Papicha

Papicha (2019) recensie

PapichaPapicha is sinds de release in oktober 2019 de best bezochte Afrikaanse film in Frankrijk en dat is een groot compliment voor regisseuse Monia Meddour. Die met het sociaal geëngageerde drama een indrukwekkend verhaal vertelt. Een verhaal dat op waarheden is gebaseerd en zich afspeelt tijdens de Algerijnse burgeroorlog in de jaren ’90.

Studente Nedjma (Lyna Khoudri) is gelukkig in Algerije. Waar ze hoopt op een carrière als modeontwerpster, haar creaties van sexy jurkjes aan leeftijdsgenootjes verkoopt en hoopt dat ze ooit een modeshow kan organiseren. Maar de terroristische aanslagen van fundamentalisten, die van mening zijn dat een vrouw zich in het openbaar moet bedekken, zorgen voor onrust. De affiches in de stad, die vrouwen oproepen om zich te bedekken, zorgen voor frustratie bij Nedjma. Die als statement een modeshow organiseert. Hoewel, dat wel met gevaar voor eigen leven is.

Door het meer dan overtuigende acteerwerk van de jonge Lyna Khoudri, maakt Papicha een enorme indruk. Het is lastig voor te stellen dat godsdienstvrijheid of vrijheid van meningsuiting niet bestaat, maar toch is het nu eenmaal een feit dat het werkelijkheid is. In Algerije, waar sinds 2006 de wet voorschrijft dat iemand zelfs een gevangenisstraf riskeert als hij of zij zich afkeert van de Islam. De simpele weg om aan het strakke regime te ontkomen, is door het land te verlaten. Maar dat is juist iets wat de hoofdprotagonist in Papicha weigert om te doen. Ze komt in opstand. Hoewel, dat ook zware consequenties heeft voor haar en haar vriendengroep.

Papicha is dan ook een sterk drama dat een realistisch beeld geeft over de ingrijpende gebeurtenissen die zich in de jaren ’90 in Algerije hebben afgespeeld. Waar tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen door de terroristische aanslagen, die zowel op groepen als individuen gericht waren. De strijdlust van Nedjma is bewonderenswaardig, maar wellicht niet de slimste keuze. Zeker als ze weet dat ze vrijwel als enige tegen de stroom inzwemt. Maar dat houdt haar niet tegen om een statement te maken. Of ze dat nu moet bekopen met haar leven of niet.

  • Film
3.5
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.