvatting van het verhaal
Nicola (Francesco Di Napoli) en zijn vrienden leven in de stad Napels waar zij rondscheuren op een scooter, mooie meiden aan de haak proberen te slaan en kwajongens streken uithalen. Maar Nicola heeft een duidelijke visie over zijn toekomst als hij meer geld wilt verdienen. Om in de gratie te vallen van een invloedrijke familie laat hij zien dat hij zijn handen durft vuil te maken. Met als gevolg dat hij samen met zijn vrienden kleine doch lucratieve klusjes mag klaren. Maar daar blijft het niet bij als Nicola het idee krijgt om in zijn wijk de macht te grijpen.

Maffiafilm
Piranhas staat internationaal beter bekend met de titel La paranza dei bambini en is een onvervalste maffiafilm. De authenticiteit spat van het scherm terwijl het prachtige Napels het podium is waar het bij vlagen grimmige verhaal zich afspeelt. Hoewel de baldadige acties en misdaden van de jongeren een hoofdrol opeisen, is er ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van het personage dat door de onervaren acteur Francesco Di Napoli wordt gespeeld. Die zich als een soort vrijheidsstrijder opwerpt om in zijn wijk de macht te grijpen en het anders te willen doen dan de familie waarvoor hij werkt. Terwijl hij in een rivaliserende wijk zijn oog heeft laten vallen op de jonge Letizia (Viviana Aprea).

Waargebeurde feiten
Piranhas is gebaseerd op een artikel over de criminaliteit onder de jongeren en dat is ook te zien. De film voelt authentiek aan. Desalniettemin maakt Giovannesi zich wel schuldig aan een aantal onontkoombare clichés. De verboden liefde tussen 2 jongeren, de ambities van een jonge man die zich langzaam maar zeker opwerkt in de onderwereld en een ingrijpende gebeurtenis die Nicola wellicht het laatste zetje geeft richting een carrière als misdaadkoning. Hoewel Giovannesi wel verborgen houdt welk pad Nicola uiteindelijk zal kiezen. Piranhas is treffend, maar niet vernieuwd. Dat mag duidelijk zijn. Maar dat de Italiaanse misdaadfilm een kijkbeurt waard is staat vast.

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.