Pet Sematary

Pet Sematary (2019) recensie

Pet-Sematary_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Paramount-Pictures-All-Rights-ReservedHuisdieren zijn maar een relatief korte periode in je leven aanwezig, want een hond of een kat heeft nu eenmaal niet het eeuwige leven. Het zou toch fantastisch zijn als je een overleden huisdier kunt begraven en de volgende dag ontdekt dat hij of zij uit de dood is herrezen. Alsof er nooit iets is gebeurd. Helaas bestaat dat alleen in de fantasiewereld, maar daar moet je ook ergens blij mee zijn. Want je bent nog lang niet jarig als de huisdieren terugkeren zoals ze dat in de horrorfilm Pet Sematary doen.

Samenvatting van het verhaal
De familie Creed verhuist naar het platteland waar Louis (Jason Clarke) en Rachel (Amy Seimetz) meer tijd met hun kinderen Gage (Hugo Lavoie, Lucas Lavoie) en Ellie (Jeté Laurence) kunnen doorbrengen. Al snel worden zij door buurman Jud (John Lithgow) gewezen op een nabij liggend dierenkerkhof waar het hele dorp hen huisdieren begraven. Wanneer het noodlot toeslaat en Ellie’s kat Church wordt doodgereden, besluit Louis om hem op het dierenkerkhof te begraven. Niet wetende dat deze vreemde plek de bijzondere krachten bezit om overleden dieren uit de dood te laten herrijzen. Hoewel Ellie dolblij is met de terugkeer van haar huisdier ontdekt de familie Creed al snel dat Church niet meer de lieve kater is die hij altijd is geweest.

Overbodige remake?
In 1989 werd het horrorverhaal van schrijver Stephen King voor het eerst verfilmd. Met als resultaat een angstaanjagende horrorfilm die een zeer naargeestige sfeer bevat. Hoewel de filmmakers het met de remake over een iets andere boeg gooien is de film in grote lijnen identiek aan de klassieker. Dat natuurlijk direct doet afvragen of Pet Sematary als een overbodige remake bestempeld mag worden. Nu heeft ieder zijn mening daarover, maar ik vind een remake pas overbodig als de productie inferieur is aan het origineel en het vermaak ver te zoeken is. Is dat ook het geval bij Pet Sematary van regisseurs Kevin Kölsch en Dennis Widmyer?

Vermakelijk
Pet Sematary is een vermakelijke film en bevat tevens een naargeestige sfeer die mij een onbehagelijk gevoel bezorgde. Dat is niet alleen te danken aan het sterke doch welbekende verhaal, maar ook aan de overtuigende acteerprestaties. Hoewel ik geen liefhebber ben van Jason Clarke vind ik dat hij het als Louis Creed het prima doet. Terwijl John Lithgow altijd een meer dan welkome verrijking is en de rol van de bejaarde buurman Jud goed invult. Maar alle lof voor de jonge Jeté Laurence die de dubbelrol van zowel de zachtaardige als de kwaadaardige Ellie zeer overtuigend speelt. Daarnaast mag het worden geschreven dat de make-up en visuele effecten overtuigend zijn en Pet Sematary meer dan de moeite waard maken om de film een eerlijke kans te geven.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.